fishguideΠοια είναι η ιστορία πίσω από το πιάτο μας; Ποιο είναι το πρώτο ψάρι που μπήκε σε κονσέρβα; Πώς μαγειρεύουν τις γαρίδες στα νησιά Κερκένα, τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά αλλά το σημαντικότερο όλων… τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές;

ψαροσυμβουλέςΤο γνώριζες ότι το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση; Ότι 11 έως 27 εκατ. τόνοι ψαριών συνολικής αξίας έως 23 δις. δολαρίων αλιεύονται παράνομα; Ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως και ότι για να καλύψει τη ζήτηση σε ψαρικά η Ελλάδα εισάγει 36.000 τόνους;

psariaΟι μεσογειακοί λαοί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για τη μεσογειακή μας διατροφή αλλά και για την ίδια τη Μεσόγειο Θάλασσα. Γιατί; Μα για τα καλά της ψάρια!

Σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων είναι ανησυχητική, κυρίως εξαιτίας της υπεραλίευσης από υπέρογκα και καταστροφικά σκάφη. Μάλιστα, το 90% των αλιευτικών αποθεμάτων παγκοσμίως βρίσκεται είτε υπό πλήρη εκμετάλλευση είτε υπό υπερεκμετάλλευση. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο εμείς, ως καταναλωτές, να φάμε ψάρι που έχει αλιευτεί βιώσιμα. Η μόνη πραγματική λύση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που ψαρεύουμε. Με λίγα λόγια, οι παράκτιοι ψαράδες χαμηλής έντασης πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο ψάρεμα, καθώς χρησιμοποιούν μεθόδους με ελάχιστες επιπτώσεις στους ωκεανούς μας και τους ιχθυοπληθυσμούς, όπως πετονιά, παγίδες ή παράκτια δίχτυα.

γαρίδεςΗ εμφάνιση και μόνο των φρούτων της θάλασσας (θαλασσινά) σε ένα τραπέζι ή σε ένα πάγκο (ψαρά, ψαράδικο) κερδίζει το βλέμμα μας και τις εντυπώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο ο εξωτισμός που προσδίδουν τα θαλασσινά, είναι και  η διατροφική τους αξία.  Όσον αφορά τις γαρίδες μπορούν να συνοψιστούν τα εξής:

H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετειακό χαρακτήρα αφού τον τρώμε την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων, δύο ημέρες της Τεσσαρακοστής κατά τις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως ακόμα και αυτά έχουν τη σωστή εποχή τους.

Δείτε εδώ λοιπόν ποιά είναι η σωστή εποχή για το κάθε ψάρι.

 

Φύκια – Ποιός είναι ο ρόλος τους στην διατροφή μας; Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των φυκιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
 

Είναι μαύρα, είναι βρώμικα, έχουν ασβεστολιθικές συγκεντρώσεις σε όλο τους το σώμα, έχουν και ένα αντιαισθητικό γενάκι, διαρκώς... ατημέλητο και συχνά γεμάτο πετρούλες και άμμο, θέλουν προσοχή πριν τους εμπιστευθείς μία θέση στη κατσαρόλα... και όποιος έχει προσπαθήσει να τα ξεκολλήσει από το σημείο όπου δημιουργούνται έχει βλαστημήσει τη δύναμη με την οποία αρπάζονται από αυτό, αρνούμενα να έρθουν στο τραπέζι μας. Είναι όμως εξαιρετικός μεζές αλλά και σαν συστατικό σε κυρίως πιάτα.

Η αυτού ταπεινότης του, το μύδι

Η συνταγή της ημέρας