Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος για το ριζότο χωρίς να πει προηγουμένως κάτι για την πρώτη ύλη του, το ρύζι. Το ρύζι είναι δημητριακό φυτό, το πλέον διαδεδομένο στο κόσμο. Περισσότερα από 12.000 είδη είναι γνωστά σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά στη γέννησή του υπάρχουν πολλές ιστορίες:
Μια φορά κι ένα καιρλο υπήρχε μία κοπελίτσα που την έλεγαν Ρέτνα. Ήταν Ινδή και ήταν, επίσης, πολύ όμορφη. Ο Θεός Σίβα την ερωτεύθηκε και θέλησε να την παντρευτεί. Για γαμήλιο δώρο η Ρέτνα ζήτησε από τον Θεό να βοηθήσει τους πεινασμένους συμπατριώτες της, δίνοντάς τους μία τροφή την οποία δεν θα βαριόντουσαν ποτέ. Ο Σίβα είπε ναι, αλλά στη συνέχεια, θέλετε επειδή οι Θεοί έχουν πάντα τόσα πολλά να κάνουν, θέλετε επειδή οι συνεργάτες του δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν κράτησε την υπόσχεση. Αλλά η Ρέτνα επέμενε και έτσι ο Σίβα την πήρε με το ζόρι. Ατιμασμένη και κοροϊδευμένη, η κοπέλα ρίχτηκε στον ιερό ποταμό Γάγγη. Και η ψυχή της μεταμορφώθηκε σε ένα φυτό με λευκό-χρυσά σπυριά : το ρύζι. Έτσι και ο Σίβα “έφαγε” καλά και, κυρίως οι συμπατριώτες της Ρετνα, οι Ινδοί, που από τότε είχαν με τι να τραφούν.

ImageΑλλά και για τους Κινέζους το ρύζι γεννήθηκε από την απογοήτευση ενός Θεού. Το Καλό Πνεύμα, ανίκανο να χορτάσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός φοβερού λιμού, ξερίζωσε τα δόντια του και τα πέταξε στον άνεμο. Μοιάζει με μία κίνηση εντελώς άχρηστη, του είδους “δίνω μια μασέλα σε κάποιον που δεν έχει φαγητό”. Μα, ακριβώς επειδή ήταν Θεός, ήξερε πολύ καλά τι έκανε : τα δόντια του έπεσαν στη γη και μεταμορφώθηκαν σε εκατομμύρια σπυριά ρυζιού.

Αφήνοντας στην άκρη τους θρύλους, η συζήτηση για την προέλευση του ρυζιού συνεχίζεται μέσα στο σκοτάδι. Το σίγουρο είναι ότι η προέλευσή του είναι η μακρινή, η άπω ανατολή.

Από ετυμολογικής άποψης, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προέλευση της λέξης ρύζι σε όλες τις σύγχρονες γλώσσες είναι ο όρος “όρυζα”, λέξη καθαρά ελληνική. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι και το “όρυζα” προέρχεται από την Όριζα ή Όρισσα, πόλη στην ανατολική ακτή της Ινδίας, στον κόλπο της Βεγγάζης, πόλη πλούσια σε υγρά εδάφη και λίμνες στις οποίες καλλιεργούν ρύζι. Η μήπως η Όριζα είναι που πήρε το όνομά της από τη όρυζα ;
Στις ρίζες της όρυζας μπαίνουν και η Ιάβα και η Καμπότζη, Ανασκαφές κατά μήκος του ποταμού Μεκόνγκ έφεραν στο φως δοχεία γεμάτα με σπυριά ριζιού που πάνε πίσω στο χρόνο έξι χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή του Χριστού.

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Σχετικά άρθρα

Όλα για τα σπαράγγια
Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρού...
Όλα για τα μήλα
Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιει...
Βιταμίνες Α' μέρος
Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
Μύδια: μύθοι και αλήθειες
Είναι μαύρα, είναι βρώμικα, έχουν ασβεστολιθικέ...
Ρύζι
Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...

Η συνταγή της ημέρας


Σχετικές συνταγές

Ριζότο με καλαμαράκια, πιπεριές και άνιθο
Προστέθηκε από Μπεσαμέλ
4.6667
       
       
(18)
Ριζότο με πιπεριές και κρέμα γάλακτος
Προστέθηκε από vikula83
5
       
       
(8)
Ριζότο με κοτόπουλο και κάρυ
Προστέθηκε από mama
4.5
       
       
(22)
Ριζότο με κοτόπουλο
Προστέθηκε από maroulita87
4.8333
       
       
(12)
Risotto με σαμπάνια και γαρίδες
Προστέθηκε από ggr
4.9
       
       
(10)