Nτελικατέσεν του Μεσολογγίου.
Το αυγοτάραχο γνωστό σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, για εκλεκτούς ουρανίσκους. Ο καλύτερος μεζές για τους μερακλήδες και απαιτητικούς. Με υπέροχο χρώμα και μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις την θάλασσα σε μία μπουκιά.


Αβγοτάραχο (Mugil cephalus), (ουσιαστικό) [ Ετυμολογία :‹αβγό + ταριχεύω»] ταριχευμένα αβγά ψαριών.
Ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα 5 αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που κατοχυρώθηκε σαν Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως. Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το χρώμα του αλλά κυρίως για την εμπορική του αξία. Το αυγοτάραχο προέρχεται από τον θηλυκό κέφαλο («μπάφα») και η παραγωγή του γίνεται τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, την περίοδο, δηλαδή, αναπαραγωγής του κέφαλου. Θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι, είναι νοστιμότατο και πολύ αγαπητό στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ιάπωνες Σεφ.

Ιστορία του αβγοτάραχου:
ImageΟ Λόρδος Βύρωνας ήταν αυτός που το έκανε γνωστό το 1824 σε ολόκληρη την Ευρώπη, πριν όμως από αυτόν πολλοί ξένοι περιηγητές είχαν σταθεί και δώσει έντονη σημασία σε αυτό που λέμε αβγοτάραχο. Αυτός ο πολύτιμος «κέρινος λίθος» τους τράβηξε την προσοχή, το 1668 ένας Τούρκος περιηγητής ο Εβλιά Τσελεμπή μιλάει γι’ αυτό λέγοντας πως είναι «ξανθός σαν το σαφράνι», ευωδιαστός, νόστιμος και τονωτικός μεζές, «ένα πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους». Πολλοί  λένε πως είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ, σπάνια και εκλεκτή λιχουδιά. Από το ταξίδι και το πέρασμα των αιώνων φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής του δεν έχει αλλάξει, λέγεται ότι η τεχνική ξήρανσης είναι ίδια με τις τεχνικές που είχαν εισάγει στις χώρες της Μεσογείου οι Φοίνικες, και πως ο τόπος αφθονίας του είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Αυγοτάραχο ως αλιεία
ImageΟι μπάφες έχουν αυγά από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά στην Ελλάδα τις ψαρεύουν για το αυγοτάραχο από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Οι ψαράδες του Μεσολογγίου στήνουν παγίδες για να πιάσουν μπάφες- τα κεφαλόπουλα που δίνουν το αυγοτάραχο. Το βράδυ κοιμούνται στις πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια μέσα στη λιμνοθάλασσα
Δουλεύουν  ατελείωτες ώρες  - ακόμη και τη νύχτα, με το φως της λάμπας υγραερίου- για να ψαρέψουν τις μπάφες  και  αφού αφαιρέσουν τους σάκους με τα αυγά τους, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παραγωγής του αυγοτάραχου.

Παραγωγή Αβγοτάραχου στην Ελλάδα:

  • Αιτωλοακαρνανία  3- 3,5 τόνοι
  • Ηλεία   2 τόνοι
  • Αμβρακικός  2 τόνοι
  • Άραξος  700 κιλά
  • Καβάλα  600 κιλά


Εξαγωγές στη Γαλλία
Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπως λένε οι ψαράδες- δεν υπάρχει  ιχθυοκαλλιέργεια. Τα ψάρια τρέφονται αποκλειστικά από τη λιμνοθάλασσα και παγιδεύονται σε παγίδες από πασσάλους που λέγονται  διβάρια. Ο μικρότερος αβγόσακος ζυγίζει γύρω στα 120 γραμμάρια, αλλά κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και το κιλό. Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι Γάλλοι λένε οι ντόπιοι ψαράδες, άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στη Γαλλία.
Τα ψάρια της λιμνοθάλασσας παγιδεύονται στην κορυφή των οκτώ διβαριών που έχουν φτιάξει οι ψαράδες στη λιμνοθάλασσα: τα ψάρια αναπαράγονται μέσα στα διβάρια, ενώ στην κορυφή τους είναι προσαρμοσμένες οι παγίδες. Από κάθε διβάρι οι ψαράδες παίρνουν 400-500 κιλά αυγοτάραχο. Μεγάλος παράγοντας για την παραγωγή είναι και ο καιρός, αλλά και τα ψάρια τα οποία μειώνονται σταδιακά.
 

Τα μέλη της παρέας μας μπορούν να πουν την άποψή τους ή να δώσουν τις δικές τους ιδέες πάνω στα άρθρα μας.
Για να μπορέσετε κι εσείς, κάντε εγγραφή ή σύνδεση.

Η συνταγή της ημέρας