Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού με ή χωρίς σοκολάτα
Μετά από πολύ ψάξιμο και πειραματισμούς και αφού συνδύασα αρκετές συμβουλές, κατέληξα σε αυτήν την συνταγή. Έχει λίγα υλικά, δεν έχει αυγά - που εγώ προσωπικά δεν τα προτιμώ στα κουλουράκια - και πετυχαίνει πάντα!
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι αυτές του τσαγιού, των 200 ml.Ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας ίσως χρειαστούν 1-2 λεπτά λιγότερο ψήσιμο. Θα είναι ελάχιστα τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά... και πολύ μυρωδάτα!!!
Υλικά
-
4 κούπες αλεύρι ΓΟΧ κοσκινισμένο (1/2 κιλό)
-
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο (100 ml)
-
12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
-
6 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
-
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα (γεμάτα)
-
2 βανίλιες (ή πιο πολλές ανάλογα τις προτιμήσεις)
-
χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
-
1/2 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός την ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο.
-
2
Προσθέτουμε το ξύσμα και στη συνέχεια τη σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού ως εξήςκρατάμε το ποτήρι με το χυμό πάνω από το μπολ μας και ρίχνουμε μέσα στο χυμό τη σόδα ανακατεύοντας, αφήνοντάς το να αφρίσει, και το ρίχνουμε στο μείγμα μας.
-
3
Συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα με το μίξερ. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά τις βανίλιες και το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
-
4
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας αν θέλουμε.
-
5
Ανακατεύουμε με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να τρίβεται. Στην αρχή θα κολλάει αρκετά, ΔΕΝ προσθέτουμε αλεύρι, την αφήνουμε για 2 λεπτά να κάτσει και θα είναι μια χαρά.
-
6
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια που τα πατάμε λίγο να απλώσουν, δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχηματισμό.
-
7
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα ή αντικολλητικό ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους, καθώς απλώνουν, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 15 λεπτά.
Σχόλια (3)