Αφράτο τυροψωμάκι
Είναι ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγεται και ευχάριστα μόνο του σαν πρωινό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να το κάνουμε και σκέτο ψωμάκι. Εγώ το έχω σαν το ψωμάκι της Κυριακής μας.
Υλικά
-
500 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
-
1 φακελάκι μαγιά ξερή των 9 γρ ή 25 γρ μαγιά νωπή
-
60 γρ βούτυρο
-
240 ml γάλα χλιαρό
-
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι όχι γεμάτα
-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
-
1 κρόκο αυγού και 30 ml νεράκι για το άλλειμα στο τέλος
-
σουσάμι για το τέλος ή παπαρουνόσπορο
-
Τυρί φέτα και άλλα τυρία αν θέλετε τριμμένα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι.
-
2
Διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη στα περίπου 150 ml. γάλα (να είναι χλιαρό και όχι πάνω από 40 βαθμούς). Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργήσει.
-
3
Στη λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το μίγμα της μαγιάς με τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι και περιμένουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκωσει η μαγιά μας.
-
4
Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.
-
5
Ρίχνουμε το μίγμα γάλατος-βουτύρου στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
-
6
Ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και μαλακιά που να μην κολλάει (θέλει πολύ ζύμωμα για να γίνει αφράτο, εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή και ξένοιασα).
-
7
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
-
8
Όταν φουσκώσει χωρίζουμε σε 3 κομμάτια την ζύμη τα ανοίγουμε σε πίτες 40χ40 και βρέχουμε με τα τυριά και τα γυρίζουμε σε ρολλά και τα τρία κομματια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα και το βάζουμε σε φόρμα.
-
9
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
-
10
Αλείφουμε με το αυγό διαλυμένο με το νεράκι μας και ρίχνουμε λιγο σουσαμι.
-
11
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Σχόλια (20)