Άγριες αγκινάρες Κρητικές
Στην Κρήτη, έναν τόπο εύφορο και ευλογημένο, δεν πείνασαν ποτέ, ούτε στην Κατοχή ούτε στον Εμφύλιο, ούτε τώρα.... Ο λόγος είναι πολύ απλός, τρώνε σχεδόν τα πάντα, σαλιγκάρια, νόστιμα χορταράκια που μαζεύουν στους αγρούς, τρώνε μέχρι και τα αγκάθια.... ναι ναι τα αγκάθια.... και είναι και νόστιμα τα άτιμα. Σας δίνω εδώ μια συνταγή με ένα αγκάθι που στο Λασίθι το λένε αγκινάρα και συνήθως το μαγειρεύουν με κατσικάκι ή χοιρινό αλευρολέμονο, εδώ πάλι είναι ψημένο με την ντομάτα, λαδερό και νόστιμο πολύ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τις αγκινάρες αυτές τις μαζέυουν συνήθως τον χειμώνα και αφού έχει ρίξει πρώτα βροχούλα. Τις βρίσκουν σε βραχώδεις κυρίως πλαγιές ανάμεσα σε πέτρες όπου έχει έστω και ελάχιστο χώμα. Για την συγκομιδή τους απαιτείται ένα ειδικό εργαλείο, πάντα ιδιοκατασκευή, την λεγόμενη "γούλα" η οποία αφαιρεί την αγκινάρα από τη γη αλλά όχι και την ρίζα της... εξάλλου πρέπει να ξαναβγεί... αν τις ξεπατώσουμε τι θα μείνει για του χρόνου....; Απαιτούνται χοντρά γάντια, τύπου κηπουρικής, γιατί τα αγκάθια είναι πολύ σκληρά, είναι αγκάθι η αγκινάρα το είπαμε αυτό. Καθώς και πολύ υπομονή πολύ εξάσκηση, καλή μέση και δυνατότητα αναρρίχησης σε βραχώδη ανώμαλα εδάφη. Το πλείστο των αγκαθιών αφαιρείται επί τόπου.Επειδή ευδοκιμούν μόνο για λίγο καιρό, οι νοικοκυρές μαζεύουν αρκετά μεγάλες ποσότητες. Με την επιστροφή τους στο σπίτι, τις καθαρίζουν με μεγαλύτερη επιμέλεια (μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσουν και τυχόν ίνες αν ο μίσχος είναι πολύ σκληρός) και ή τις μαγειρεύουν όπως είναι ... ή τις συντηρούν σε αλατόνερο. Η μέθοδος είναι ως εξήςτις βάζουν σε ένα βάζο, εκεί που θέλουν να τις φυλάξουν και το γεμίζουν νερό. Αδειάζουν στη συνέχεια το νερό αυτό σε μια λεκάνη (λεκανίδα κατά την διάλεκτο) στην οποία βάζουν μέσα ένα φρέσκο αυγό, ως γνωστόν το αυγό όταν είναι φρέσκο και το βάλουμε σε νερό βυθίζεται. Μετά αρχίζουν να προσθέτουν αλάτι τόσο όσο να ανέβει το αυγό στην επιφάνεια (να αποκωλώσει, που λέει και το Καλλιοπάκι) προσθέτουν μια κουταλιά ξινό ή τον χυμό από ένα λεμόνι, ανακατεύουν να λιώσει το αλάτι και το υγρό αυτό το βάζουν στο βάζο που έχουν από πριν βάλει τις αγκινάρες. Προσθέτουν από πάνω λίγο λάδι και ένα κομμάτι σελοφάν και σφραγίζουν το βάζο. Όταν είναι σε αυτή την κατάσταση πριν τις μαγειρέψουμε πρέπει να τις βάλουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και να τις βράσουμε για περίπου 10 λεπτά. Να πετάξουμε το νερό αυτό, να ξεπλύνουμε τις αγκινάρες και μετά να τις μαγειρέψουμε. ΔΕΝ προσθέτουμε αλάτι.Όταν το φαγάκι μας μαγειρευτεί μυρίζει σαν φασολάκια λαδερά, αλλά έχουν γεύση ελαφρώς υπόξινη. Είναι τέλειες με το κατσικάκι αυγολέμονο ή αλευρολέμονο όπως και με χοιρινό και πατάτες, αλευρολέμονο. Αν σας δοθεί η δυνατότητα ποτέ αξίζει πραγματικά να τις δοκιμάσετε.Μια συνταγή από το Λασίθι, επαρχεία Σητείας, Παλαίκαστρο.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
-
2
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια και λίγο αλάτι και σωτάρουμε ως να χρυσίσει.
-
3
Προσθέτουμε και το σκόρδο, αφού έχουμε πρώτα χαράξει τις σκελίδες.
-
4
Μόλις σωταριστεί και το σκόρδο ρίχνουμε την πατάτα κομμένη σε κύβους και την σωτάρουμε και αυτή ελαφρά.
-
5
Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
-
6
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας να ψηθεί καλά.
-
7
Προσθέτουμε τις ντομάτες.
-
8
Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε και την ρίγανη και βάζουμε ζεστό νερό ως να τις σκεπάσει πολύ καλά.
-
9
Χαμηλώνουμε τελείως το μάτι και σιγοψήνουμε το φαγάκι μας για τουλάχιστον μια ώρα.
-
10
Θέλουμε να μείνει μόνο με την ντομάτα, να έχουμε μια καλοδεμένη σάλτσα.
-
11
Σερβίρουμε με μπόλικο ζεστό ψωμί, ζεστές ή κρύες δεν έχει σημασία γιατί είναι πεντανόστιμες έτσι κι αλλιώς.
Σχόλια (5)