Αϊβαλιώτικη αμυγδαλόπιτα

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα εύκολο γλυκάκι να κεράσετε τους φίλους σας


Συνταγή από:

DINAKI

2 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 9 αυγά χωρισμένα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • χυμό από 1 λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Άλλα γλυκά ταψιού
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Μικρασιατική
Φτιάχνει: 1 ταψάκι νούμερο 30-32
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνουν κρέμα.
  2. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το ξύσμα.
  3. Χτυπάμε τ'ασπράδια μαρέγκα σε χαμηλή ταχύτητα αρκετή ώρα και προς το τέλος προσθέτουμε τμηματικά την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές.
  4. Στο μείγμα του βουτύρου προσθέτουμε την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε με κοφτές κινήσεις (σαν να κόβουμε τη ζύμη με μαχαίρι).
  5. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει την αμυγδαλόψιχα και τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
  6. Αδειάζουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο ταψάκι.
  7. Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 45'
  8. Όταν ψηθεί το γλυκό βράζουμε το σιρόπι 4-5'
  9. Το χαράζουμε και το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη γίνεται λίγο σφιχτή, έτσι πρέπει να είναι, την απλώνουμε στο ταψί με μια σπάτουλα.

Όταν σιροπιάσουμε το γλυκό το σιρόπι να είναι καυτό και το γλυκό χλιαρό.

Την συνταγή αυτή την είδα από την Αργυρώ στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Την έφταιξα, είναι πάρα πολύ ωραία. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Σχετικές συνταγές

    3 Όλα

    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 7-9-09  
    πράγματι την συνταγή αυτή την έχω φτιάξει δύο φορές και είναι της Αργυρώς. Είναι φανταστικό γλυκό. Κάτι πιο ελαφρύ (όχι τόσο γλυκό δηλ) από σάμαλι με μπόλικο αμύγδαλο που του πάει.
    #
    Σχόλιο από Ansi, 18-6-12  
    Tελεια αμυγδαλοπιτα!!! Εκανα ομως ενα 'λαθακι', αλλα μου βγηκε σε καλο.
    Εβαλα στο μουλτι πρωτα τα 150γρ.αμυγδαλο τα ετριψα, τα εριξα στο σιμιγδαλι και μετα που ετριψα τα υπολοιπα 100γρ. ξεχασα να τα βαλω μεσα.Τα ειδα αφου εβαλα το γλυκο στο φουρνο.Το αποτελεσμα ηταν μια χαρα, και με τα 150γρ. το γλυκο ηταν τελειο και μαλιστα η ζυμη ρευστη οσο επρεπε, σαν του κεικ.Δοκιμαστε 'το!!
    #
    Σχόλιο από Mary_Kay, 2-11-15  
    Τελεια η Αμυγδαλοπιτα σας! Την μόνη αλλαγή που εκανα ειναι οτι έβαλα 250 γρ σιμιγδάλι και 250 γρ φρυγανιά τριμμένη και αυτο γιατι δεν ειχα 500 γρ σιμιγδαλι. Βγήκε καταπληκτικό! Αφράτο και νοστιμοτατο!!!! Σας ευχαριστούμε για την συνταγή!

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 7-9-09  
    πράγματι την συνταγή αυτή την έχω φτιάξει δύο φορές και είναι της Αργυρώς. Είναι φανταστικό γλυκό. Κάτι πιο ελαφρύ (όχι τόσο γλυκό δηλ) από σάμαλι με μπόλικο αμύγδαλο που του πάει.
    #
    Σχόλιο από Ansi, 18-6-12  
    Tελεια αμυγδαλοπιτα!!! Εκανα ομως ενα 'λαθακι', αλλα μου βγηκε σε καλο.
    Εβαλα στο μουλτι πρωτα τα 150γρ.αμυγδαλο τα ετριψα, τα εριξα στο σιμιγδαλι και μετα που ετριψα τα υπολοιπα 100γρ. ξεχασα να τα βαλω μεσα.Τα ειδα αφου εβαλα το γλυκο στο φουρνο.Το αποτελεσμα ηταν μια χαρα, και με τα 150γρ. το γλυκο ηταν τελειο και μαλιστα η ζυμη ρευστη οσο επρεπε, σαν του κεικ.Δοκιμαστε 'το!!
    #
    Σχόλιο από Mary_Kay, 2-11-15  
    Τελεια η Αμυγδαλοπιτα σας! Την μόνη αλλαγή που εκανα ειναι οτι έβαλα 250 γρ σιμιγδάλι και 250 γρ φρυγανιά τριμμένη και αυτο γιατι δεν ειχα 500 γρ σιμιγδαλι. Βγήκε καταπληκτικό! Αφράτο και νοστιμοτατο!!!! Σας ευχαριστούμε για την συνταγή!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της mairi mbourdou
    ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ
    Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 592 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 277 αγαπημένων συνταγών, του/της Irinii