ggr
ggr @george
Athens

Εάν δεν έχετε άλλη συνταγή για αυγά ποσέ (πράγμα περίεργο, όλοι έχουν και από μία…), δείτε εδώ για μία κάπως … ας την πούμε αναβαθμισμένη, εκδοχή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα ποσέ αυγά είναι ένας υγιεινός τρόπος να ετοιμάζετε τα αυγά σας. Δεν χρειάζεστε ούτε βούτυρα, ούτε καν λάδια, δεν παρεμβαίνουν τηγάνια, ούτε κάποιες βαριές σάλτσες.Αφήστε που μπορούν να φαγωθούν με μύριους όσους τρόπους. Εμείς τα πρωτοδοκιμάσαμε στο σπίτι πολύ αργά, σαν εναλλακτικό τρόπο για να τρώει η Έρρικα το απογευματινό αυγό της. Αργότερα τα φτιάξαμε με αυτόν τον τρόπο για σαλάτες, πάνω σε φέτες ψωμιού, ωμές ή τοσταρισμένες, με σάλτσα ολλαντέζ (hollandaise) ή καρυκεύματα.Όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά, τόσο ευκολότερο είναι να πήξει το ασπράδι τους. Ένα αυγό “κατευθείαν από το κοτέτσι” δεν χρειάζεται καν το Viagra του, εεεεε, συγνώμη, το ξύδι του.Το αυγό πρέπει να πέσει μέσα σε νερό που απέχει πολύ από το να είναι σε φάση βρασμού. Θερμοκρασίες κοντά στους 100ο θα το σφίξουν απότομα και θα του αφαιρέσουν μεγάλο μέρος από τη γεύση του. Για τον λόγο αυτό και προτείνεται η ένταση στο μάτι να είναι στο ΧΑΜΗΛΟ και το αυγό να πέσει μέσα του αρκετά πριν το νερό πλησιάσει τη θερμοκρασία βρασμού του.Πριν αφήσουμε το αυγό να κυλήσει από το πιατάκι στο ζεστό νερό, με ένα κουτάλι γυρίζουμε κυκλικά το νερό, δημιουργούμε δηλαδή μία περιδίνηση, ώστε και το αυγό πέφτοντας να ακολουθήσει και αυτό μία κυκλική τροχιά, κάτι που για μερικά δευτερόλεπτα θα εμποδίσει το ασπράδι του να απλωθεί, θα το κρατήσει κοντά και γύρω από τον κρόκο, χρόνο που μπορεί να αποδειχθεί αρκετός για να στερεοποιηθεί σε αυτό το σχήμα και να μην χαθεί μέσα στο νερό του σκεύους μας.Τα αυγά ποσέ μπορούμε να τα φτιάξουμε και την προηγούμενη ημέρα από εκείνη που θα τα χρησιμοποιήσουμε, να τα αφήσουμε στο ψυγείο (διατηρούνται άνετα για μία ημέρα χωρίς να χάσουν καν την υφή τους) και να τα βγάλουμε την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε (όπως είναι ή σε κάποια συνταγή). Απλά θα πρέπει να τα ζεστάνουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Για να δούμε πόσο εύκολο είναι αυτόζεσταίνουμε ένα τηγανάκι ή και κατσαρολάκι με νερό, ίσα που να αρχίσουν να δημιουργούνται και πάλι οι γνωστές φυσαλίδες, χαμηλώνουμε και πάλι την ένταση στο ελάχιστο (ή και σβήνουμε το μάτι, η εστία θα εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστή), αφήνουμε τα αυγά να κυλήσουν απαλά μέσα στο ζεστό νερό και τα αφήνουμε να ζεσταθούν για 1 1/2 με 2 λεπτά. Με τη μικρή διαφορά τώρα ότι, επειδή τα αυγά θα είναι πιο κρύα από την ολονύκτια παραμονή τους στο ψυγείο, παίρνουμε ποσότητες καυτού νερού με ένα κουτάλι και τα καταβρέχουμε και επιφανειακά, για να ζεσταθούν καλά και γρήγορα. Η αφαίρεσή τους και το σερβίρισμα, θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο που αναφέρεται και μέσα στη συνταγή.Και γιατί πρέπει να μπαίνει κανείς σε μία τέτοια διαδικασία για να φτιάξει δύο απλά μελάτα αυγουλάκια με αυτόν τον τρόπο; Διότι με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι η απάντηση. Δεν θέλετε να κάνετε όλη αυτή τη φασαρία με το ζέσταινε, μετά πάγωνε, κατόπιν ξαναζέσταινε, ζέστανε και τα πιάτα και ούτω καθεξής; Τότε ακολουθήστε τον απλό τρόπο (υπάρχει συνταγή στο site) και θα έχετε τα αυγά που …αξίζουν σ’ αυτόν…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
2 αυγά ποσέ
  1. 1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
  2. 1/2 κ.γ. αλάτι
  3. 2 αυγά (όσο πιο φρέσκα γίνεται)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Γεμίζουμε ένα τηγανάκι (ή κατσαρολάκι) με κρύο νερό και το βάζουμε πάνω σε μία ΜΕΤΡΙΑΣ έντασης εστία.

  2. 2

    Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το λευκό ξύδι και το αλάτι. Η παρουσία του ξυδιού, αν και δεν είναι απαραίτητη, επιταγχύνει τη διαδικασία και βελτιώνει την εμφάνιση των ποσέ αυγών, αφού βοηθά να πήξουν τα ασπράδια τους. Προαιρετικό λοιπόν, αλλά ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ.

  3. 3

    Μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στον πάτο του τηγανιού, οι οποίες ξεκολλούν και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια (ένδειξη ότι εντός ολίγου θα αρχίσει ο βρασμός), μειώνουμε την ένταση στην εστία στο ΧΑΜΗΛΟ (δείτε στα “Μυστικά” γιατί αυτή η κίνηση είναι κριτική για την πορεία των πραγμάτων).

  4. 4

    Σπάμε κάθε ένα από τα αυγά και το αφήνουμε να κυλήσει γλυκά σε ένα πιατάκι (του καφέ ίσως, χωρίς τοιχώματα).

  5. 5

    Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για 1 έως 2 λεπτά, να σφίξει ελαφρά το ασπράδι τους (να αποκτήσει απλά μία συνοχή και να μην απλώνεται γύρω-τριγύρω στον νερό του τηγανιού, όχι περισσότερο) και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης, τα ανασηκώνουμε απαλά, τα …“ελευθερώνουμε”, ώστε να αποτρέψουμε να κολλήσουν στον πάτο του τηγανιού. Με τον τρόπο αυτό θα βγουν στην επιφάνεια του νερού.

  6. 6

    Συνεχίζουμε το βράσιμο των αυγών για περίπου 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρις ότου δούμε το ασπράδι να σφίγγει και να σταθεροποιείται, αλλά ο κρόκος να φαίνεται ακόμη υγρός και έτοιμος να τρέξει και χυθεί μόλις σπάσει. Δεν τα κουνούμε, δεν τα …“ενοχλούμε” καθόλου μέχρι να είναι έτοιμα για να το βγάλουμε.

  7. 7

    Προς το τέλος αυτού του χρόνου, το τελευταίο λεπτό, γεμίζουμε ένα μπολ με πολύ κρύο, παγωμένο νερό.

  8. 8

    Χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό κουτάλι, ανασηκώνουμε ένα-ένα τα αυγά από το νερό του τηγανιού και τα μεταφέρουμε (απαλά και προσεκτικά) στο μπολ με το παγωμένο νερό, αφήνοντάς να κυλήσουν, και πάλι απαλά, στο νερό του. Η ενέργεια αυτή θα σταματήσει ακαριαία τη διαδικασία βρασμού τους. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν εκεί μέσα για 1 λεπτό,

  9. 9

    Και, με τις ίδιες απαλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας και πάλι το τρυπητό κουτάλι, ξαναμεταφέρουμε τα αυγά πίσω στο τηγάνι όπου και τα αφήνουμε να ζεσταθούν και πάλι για 1 1/2 με 2 λεπτά (σαν διαβεβαιώνω ότι το νερό του θα εξακολουθεί να είναι πολύ-πολύ ζεστό, ακόμη και αν δεν βράζει πλέον. Είναι όμως αρκετή αυτή η θερμοκρασία για να ζεστάνει και πάλι τα αυγά (χωρίς να τα βράσει, να τα πήξει άλλο) για να τα σερβίρουμε ζεστά και όχι κρύα από το παγωμένο νερό. (Δείτε στα “Μυστικά” πως μπορείτε να ετοιμάζετε τα ποσέ αυγά σας από την προηγούμενη

  10. 10

    Αφαιρούμε ξανά, με το ίδιο πάντα τρυπητό κουτάλι τα αυγά μας από το νερό και, αφού πρώτα, ακουμπήσουμε τα κάτω μέρος του κουταλιού για λίγα δευτερόλεπτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας που θα πάρει την παραπανήσια υγρασία,

  11. 11

    Τα σερβίρουμε με όποιον τρόπο έχουμε σκεφθεί (εδώ τα βλέπετε πάνω στα γαλλικά τόστς της συνταγής “Σάντουιτς “Monte Cristo Benedict”. Για τη γιορτή σας μπαμπάδες“. Βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα όπου θα τα σερβίρετε είναι ζεστά, είναι ποοοοολύ σημαντικό αυτό, για να διατηρήσουν τα αυγά μία καλή θερμοκρασία, είναι ίσα-ίσα ζεστά, μετά από το ζέσταμα που τους κάναμε σε συνέχεια του περάσματος από το παγωμένο νερό.

Αντιδράσεις

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens