Αυθεντικό Τούρκικο Καζάν Ντιπί

Bαθμολογία: 5
       
 
6 ψήφοι
,

Περιγραφή

Η αυθεντική συνταγή του Καζάν Ντιπί από μια φίλη Τουρκάλα.

Αυθεντικό Τούρκικο Καζάν Ντιπί
photo: Ζουζουνελ

Συνταγή από:

maria_nesta

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλαουρ
  • 2 κ.σ. ρυζάλευρο
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το ταψί
  • λίγο βούτυρο για το ταψί
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Μικρασιατική
Περιέχει: Γάλα , Βούτυρο
Σερβίρει: 5 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 3' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 15' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χρησιμοποιούμε ένα ταψί ή ένα τηγάνι το οποίο το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νισεστέ και το ρυζάλευρο με λίγο γάλα.
  3. Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντάς τα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας όλο αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσουν, μέχρι που να γίνει κρέμα.
  4. Χρησιμοποιούμε τώρα το βουτυρωμένο ταψί και το τοποθετούμε στο μάτι.Ρίχνουμε μία μεγάλη κουτάλα από την κρέμα και την αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά έως ότου να αρχίσει να καίγεται η κρέμα. Ελέγχουμε με μια κουτάλα αναποδογυρίζοντας στην άκρη. Αφού αρχίσει να καίγεται αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι μέχρι να πάρει μια βράση.
  5. Αφού κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  6. Κόβουμε σε ροδέλες και τις τυλίγουμε (προσοχή η ροδέλες να μην έχουν πολύ μήκος).
  7. Σερβίρουμε με την καμμένη πλευρά από πάνω και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή να μην καεί πολύ η κρέμα γιατί μετά πικρίζει. Πρέπει να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό καφέ σαν το χρώμα της κανέλας!

Σχετικές συνταγές

Καζάν ντιπί 2 Καζάν ντιπί 2
       
       
(3)
Καζάν ντιπί Καζάν ντιπί
       
       
(13)

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από tahitian, 23-1-13  
    Με τρελαίνει η ιδέα αλλά εχω ακουσει πως στο αυθεντικο καζαν ντιπι βαζουν ...κοτοπουλο.Προτιμώ την πρόταση σου κι αφού την είπε και τουρκάλα
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 23-1-13  
    στο καζαν ντιπι, δεν βαζουν κοτοπουλο ,
    το γλυκο που ειναι με κοτοπουλο ειναι το
    ταουκ κιοκσου
    #
    Σχόλιο από anastasios_, 24-1-13  
    Ωραία συνταγή. Για καλό καζάν ντιπί πάντως, αν κάποιος βαριέται να το κάνει και μένει πέριξ της Θεσσαλονίκης, Χουσεΐν στη Νέα Χαλκηδόνα. Καμία σχέση με τις κρεμούλες που κυκλοφορούν...
    Για το κοτόπουλο, συνηγορώ στην απάντηση για το tavuk göğsü
    #
    Σχόλιο από maria_nesta, 25-1-13  
    Ακριβώς!το γλυκό με το κοτόπουλο είναι άλλο!Εγώ πήγα πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη όπου έφαγα το καλύτερο Καζάν Ντιπί της ζωής μου!Είχε μια κολλώδη υφή που δεν την έχω συναντήσει πουθενά.Και σε κάθε ζαχαροπλαστείο η συνταγή ήταν διαφορετική. Την συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνουν στα σπίτια τους. Πάντως για βοήθεια υπάρχει και στο Υou Tube αυτό το βιντεάκι. http://www.youtube.com/watch?v=s7HZ9cs83sw Ξέρω υπάρχει ένα θέμα με τη γλώσσα αλλά με λίγη φαντασία κάτι καταλαβαίνουμε!
    #
    Σχόλιο από nmagi, 2-3-13  
    maria_nesta το ίδιο πρόβλημα ψάχνουμε να λύσουμε, πως να το κάνουμε πιο μαστιχωτό όπως το πραγματικό ανατολίτικο, εγώ το έχω φάει σε αιγυπτιακό εστιατόριο. Για την ακρίβεια προσπαθώ χρόοοοονια τώρα, έχω δοκιμάσει μαστίχα αλλα καμία σχέση, εχω δοκιμάσει με περισσότερο ρυζάλευρο και μου βγήκε κέικ... χαχαχα
    Μου είπαν κατι φίλοι νησιώτες να δοκιμάσω με πρόβειο γάλα που ειναι και πιο παχύ, αλλα που να βρουμε εμεις τέτοιο. Θα προσπαθήσω με κρέμα γάλακτος και θα γράψω εντυπώσεις
    #
    Σχόλιο από viologa, 2-3-13  
    To au8entiko Kazan ntipi exei kai kotopoulou. Ousiastika einai to idio me to taouk kioksou, mono pou to prwto to afhnoun na kaei sthn mia pleura kai to allo oxi. Gi auto exei auth th tsixlwth ufh, logw kotopoulou..An den to ksereis den to katalavaineis! Prin ena mhna hmoyn sthn Kwnstantinoupolh kai elysa thn aporia mou...giati ki egw prin nomiza oti to kazan ntipi den exei kotopoulo, alla apodeix8hke oti ekana la8os!!! h toulaxiston etsi einai sthn Polh, gia allou den kserw!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 5-3-13  
    Δεν ξερω πως ειναι η αυθεντικη συνταγη,αλλα αυτο που εφτιαξα μου αρεσε παρα πολυ, πιστευω οτι ειναι τεχνικη να πετυχεις την καραμελα χωρις να πικρισει αλλα και να ψηθει ομορφα η κρεμα ,θα βελτιωθω οσο θα το ξαναφτιαχνω!Ευχαριστω για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από Iliana N, 24-6-13  
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ....ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΜΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ

    ΑΓΑΠΗΤΗ tahitian ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΓΕΤΕ ΤΑΒΟΥΚ ΚΙΟΚΣΟΥ Tavuk =κοτόπουλο, göğsü=στήθος......
    #
    Σχόλιο από nyvanilla, 8-11-13  
    Καλησπέρα! Όντας τελείως αρχάρια, να κάνω μία μάλλον χαζή ερώτηση

    "Αφού αρχίσει να καίγεται αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι μέχρι να πάρει μια βράση."

    Οκ. Βάζω τη κρέμα,καίγεται παίρνει αυτό το ωραίο χρώμα, αποσύρω από τη φωτιά και μετά προσθέτω την υπόλοιπη, την ξαναβάζω να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψω καθόλου για να μείνει το "καμμένο" κάτω να υποθέσω, σωστά; Μετά την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη ή ξεσκέπαστη; Δε θα πιάσει κρούστα από πάνω αν δε βάλουμε ζελατίνα;
    #
    Σχόλιο από rihardos, 8-11-13  
    Το παραδοσιακό ανατολίτικο καζάν ντιπί που σημαίνει πάτος του καζανιού, γίνεται με βουβαλίσιο ολόπαχο γάλα.. Σύντομα θα την ανεβάσω πρός τέρψιν όλων των απανταχού ουρανίσκων πού νοιώθουν τάσεις υπογλυκεμίας.. Πρός στιγμήν αναγράφω τα υλικά.
    - 1 λίτρο ολόπαχο γάλα βουβαλίσιο
    - 1/2 κούπα ρυζάλευρο (70γρ.)
    - 1/4 κούπας ζάχαρη (50γρ)
    - 1 κ.γ. ανθόνερο (5γρ)
    - 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη (για την καραμέλα)
    Η συνέχεια επί της ολοκληρωμένης συνταγής πού θα ανεβάσω λίαν συντόμως.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά Νάνσυ, 1-4-14  
    Πως θα είναι εάν προσθέσω και μια βανίλια μέσα;ή δεν πάει;
    #
    Σχόλιο από jaxri, 5-7-14  
    Πολύ ωραία συνταγή αλλά όχι αυθεντική...Το πραγματικό καζαν ντιπι γίνεται όντως με κοτόπουλο.Ουσιαστικά είναι ταουκ κιοκσου καμενο στον πάτο. Το κοτόπουλο είναι που του δίνει περιεργη υφή!!
    #
    Σχόλιο από Pastoula, 7-7-14  
    Το έφτιαξα χθες που είχα τραπέζι και βγήκε υπέροχο. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν πως αντικατέστησα το ρυζάλευρο (που δεν είχα) με κανονικό αλεύρι κ πρόσθεσα και μία βανίλια γιατί μου αρέσει πολύ το άρωμά της.
    #
    Σχόλιο από nulius, 22-4-15  
    Χαίρετε, έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές τη συνταγή και είναι καταπληκτική.
    Καθότι άντρας και δεν γνωρίζω πολλά από μαγειρική κλπ, αρκετές φορές δεν πήζει όσο πρέπει, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου εφόσον δεν επιρεάζεται η γεύση.
    Σήμερα έκανα μια προσθήκη και η γεύση απογειώθηκε οπότε και είπα να την μοιραστώ με εσάς.
    Χρησιμοποίησα θρυματισμένο μπισκότο. Δυστυχώς λόγω του ότι βρίσκομαι στην Κύπρο, δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο Ελληνικό μπισκότο. Οπότε δοκιμάστε διάφορα. Εαν κάποιοι βρίσκονται στην Κύπρο, χρησιμοποίησα τα morning coffee της Johnsof.
    Φωτογραφία πιο κάτω
    http://www.johnsof.com/wp-content/uploads/2014/04/J230-new.jpg
    #
    Σχόλιο από dimkoz, 26-6-15  
    εαν βαλουμε λιγο συμηγδαλι?
    #
    Σχόλιο από Νιτσάκι, 10-7-15  
    Καταπληκτικό και εύκολο γλυκό!! Συγχαρητήρια ήταν τέλειο!!!!

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tahitian, 23-1-13  
    Με τρελαίνει η ιδέα αλλά εχω ακουσει πως στο αυθεντικο καζαν ντιπι βαζουν ...κοτοπουλο.Προτιμώ την πρόταση σου κι αφού την είπε και τουρκάλα
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 23-1-13  
    στο καζαν ντιπι, δεν βαζουν κοτοπουλο ,
    το γλυκο που ειναι με κοτοπουλο ειναι το
    ταουκ κιοκσου
    #
    Σχόλιο από anastasios_, 24-1-13  
    Ωραία συνταγή. Για καλό καζάν ντιπί πάντως, αν κάποιος βαριέται να το κάνει και μένει πέριξ της Θεσσαλονίκης, Χουσεΐν στη Νέα Χαλκηδόνα. Καμία σχέση με τις κρεμούλες που κυκλοφορούν...
    Για το κοτόπουλο, συνηγορώ στην απάντηση για το tavuk göğsü
    #
    Σχόλιο από maria_nesta, 25-1-13  
    Ακριβώς!το γλυκό με το κοτόπουλο είναι άλλο!Εγώ πήγα πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη όπου έφαγα το καλύτερο Καζάν Ντιπί της ζωής μου!Είχε μια κολλώδη υφή που δεν την έχω συναντήσει πουθενά.Και σε κάθε ζαχαροπλαστείο η συνταγή ήταν διαφορετική. Την συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνουν στα σπίτια τους. Πάντως για βοήθεια υπάρχει και στο Υou Tube αυτό το βιντεάκι. http://www.youtube.com/watch?v=s7HZ9cs83sw Ξέρω υπάρχει ένα θέμα με τη γλώσσα αλλά με λίγη φαντασία κάτι καταλαβαίνουμε!
    #
    Σχόλιο από nmagi, 2-3-13  
    maria_nesta το ίδιο πρόβλημα ψάχνουμε να λύσουμε, πως να το κάνουμε πιο μαστιχωτό όπως το πραγματικό ανατολίτικο, εγώ το έχω φάει σε αιγυπτιακό εστιατόριο. Για την ακρίβεια προσπαθώ χρόοοοονια τώρα, έχω δοκιμάσει μαστίχα αλλα καμία σχέση, εχω δοκιμάσει με περισσότερο ρυζάλευρο και μου βγήκε κέικ... χαχαχα
    Μου είπαν κατι φίλοι νησιώτες να δοκιμάσω με πρόβειο γάλα που ειναι και πιο παχύ, αλλα που να βρουμε εμεις τέτοιο. Θα προσπαθήσω με κρέμα γάλακτος και θα γράψω εντυπώσεις
    #
    Σχόλιο από viologa, 2-3-13  
    To au8entiko Kazan ntipi exei kai kotopoulou. Ousiastika einai to idio me to taouk kioksou, mono pou to prwto to afhnoun na kaei sthn mia pleura kai to allo oxi. Gi auto exei auth th tsixlwth ufh, logw kotopoulou..An den to ksereis den to katalavaineis! Prin ena mhna hmoyn sthn Kwnstantinoupolh kai elysa thn aporia mou...giati ki egw prin nomiza oti to kazan ntipi den exei kotopoulo, alla apodeix8hke oti ekana la8os!!! h toulaxiston etsi einai sthn Polh, gia allou den kserw!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 5-3-13  
    Δεν ξερω πως ειναι η αυθεντικη συνταγη,αλλα αυτο που εφτιαξα μου αρεσε παρα πολυ, πιστευω οτι ειναι τεχνικη να πετυχεις την καραμελα χωρις να πικρισει αλλα και να ψηθει ομορφα η κρεμα ,θα βελτιωθω οσο θα το ξαναφτιαχνω!Ευχαριστω για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από Iliana N, 24-6-13  
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ....ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΜΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ

    ΑΓΑΠΗΤΗ tahitian ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΓΕΤΕ ΤΑΒΟΥΚ ΚΙΟΚΣΟΥ Tavuk =κοτόπουλο, göğsü=στήθος......
    #
    Σχόλιο από rihardos, 8-11-13  
    Το παραδοσιακό ανατολίτικο καζάν ντιπί που σημαίνει πάτος του καζανιού, γίνεται με βουβαλίσιο ολόπαχο γάλα.. Σύντομα θα την ανεβάσω πρός τέρψιν όλων των απανταχού ουρανίσκων πού νοιώθουν τάσεις υπογλυκεμίας.. Πρός στιγμήν αναγράφω τα υλικά.
    - 1 λίτρο ολόπαχο γάλα βουβαλίσιο
    - 1/2 κούπα ρυζάλευρο (70γρ.)
    - 1/4 κούπας ζάχαρη (50γρ)
    - 1 κ.γ. ανθόνερο (5γρ)
    - 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη (για την καραμέλα)
    Η συνέχεια επί της ολοκληρωμένης συνταγής πού θα ανεβάσω λίαν συντόμως.
    #
    Σχόλιο από jaxri, 5-7-14  
    Πολύ ωραία συνταγή αλλά όχι αυθεντική...Το πραγματικό καζαν ντιπι γίνεται όντως με κοτόπουλο.Ουσιαστικά είναι ταουκ κιοκσου καμενο στον πάτο. Το κοτόπουλο είναι που του δίνει περιεργη υφή!!
    #
    Σχόλιο από Pastoula, 7-7-14  
    Το έφτιαξα χθες που είχα τραπέζι και βγήκε υπέροχο. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν πως αντικατέστησα το ρυζάλευρο (που δεν είχα) με κανονικό αλεύρι κ πρόσθεσα και μία βανίλια γιατί μου αρέσει πολύ το άρωμά της.
    #
    Σχόλιο από dimkoz, 26-6-15  
    εαν βαλουμε λιγο συμηγδαλι?
    #
    Σχόλιο από Νιτσάκι, 10-7-15  
    Καταπληκτικό και εύκολο γλυκό!! Συγχαρητήρια ήταν τέλειο!!!!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από nyvanilla, 8-11-13  
    Καλησπέρα! Όντας τελείως αρχάρια, να κάνω μία μάλλον χαζή ερώτηση

    "Αφού αρχίσει να καίγεται αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι μέχρι να πάρει μια βράση."

    Οκ. Βάζω τη κρέμα,καίγεται παίρνει αυτό το ωραίο χρώμα, αποσύρω από τη φωτιά και μετά προσθέτω την υπόλοιπη, την ξαναβάζω να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψω καθόλου για να μείνει το "καμμένο" κάτω να υποθέσω, σωστά; Μετά την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη ή ξεσκέπαστη; Δε θα πιάσει κρούστα από πάνω αν δε βάλουμε ζελατίνα;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά Νάνσυ, 1-4-14  
    Πως θα είναι εάν προσθέσω και μια βανίλια μέσα;ή δεν πάει;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από nulius, 22-4-15  
    Χαίρετε, έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές τη συνταγή και είναι καταπληκτική.
    Καθότι άντρας και δεν γνωρίζω πολλά από μαγειρική κλπ, αρκετές φορές δεν πήζει όσο πρέπει, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου εφόσον δεν επιρεάζεται η γεύση.
    Σήμερα έκανα μια προσθήκη και η γεύση απογειώθηκε οπότε και είπα να την μοιραστώ με εσάς.
    Χρησιμοποίησα θρυματισμένο μπισκότο. Δυστυχώς λόγω του ότι βρίσκομαι στην Κύπρο, δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο Ελληνικό μπισκότο. Οπότε δοκιμάστε διάφορα. Εαν κάποιοι βρίσκονται στην Κύπρο, χρησιμοποίησα τα morning coffee της Johnsof.
    Φωτογραφία πιο κάτω
    http://www.johnsof.com/wp-content/uploads/2014/04/J230-new.jpg

    Σχετικά άρθρα

    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκά και αγαπημένα
    Ένα βιβλίο 363 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    Αγαπημένα γλυκά-τούρτες κ.α. διάφορα
    Ένα βιβλίο 135 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της mitsas77
    ΚΡΕΜΟΥΛΕΣ-ΡΥΖΟΓΑΛΑ
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της anthikouki
    Γλυκιες αμαρτιες
    Ένα βιβλίο 161 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom