ggr
ggr @george
Athens

Κάθε φορά που θα βάλω μπρος να φτιάξω muffins, μου έρχεται πάντα το ίδιο πράγμα στο μυαλό. Πόσο εύκολο πράγμα είναι η μαγειρική!!! Τουλάχιστον σήμερα... Μακράν ευκολότερη από την εποχή που οι κυνηγοί έπρεπε να βγουν να κυνηγήσουν κανένα ...μαμούθ, την ώρα που οι γέροι της φυλής προσπαθούσαν να ανάψουν φωτιά κτυπώντας πέτρες μεταξύ τους πάνω από ξύλα που μάζευαν όλο το πρωινό οι γυναίκες. Άλλες εποχές εκείνες, και όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν πια μαμούθ...

Εύκολο πράγμα η μαγειρική, και τα muffins τα ευκολότερα από τα εύκολα. Ανακατεύεις τα υλικά, τα αδειάζεις σε φόρμες, τα βάζεις στο φούρνο και ...απολαμβάνεις την καταξίωση και το χειροκρότημα!!!

Ναι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που κάνουν τη διαφορά! Ακολουθήστε τους και αυτή η διαφορά θα ...”φανεί στο χειροκρότημα”!!! Εμφανίστε μια φουρνιά ζεστά-ζεστά muffins σε ένα φιλικό δείπνο, σε ένα mini μπουφέ, και δείτε τα να γίνονται ανάρπαστα, να εξαφανίζονται σαν να έχουν πέσει πάνω τους σμήνη από ακρίδες.

Η σημερινή συνταγή είναι για αλμυρά muffins με μόνο ελιές και μυρωδικά, ένα “εργαλείο” για κάποιες τέτοιες περιστάσεις, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε σαν ορεκτικό, είτε σαν ψωμάκια αλλά τί ψωμάκια!!!) σε ένα μπουφέ, συνοδεύοντας μία πιατέλα με αλλαντικά, για παράδειγμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν έχετε επιλέξει νόστιμες ελιές (ργώ χρησιμοποίησα τις μεγάλες Αμφίσσης, τις πιο γλυκιές), η γεύση της, σε συνδυασμό με τα αρώματα της ρίγανης αλλά και του δενδρολίβανου, είναι ...σκέτη αποκάλυψη. Μεσογειακά αρώματα σε αμερικάνικο κεκάκι. Σαν να πιάνει ο 6ος στόλος σε λιμάνι της Μεσσηνίας...

Για πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο αλλαντικό, κομμένο σε κυβάκια (εδώ, έχω προσθέσει λίγο μπέικον (40 γρ), κομμένο σε λεπτά κομματάκια. Προσθέστε τα και αυτά στο μείγμα των υγρών υλικών, θα μοιρασθούν πιο ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα.

Εάν είστε “όλο ερωτηματικά και απορίες” του τύπου “γιατί πρέπει να κοσκινίζουμε το αλεύρι, και μαζί του και το baking powder;” “γιατί ανακατεύουμε μεταξύ τους ξεχωριστά τα στεγνά από τα υγρά υλικά;”, “γιατί όταν τα ενώσουμε πια σε ένα μείγμα, τα ανακατεύουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις, και για λίγες φορές;”, “γιατί αδειάζουμε χωρίς καθυστέρηση στις φόρμες;”, “γιατί γεμίζουμε τις φόρμες τους μόνο μέχρι τα ¾ του ύψους τους ;” και “γιατί τα βάζουμε στο φούρνο και πάλι χωρίς καθυστέρηση ;”, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες τις απαντήσεις σε όλα αυτά στη συνταγή “Mars καλεί Muffins”. Καραμελωμένη απόλαυση!!! ή και σε άλλες, παλαιότερες αναρτήσεις μου με συνταγές για muffins. Όλα έχουν την εξήγησή τους, τίποτα δεν είναι τυχαίο ή “παραξενιά” της συνταγής.

Φυσικά και μπορούμε να ψήσουμε διαφορετικά muffins, όλα μαζί σε ένα φούρνο. Στις φωτογραφίες στα βήματα της συνταγής φαίνεται να ψήνονται μαζί γλυκά και αλμυρά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και της ίδιας κατηγορίας αλλά με διαφορετικά μείγματα. Πρέπει όμως να μη ξεχνάμε ένα βασικό “κανόνα” των muffins, ότι το τελικό μείγμα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μένει πολλή ώρα εκτός φούρνου, χάνει τη δραστικότητά του το baking powder. Έτσι, πρέπει να γίνει η προετοιμασία των στερεών και υγρών μειγμάτων ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ συνταγών ΠΡΙΝ ΕΝΩΣΟΥΜΕ όλα τα υλικά μαζί. Με τον τρόπο αυτό, αφού κάνουμε τις δύο “ενώσεις” στερεών-υγρών, μπορούμε αμέσως να γεμίσουμε τις φόρμες και να ψήσουμε. Διαφορετικά, θα έπρεπε να περιμένει το τελικό μείγμα της μπρώτης συνταγής να ολοκληρώσετε τη διαδικασία για τη δεύτερη, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με όσα είπαμε ήδη. Μην ανησυνείτε για κάπως διαφορετικές θερμοκρασίες και λίγο διαφορετικούς χρόνους. Επιλέξτε μία μέση θερμοκρασία, ένα μέσο χρόνο, και ψήστε τα μαζί. Έτσι και αλλιώς, το “τεστ της οδοντογλυφίδας” δεν πρέπει να το αποφύγετε.....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

28 Minutes
12 με 15 muffis
  1. 260 γρ αλεύρι
  2. 120 γρ ελιές (διαλέξτε μία ποικιλία με “γεμάτη” γεύση)
  3. 10 γρ baking powder
  4. 1 κ.γ. αλάτι
  5. 25 γρ ζάχαρη
  6. 1 μεγάλο αυγό
  7. 130 ml χλιαρό γάλα
  8. 50 γρ γρ λιωμένο βούτυρο (γίνονται και με λάδι (55 ml), για πιο υγιεινά και ελαφριά, αρκεί να μην είναι κάποιο πολύ βαρύ)
  9. 1 κ.σ. δενδρολίβανο, φρέσκα φυλλαράκια, πολύ ψιλοκομμένα
  10. 1 κ.σ. ρίγανη φρέσκα φυλλαράκια, πολύ ψιλοκομμένα
  11. 50 γρ τριμμένο τυρί parmigiano

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το λιώνουμε είτε σε πολύ χαμηλή φωτιά, είτε σε μπεν μαρί, είτε ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Το αφήνουμε να κρυώσει. Εάν χρησιμοποιήσετε λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), αγνοείστε αυτό το βήμα.

  2. 2

    Σε άλλο κατσαρολάκι σιγοζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, θα το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.

  3. 3

    Σε ένα πρώτο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το baking powder.

  4. 4

    Προσθέτουμε το αλάτι, τη λίγη ζάχαρη, το τριμμένο τυρί και το τρίμμα των αρωματικών. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά και ομοιόμορφα τα στερεά υλικά.

  5. 5

    Σε ένα δεύτερο μπολ κτυπούμε με το σύρμα ή με mixer το αυγό (ολόκληρο και σε θερμοκρασία δωματίου),

  6. 6

    Και του προσθέτουμε το γάλα χλιαρό

  7. 7

    Και το το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο λιωμένο και κρύο). Ανακατεύουμε.

  8. 8

    Προσθέτουμε και τις ελιές, αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τις κόψουμε σε μικρά κομματάκια. Αν και στερεό σαν υλικό, η ελιά έχει πολύ υγρασία, γι’ αυτό και τις πρόσθεσα στο μπολ με τα υγρά υλικά.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν καλά.

  9. 9

    Ρίχνουμε τώρα τα στεγνά υλικά στο μπολ με τα υγρά,

  10. 10

    Και ανακατεύουμε με...συνοπτικές διαδικασίες (καμιά 10ριά με 15αριά φορές, ΜΗΝ επιμείνετε πολύ), να πάρουμε ένα άμορφο μείγμα. Το μείγμα θα είναι μάλλον προς το υδαρές Μην ασχοληθείτε εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σβώλοι, αλήθεια!!!.

  11. 11

    Αδειάζουμε χωρίς καθυστέρηση το μείγμα σε φόρμες για muffins που είτε έχουμε βουτυρώσει προηγουμένως, είτε τις έχουμε καλύψει με τα κατάλληλα χαρτάκια είτε, απλά, είναι σιλικόνης που δεν χρειάζονται τίποτα, δεν θα κολλήσουν. Γεμίζουμε κάθε φόρμα μόνο έως το 3/4 του ύψους της.

  12. 12

    Χωρίς να χάσουμε ώρα μας (μη πιάσετε τη κουβέντα στο τηλέφωνο και τα βάλετε για ψήσιμο μετά από κανένα μισάωρο…), τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά.

  13. 13

    Πριν αποφασίσετε να τα βγάλετε από τον φούρνο, βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα με το γνωστό “τεστ της οδοντογλυφίδας”.

  14. 14

    Βγάζει περί τα 16 (μπορεί και 18) μέτρια muffins, σαν αυτά στα χρωματιστά φορμάκια της φωτογραφίας. (των 80 ml, αν θέλει κανείς να είναι ακριβής).

  15. 15

    Τα muffins σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία (3 σε μεγαλύτερα λευκά pyrex και 3 σε χρωματιστές ατομικές φόρμες σιλικόνης) είναι τα αλμυρά αυτής της συνταγής. Τά άλλα, στο βάθος της φωτογραφίας, είναι γλυκά muffins, με σοκολάτα Mars (“Mars καλεί Muffins”. Καραμελωμένη απόλαυση !!!) (Ασφαλώς και μπορούμε να τα ψήσουμε μαζί, δείτε “Μυστικά”, κάτω κάτω).

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

nitsa
nitsa @Nitsa
Επειδή δεν είχα δεντρολίβανο έβαλα εστραγκόν. Αφράτα και πολύ νόστιμα!!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens