Αμπελόφυλλα με ρύζι και λαχανικά

17 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Anthie Christodoulou
Anthie Christodoulou @cook_8514570
,Cyprus

Η συνταγή πιθανόν να σας φανεί σαν όλες τις άλλες… Όμως εδώ θα ανακαλύψετε τον πιο ιδανικό τρόπο να έχετε ντολμαδάκια στη στιγμή!!! Πρόκειται λοιπόν για μία διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν έχετε 30 λεπτά ελεύθερο χρόνο για να ετοιμάσετε ένα φαγητό που θα απολαύσετε σε 20-25 λεπτά όποια στιγμή αποφασίσετε εσείς!!! Ένα φαγητό ελαφρύ, υγιεινό και πολύ χορταστικό που μπορείτε να το συνοδέψετε με σαλάτα και γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών για να έχετε ένα πλήρες γεύμα!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε σε περίπτωση που δεν έχουμε αμπελόφυλλα να «τυλίξουμε» με σέσκουλα (ή λάχανα όπως τα ονομάζουμε στην Κύπρο). Η διαδικασία είναι η ίδια μόνο που θα χρειαστεί να μαλακώσεις σε ζεστό νερό τα σέσκουλα για 5-7 λεπτά έτσι ώστε μπορείς να τα τυλίξεις χωρίς να «σπάσουν».Μπορείς να αντικαταστήσεις το ρύζι καρολίνα με καστανό ρύζι για γεμιστά & ριζότο (μεσόσπερμο). Είναι εξίσου νόστιμα και ακόμη πιο υγιεινά καθώς το καστανό ρύζι περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως διότι θα χρειαστεί λιγότερο βράσιμο στην κατσαρόλα καθώς το καστανό ρύζι για να βράσει χρειάζεται 8-10 λεπτά, σε αντίθεση με το ρύζι καρολίνα που χρειάζεται περίπου 20 λεπτά.Ακολουθώντας την πιο πάνω δοσολογία, δηλαδή 1 φλιτζάνι ωμό ρύζι (200 γρ.), φτιάχνετε περίπου 18 ντολμαδάκια. Μπορείτε να χωρίσετε είτε σε 2 μερίδες από 9 ντολμαδάκια που θα αντιστοιχίσουν περίπου σε 335 θερμίδες, είτε σε 3 μερίδες από 6 ντολμαδάκια που θα αντιστοιχίσουν κάπου στις 235 θερμίδες. Επιλέγετε πάντα ανάλογα με τις ενεργειακές σας ανάγκες!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
18 κομμάτια
  1. 1 μέτριο καρότο τριμμένο από τη «χοντρή» μεριά του τρίφτη
  2. 1 μεγάλο πράσινο κολοκυθάκι τριμμένο από τη «χοντρή» μεριά του τρίφτη
  3. 1 μικρό κρεμμύδι αλεσμένο
  4. 1 ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε ¼ ποτηριού νερό
  5. 1/2 ποτηριού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  6. 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
  7. 1 κ.σ. χυμό από φρέσκο λεμόνι
  8. 1 κ.σ. άνιθο (προαιρετικά)
  9. 18-20 μεγάλα αμπελόφυλλα για γέμισμα
  10. 200 γρ. ντοματοχυμό
  11. μαύρο πιπέρι
  12. λίγη κανέλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα και σε περίπτωση που είναι φρέσκα, τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 5 λεπτά να μαλακώσουν. Αν είναι αμπελόφυλλα σε βάζο, τα τοποθετούμε πολύ απλά μέσα σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό για να μαλακώσουν λίγο και να ξεχωρίσουμε μεταξύ τους.

  2. 2

    Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και αναμειγνύουμε όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από τον ντοματοχυμό, τον οποίο θα τον χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο.

  3. 3

    Σε μία επιφάνεια κοψίματος απλώνετε 3-4 αμπελόφυλλα. Τοποθετείτε από τη γέμιση περίπου 1 κουταλιά της σούπας ή λιγότερο (ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου) και τυλίγετε ως εξήςα) Πρώτα τα πλαϊνά μέρη του φύλλου (δεξιά και αριστερά) β) Ακολούθως, τυλίγουμε από το κάτω μέρος του φύλλου προς τα πάνω! ΠΡΟΣΟΧΗ μην «σφίξετε» πολύ το φύλλο και αφήστε λίγο αέρα μέσα καθώς όταν ψήσουμε τα ντολμαδάκια θα «φουσκώσει» το ρύζι και δεν θέλουμε να «σπάσουν» ή να «ανοίξουν» τα αμπελόφυλλα.

  4. 4

    Παίρνετε 2 ή 3 κομμάτια αλουμινόχαρτο και μοιράζετε τα ντολμαδάκια σε 2 ή τρεις μερίδες. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια πάνω σε 2-3 αμπελόφυλλα που έχουν περισσέψει. Κλείνετε το αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην κατάψυξη εκτός αν θέλετε να τα ψήσετε και να τα καταναλώσετε εκείνη τη στιγμή!!!Διαφορετικά μπορείτε να αποθηκεύσετε 2-3 μερίδες ντολμαδάκια με τον τρόπο που περιγράφω πιο πάνω μέχρι και 1μιση μήνα.

  5. 5

    Όποια στιγμή και να αποφασίσετε να τα ψήσετε ακολουθείτε την εξής διαδικασία αφού αποψύξετε τα ντολμαδάκιαα) Παίρνετε μία αντικολλητική κατσαρόλα και απλώνετε στη βάση λίγο ελαιόλαδο καθώς και μερικά αμπελόφυλλα που έχουν περισσέψει (είτε αυτά που βάλατε τα ντολμαδάκια μέσα στο αλουμινόχαρτο όταν τα αποθηκεύσατε στην κατάψυξη).Β) Ακουμπάτε το ένα δίπλα στο άλλο τα ντολμαδάκια και ρίχνετε 5-6 κουταλιές της σούπας ντοματοχυμό, λίγο στυμμένο φρέσκο χυμό λεμονιού και νερό ζεστό μέχρι να «καλυφθούν» τα ντολμαδάκια και λίγο περισσότερο! Παίρνετε ένα πιατάκι (επιλέγετε ένα ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας σας) και το τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια έτσι ώστε να τα «πιέζει» προς τα κάτω και να μην ανοίξουν.Γ) Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ρύζι! Μπορείτε να ανοίγετε το καπάκι της κατσαρόλας κατά διαστήματα σε περίπτωση που χρειαστεί ακόμη περισσότερο νερό. Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, προσθέστε μόνο ζεστό νερό!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Anthie Christodoulou
στις
,Cyprus