Αποξηραμένες Σταφίδες
Παραδοσιακος Σαμιωτικος τροπος αποξηρανσης σταφυλιων.
Υλικά
-
Σταφυλια
-
σοδα μαγειρικη
-
φυλλα δαφνης
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Παίρνουμε τα τσαμπια και τα καθαριζουμε απο τις χαλασμενες ρωγες.
-
2
Σε μια λεκανη βάζουμε νερο και διαλυουμε μεσα 1 κ.σ. μαγειρικη σοδα για καθε τσαμπι σταφυλι που θα αποξηρανουμε.
-
3
Πλενουμε καλα το σταφυλι και το βουταμε μεσα στη σόδα τσαμπι τσαμπι.
-
4
Τα βαζουμε πανω σε σχαρα ή σε ψαθινο πλεγμα και φροντιζουμε να μην ακουμπουν μεταξυ τους και τα αφηνουμε σε αυτη τη θεση μεχρι να χασουν ολο το νερο που περιεχουν και να εχουν στεγνη οψη ρυτιδιασμενη και σταχτια.Ο χρονος διαφερει αναλογα το κλιμα και την κατασταση του σταφυλιου αλλα υπολογιστε περιπου 10-15 ημερες.
-
5
Οταν βλεπετε χαλασμενη ρωγα να την πετατε.
-
6
Μολις ετοιμαστουν βαλτε τα σε ταψι στο φουρνο μαζι με φυλλα δαφνης στους 100 βαθμους για 15 λεπτα. Για την αποφυγη σκουλικιου γινεται το ψησιμο και γινεται και πιο τραγανη.
Σχόλια (2)