Αρακάς... βουτύρου

Μία συνταγή πραγματικά πανεύκολη, μία διαφορετική πρόταση για το μαγείρεμα του αρακά, μία εναλλακτική επιλογή από τον συνήθη (και εξαιρετικά γευστικό) λαδερό αρακά. Είναι μία επίσης πολύ νόστιμη επιλογή, η οποία υπερέχει έναντι της προηγούμενης σε ένα σημείοείναι καλύτερος σαν γαρνιτούρα άλλων πιάτων, κυρίως κρέατος. Και σαν κυρίως πιάτο, όμως, είναι εξαιρετικό, πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα ευωδιαστό. Ας όψεται το φρέσκο βούτυρο...
Λίγα μυστικά ακόμα
[1] Η εκτέλεση περιγράφει τη διαδικασία με φ ρ έ σ κ ο αρακά. Εάν ο αρακάς είναι κ α τ ε ψ υ γ μ έ ν ο ς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εκτέλεση. Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένο, κ α τ ε ψ υ γ μ έ ν ο αρακά, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, στο βήμα 6, κατευθείαν από την κατάψυξη, παγωμένο. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, θα αποβάλει ο αρακάς το νερό της κατάψυξής του. Μόνο στη περίπτωση που το φαγητό “πιεί” το λάδι και το βούτυρό του και στεγνώσει, προσθέτουμε τότε μισό ποτήρι ζεστό νερό. (καυτό, για να μη διακόψουμε άγαρμπα το μαγείρεμά του). Με τον αρακά κατεψυγμένο μέχρι που πέφτει στην κατσαρόλα και την φωτιά χαμηλή, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να χρειασθεί επιπλέον νερό, βγάζει ο αρακάς το δικό του. Αλλά δείτε εσείς τι θα χρειασθεί. [2] Μαγειρεύουμε τον αρακά σε πολύ χ α μ η λ ή φ ω τ ι ά (στο 3,5 με 4), για να μην απορροφήσει τα υγρά (το λάδι με το βούτυρο), διαφορετικά θα σκληρύνει και θα είναι και βαρύς στο στομάχι. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χ α μ η λ ή φωτιά, οι υδρατμοί θα τον μαλακώσουν και χωρίς να λιώσει, να διαλυθεί, διατηρώντας τα σπυριά του ακέραια. Εκτός από ένα πολύ νόστιμο κυρίως πιάτο, είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά άλλων πιάτων, κυρίως με κρεατικά. Είναι πολύ εύκολο, μπορεί κανείς να το βάλει να μαγειρεύεται και να ασχοληθεί με το υπόλοιπο μενού (μόνο ανακάτεμα θέλει πότε-πότε), έχει λίγα υλικά, μπορεί να φαγωθεί και την επομένη, ξαναζεσταμένο. [3] Εάν θέλουμε το φαγητό για κυρίως πιάτο, μπορούμε να κάνουμε πιο πλούσια τη γεύση του, προσθέτοντας στη φάση που τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και ζαμπόν, καπνιστό ή απλό, κομμένο σε κυβάκια.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μία κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική), ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο με το βούτυρο.
-
2
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε, σε μικρά κομμάτια.
-
3
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ζεσταμένο βούτυρο με το λάδι και τις τσιγαρίζουμε έως ότου χρυσίσουν και μαλακώσουν (3-4 λεπτά).
-
4
Εγώ προσέθεσα, αν και δεν το προέβλεπε η συνταγή, και 1 καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες.
-
5
Προσέθεσα επίσης, και πάλι αυθαίρετα, και ένα λουκανικάκι (σκληρό, σαν πικάντικο σαλάμι, όχι τίποτα βραστές αηδίες.....), για να του δώσει περισσότερη γεύση. Εάν είχα, θα μπορούσα να του προσθέσω ζαμπόν, σε μικρά κυβάκια. (δείτε “Μυστικά” [3])
-
6
Προσθέτουμε τον αρακά, και ανακατεύουμε τσιγαρίζοντάς τα για λίγο, ίσα να νοστιμέψει (2-3 λεπτά).
-
7
Προσθέτουμε καυτό νερό (για να μη διακόψει το μαγείρεμα αλλά και για να μη σφίξει τα λαχανικά), τόσο όσο να καλύψει τον αρακά κατά το μισό. (δείτε “Μυστικά” [1]). Νερό μπορεί να χρειασθεί να προσθέσουμε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, εάν δούμε να στεγνώνει το φαγητό. Θα πρέπει να μπαίνει λίγο λίγο και καυτό.
-
8
Ρίχνουμε λίγο brandy (2 σφηνάκια είναι μία καλή ποσότητα)
-
9
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία και, σε χαμηλή φωτιά (δείτε “Μυστικά” [2]) μαγειρεύουμε για 20 με 25 λεπτά. Όσο το φαγητό μαγειρεύεται, κανονίζουμε το αλάτι και στο πιπέρι. Του πιπεριού του πηγαίνει να είναι καυτερούτσικο
-
10
Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα (πρέπει ο αρακάς να είναι σχεδόν έτοιμος), τρίβουμε πάνω του και λίγο φρέσκο πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα) και ρίχνουμε και 2 γεμάτες κουταλ-ίτσες carry. Ανακατεύουμε και αφήνουμε, με σκεπασμένη πάντα την κατσαρόλα, να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
-
11
Σερβίρουμε!
Παρόμοιες συνταγές

Σπανάκι... βουτύρου


Μπρόκολο σοταρισμένο. Ένα γρήγορο συνοδευτικό


Είναι γάλακτος και είναι... “τσι Κατίνας”


Γλώσσες “του μυλωνά”


Αλμυρά muffins με λιωμένη καρδιά τυριών και ζαμπόν


Η μελιτζανοσαλάτα μας, αλλιώς : “baba ghannouj”


Μία πικάντικη μαρμελάδα κορόμηλο με καρυκεύματα


Ένα flan (ή μήπως clafoutis;) με κορόμηλα. Όνειρο!


Ψητά μανιτάρια, γεμιστά με τυρί και ντομάτα


Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα carry με πιπεριές και ρύζι venere


Για ποιον κτυπούν οι... “καμπανούλες” (φούρνου) ;


Μαρμελάδα λεμόνι (και βανίλια. Για Πριγκίπισσες..)


Fettuccine Alfredo. Ένα πιάτο “To Die For”


Μοσχαράκι σε αναποδογυριστό πιλάφι


Καρότα βουτύρου, σοταρισμένα στο τηγάνι


Μπουκιές κοτόπουλου σε “μαντηλάκια” από parmigiano


Φασόλια alla...“το πουλάκι το ‘σκασε”


Λαδερός αρακάς: Επιχείρηση διάσωσης!!!


Μαρμελάδα από κάστανα... Με λικεράκι ή με βανίλια


Γιουβαρλάκια σούπα, με καυκαλήθρες και σχοινόπρασο


Ωδή σ’ ένα παιδί. Που δεν τρώει τραχανά


Μπρόκολο γκρατιναρισμένο. Τραγανό και νόστιμο. Και με καλή παρέα: Πένες “αλά κουρκουμά”


Κανελόνια “goodbye summer, hello autumn”


Γλυκό κέικ με σιροπιασμένα βερίκοκα


Μαρμελάδα βερύκοκο. Ο ήλιος μέσα σ’ ένα βάζο!


Μπόμπα κολοκυθιών με μοτσαρέλα


Μελιτζάνες “α φουνγκέτο”


Ψημένα αμύγδαλα με άρωμα πάπρικας, μέλι & λεμόνι


Λαχανάκια Βρυξελλών στο τηγάνι (σωτέ) με μορταδέλα


Τάρτα σφολιάτας με κιμά και μανιτάρια. La cuisine française στο τραπέζι σας!

Σχόλια