Αρακάς... βουτύρου

Bαθμολογία: 4.875
       
 
16 ψήφοι
,

Περιγραφή

Μία συνταγή πραγματικά πανεύκολη, μία διαφορετική πρόταση για το μαγείρεμα του αρακά, μία εναλλακτική επιλογή από τον συνήθη (και εξαιρετικά γευστικό) λαδερό αρακά.
Είναι μία επίσης πολύ νόστιμη επιλογή, η οποία υπερέχει έναντι της προηγούμενης σε ένα σημείο: είναι καλύτερος σαν γαρνιτούρα άλλων πιάτων, κυρίως κρέατος. Και σαν κυρίως πιάτο, όμως, είναι εξαιρετικό, πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα ευωδιαστό. Ας όψεται το φρέσκο βούτυρο...
Αρακάς... βουτύρου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 800 γρ αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο (δείτε “Μυστικά” [1])
  • 70 γρ φρέσκο βούτυρο
  • 2-3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • αλάτι ανάλογα με τα γούστα
  • πιπέρι ανάλογα με τα γούστα
  • επιπλέον πιπέρι τριμμένο εκείνη την ώρα, ανάλογα με τα γούστα
  • brandy ανάλογα με τα γούστα
  • carry ανάλογα με το πόσο είστε ...φίλοι (1 κ.γ. είναι μία καλή ποσότητα, για ...αρχή)
  • 1 ή και 2 καρότα κομμένα σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)
  • 150 γρ ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο , Εύκολο
Περιέχει: Αλλαντικά , Βούτυρο
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(7 ψήφοι)
Προετοιμασία: 8' (6 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 44' (6 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μία κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική), ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο με το βούτυρο.
Βήμα 2
2) Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε, σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 3
3) Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ζεσταμένο βούτυρο με το λάδι και τις τσιγαρίζουμε έως ότου χρυσίσουν και μαλακώσουν (3-4 λεπτά).
Βήμα 4
4) Εγώ προσέθεσα, αν και δεν το προέβλεπε η συνταγή, και 1 καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες.
Βήμα 5
5) Προσέθεσα επίσης, και πάλι αυθαίρετα, και ένα λουκανικάκι (σκληρό, σαν πικάντικο σαλάμι, όχι τίποτα βραστές αηδίες.....), για να του δώσει περισσότερη γεύση. Εάν είχα, θα μπορούσα να του προσθέσω ζαμπόν, σε μικρά κυβάκια. (δείτε “Μυστικά” [3])
Βήμα 6
6) Προσθέτουμε τον αρακά, και ανακατεύουμε τσιγαρίζοντάς τα για λίγο, ίσα να νοστιμέψει (2-3 λεπτά).
Βήμα 7
7) Προσθέτουμε καυτό νερό (για να μη διακόψει το μαγείρεμα αλλά και για να μη σφίξει τα λαχανικά), τόσο όσο να καλύψει τον αρακά κατά το μισό. (δείτε “Μυστικά” [1]). Νερό μπορεί να χρειασθεί να προσθέσουμε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, εάν δούμε να στεγνώνει το φαγητό. Θα πρέπει να μπαίνει λίγο λίγο και καυτό.
Βήμα 8
8) Ρίχνουμε λίγο brandy (2 σφηνάκια είναι μία καλή ποσότητα)
Βήμα 9
9) Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία και, σε χαμηλή φωτιά (δείτε “Μυστικά” [2]) μαγειρεύουμε για 20 με 25 λεπτά. Όσο το φαγητό μαγειρεύεται, κανονίζουμε το αλάτι και στο πιπέρι. Του πιπεριού του πηγαίνει να είναι καυτερούτσικο
Βήμα 10
10) Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα (πρέπει ο αρακάς να είναι σχεδόν έτοιμος), τρίβουμε πάνω του και λίγο φρέσκο πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα) και ρίχνουμε και 2 γεμάτες κουταλ-ίτσες carry. Ανακατεύουμε και αφήνουμε, με σκεπασμένη πάντα την κατσαρόλα, να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Βήμα 11
11) Σερβίρουμε!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Η εκτέλεση περιγράφει τη διαδικασία με φ ρ έ σ κ ο αρακά. Εάν ο αρακάς είναι κ α τ ε ψ υ γ μ έ ν ο ς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εκτέλεση. Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένο, κ α τ ε ψ υ γ μ έ ν ο αρακά, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, στο βήμα 6, κατευθείαν από την κατάψυξη, παγωμένο. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, θα αποβάλει ο αρακάς το νερό της κατάψυξής του. Μόνο στη περίπτωση που το φαγητό “πιεί” το λάδι και το βούτυρό του και στεγνώσει, προσθέτουμε τότε μισό ποτήρι ζεστό νερό. (καυτό, για να μη διακόψουμε άγαρμπα το μαγείρεμά του). Με τον αρακά κατεψυγμένο μέχρι που πέφτει στην κατσαρόλα και την φωτιά χαμηλή, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να χρειασθεί επιπλέον νερό, βγάζει ο αρακάς το δικό του. Αλλά δείτε εσείς τι θα χρειασθεί.

[2] Μαγειρεύουμε τον αρακά σε πολύ χ α μ η λ ή φ ω τ ι ά (στο 3,5 με 4), για να μην απορροφήσει τα υγρά (το λάδι με το βούτυρο), διαφορετικά θα σκληρύνει και θα είναι και βαρύς στο στομάχι. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χ α μ η λ ή φωτιά, οι υδρατμοί θα τον μαλακώσουν και χωρίς να λιώσει, να διαλυθεί, διατηρώντας τα σπυριά του ακέραια.

Εκτός από ένα πολύ νόστιμο κυρίως πιάτο, είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά άλλων πιάτων, κυρίως με κρεατικά. Είναι πολύ εύκολο, μπορεί κανείς να το βάλει να μαγειρεύεται και να ασχοληθεί με το υπόλοιπο μενού (μόνο ανακάτεμα θέλει πότε-πότε), έχει λίγα υλικά, μπορεί να φαγωθεί και την επομένη, ξαναζεσταμένο.

[3] Εάν θέλουμε το φαγητό για κυρίως πιάτο, μπορούμε να κάνουμε πιο πλούσια τη γεύση του, προσθέτοντας στη φάση που τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και ζαμπόν, καπνιστό ή απλό, κομμένο σε κυβάκια.

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από Λίζα, 8-5-12  
    Το μενου χθες ειχε απαραιτητως αρακα!!!ειδα τη συνταγη, ηξερα οτι ειναι εγγυηση πριν καν την δοκιμασω, ηξερα οτι ο συζυξ δεν θα ετρωγε ευκολα αρακα και ειπα να δοκιμασω... Και πετυχε τοσο καλα που εφαγε χθες και θα ξαναφαει και σημερα με ευχαριστηση!!!!Ευχαριστω πολυ πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 8-5-12  
    Μαίρη, λέγε τι άλλο δεν τρώει εύκολα, μπας και βρούμε λύση σε αυτό.
    Η κόρη μου όταν της σερβίρησε η μητέρα της, είπε "πάρτα από εδώ, δεν τα μπορώ"

    Γιατί είχε "εξαφανίσει", προηγουμένως, δύο πιάτα..... 60 μηνών παιδί !!! Που να χωρέσουν άλλα...
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 8-5-12  
    Χαχαχαχαχαχα!!!!Εμ 2 πιατα αρακα εφαγε το μικρουλι που να χωρεσουν και αλλα!!!
    Αν ομως μου βρεις συνταγες που να τον κανουμε να φαει αγκιναρες μπαμιες φασολακια σπανακι και γενικοτερα λαχανικα και οσπρια θα σου στησω αγαλμα στην Πειραικη να αγναντευει τη θαλασσα και να γραφει "ΜΕΓΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ". Τα σεβη μου!!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 8-5-12  
    Άσε τα αγάλματα...
    Συμβιβάζομαι με λίγο ηλιόσπορο, να τον μασουλάω τσικ-τσικ κάτω από κανένα άγαλμα.
    Ε, ρε τι μου θύμισες ... Τόνους ολόκληρους έχω καταναλώσει κάτω από το άγαλμα του Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης... Τόνους !!
    Για μπάμιες, φασολάκια, σπανάκι θα σου βρω. Για τις αγγινάρες έχω μία αποστροφή και εγώ (ούτε να τις γράφω σωστά δεν θέλω.....)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 8-5-12  
    Αγαπημένο πιάτο,οι υπόλοιποι τον θέλουν "κόκκινο".Χρησιμοποιώ μόνο φρέσκα κρεμμυδάκια και στο.. τσακίρ κέφι, κομματάκια μπέικον,από ενιαίο κομμάτι, σωταρισμένου ..
    #
    Σχόλιο από somi085, 16-5-12  
    #
    Σχόλιο από common, 16-9-12  
    Ωραίος ο βουτυράτος αρακάς. Εγώ προτίμησα να παραλείψω τις αυθαιρεσίες :) και δεν έβαλα ούτε καρότο ούτε λουκάνικο. Προτιμώ την απλή εκδοχή: αρακάς και κρεμμυδάκι με του μυρωδιά του βούτυρου. Το κάρυ θα δοκιμαστεί την επόμενη φορά...
    #
    Σχόλιο από dcroula, 31-1-13  
    Πολύ νόστιμη παραλλαγή, συνήθως φτιάχνω τον αρακά κοκκινιστό.
    Μ'άρεσαν τα αρώματα απο το κάρυ και το μπράντυ.
    Κι αντί για ζαμπόν ή πικάντικο λουκάνικο, εγώ είχα σουτζούκι το οποίο τελικά απογείωσε ακόμα πιο πολύ το άρωμα του φαγητού.
    Έβαλα και μια πατάτα μέσα, γιατί θα ήταν ως κύριο γεύμα κι ήθελα να φτουρίσει κάπως.
    #
    Σχόλιο από κικης, 4-2-13  
    τελειο!!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 11-3-14  
    Πεντανόστιμο, το κάρρυ απογείωσε τη γεύση του πιάτου! Ομολογώ ότι δίσταζα, γιατί φοβήθηκα τον συνδυασμό με τον αρακά, αλλά ταίριαζε πολύ! Πρόσθεσα κι ένα καλό λουκάνικο και μμμμμμμ!!! :) Το άτιμο το λουκάνικο, όπου κι αν το βάλεις ταιριάζει!
    #
    Σχόλιο από VIVIΚΑ, 1-5-14  
    Πεντανόστιμο και ως κυρίως και σαν συνοδευτικό!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 21-9-14  
    Πολύ νόστιμος ο αρακάς και εύκολος!
    Την επόμενη φορά θα βάλω και λουκάνικο!
    =)
    #
    Σχόλιο από astrofyl, 8-10-14  
    #
    Σχόλιο από kachorra, 27-2-15  
    Πολυ καλο! Εβαλα μπεικον κ μπολικο καρυ κ εγινε αρκετα πικαντικο.
    #
    Σχόλιο από petran78, 12-5-15  
    Πάρα πολύ καλό, και πολύ αναλυτική η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από despinal, 15-9-15  
    Δεν έβαλα ζαμπόν αλλά πρόσθεσα πατάτες και έγινε πάρα πολύ νόστιμο! Το βούτυρο με το κάρυ του έδωσαν ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση!
    #
    Σχόλιο από amande, 19-10-15  
    #
    Σχόλιο από sofitsas, 30-1-17  
    #
    Σχόλιο από alina80, 21-3-17  
    5 πιρουνάκια για τη συνταγή - αν και την προσάρμοσα λίγο στα υλικά που είχα ήδη σπίτι. Έβαλα λίγο πράσο μαζί με το κρεμμύδι, ένα σκόρδο και μία καυτερή πιπεριά για ένταση επειδή δεν είχα κάρι. Από αλλαντικό είχα όλες κι όλες δυο-τρεις φέτες μπέικον στο ψυγείο, αλλά σίγουρα πρόσθεσαν πολύ στο φαγητό (έκανα μόνο 600γρ αρακά, γιατί είμαστε μόνο δύο άτομα στο σπίτι). Ο βουτυράτος αρακάς κατοχυρώνεται πλέον στο σπίτι μας. Ευχαριστούμε πολύ ggr.

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Λίζα, 8-5-12  
    Το μενου χθες ειχε απαραιτητως αρακα!!!ειδα τη συνταγη, ηξερα οτι ειναι εγγυηση πριν καν την δοκιμασω, ηξερα οτι ο συζυξ δεν θα ετρωγε ευκολα αρακα και ειπα να δοκιμασω... Και πετυχε τοσο καλα που εφαγε χθες και θα ξαναφαει και σημερα με ευχαριστηση!!!!Ευχαριστω πολυ πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 8-5-12  
    Χαχαχαχαχαχα!!!!Εμ 2 πιατα αρακα εφαγε το μικρουλι που να χωρεσουν και αλλα!!!
    Αν ομως μου βρεις συνταγες που να τον κανουμε να φαει αγκιναρες μπαμιες φασολακια σπανακι και γενικοτερα λαχανικα και οσπρια θα σου στησω αγαλμα στην Πειραικη να αγναντευει τη θαλασσα και να γραφει "ΜΕΓΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ". Τα σεβη μου!!!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 16-5-12  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 31-1-13  
    Πολύ νόστιμη παραλλαγή, συνήθως φτιάχνω τον αρακά κοκκινιστό.
    Μ'άρεσαν τα αρώματα απο το κάρυ και το μπράντυ.
    Κι αντί για ζαμπόν ή πικάντικο λουκάνικο, εγώ είχα σουτζούκι το οποίο τελικά απογείωσε ακόμα πιο πολύ το άρωμα του φαγητού.
    Έβαλα και μια πατάτα μέσα, γιατί θα ήταν ως κύριο γεύμα κι ήθελα να φτουρίσει κάπως.
    #
    Σχόλιο από κικης, 4-2-13  
    τελειο!!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 11-3-14  
    Πεντανόστιμο, το κάρρυ απογείωσε τη γεύση του πιάτου! Ομολογώ ότι δίσταζα, γιατί φοβήθηκα τον συνδυασμό με τον αρακά, αλλά ταίριαζε πολύ! Πρόσθεσα κι ένα καλό λουκάνικο και μμμμμμμ!!! :) Το άτιμο το λουκάνικο, όπου κι αν το βάλεις ταιριάζει!
    #
    Σχόλιο από VIVIΚΑ, 1-5-14  
    Πεντανόστιμο και ως κυρίως και σαν συνοδευτικό!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 21-9-14  
    Πολύ νόστιμος ο αρακάς και εύκολος!
    Την επόμενη φορά θα βάλω και λουκάνικο!
    =)
    #
    Σχόλιο από astrofyl, 8-10-14  
    #
    Σχόλιο από kachorra, 27-2-15  
    Πολυ καλο! Εβαλα μπεικον κ μπολικο καρυ κ εγινε αρκετα πικαντικο.
    #
    Σχόλιο από petran78, 12-5-15  
    Πάρα πολύ καλό, και πολύ αναλυτική η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από despinal, 15-9-15  
    Δεν έβαλα ζαμπόν αλλά πρόσθεσα πατάτες και έγινε πάρα πολύ νόστιμο! Το βούτυρο με το κάρυ του έδωσαν ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση!
    #
    Σχόλιο από amande, 19-10-15  
    #
    Σχόλιο από sofitsas, 30-1-17  

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 8-5-12  
    Μαίρη, λέγε τι άλλο δεν τρώει εύκολα, μπας και βρούμε λύση σε αυτό.
    Η κόρη μου όταν της σερβίρησε η μητέρα της, είπε "πάρτα από εδώ, δεν τα μπορώ"

    Γιατί είχε "εξαφανίσει", προηγουμένως, δύο πιάτα..... 60 μηνών παιδί !!! Που να χωρέσουν άλλα...
    #
    Σχόλιο από ggr, 8-5-12  
    Άσε τα αγάλματα...
    Συμβιβάζομαι με λίγο ηλιόσπορο, να τον μασουλάω τσικ-τσικ κάτω από κανένα άγαλμα.
    Ε, ρε τι μου θύμισες ... Τόνους ολόκληρους έχω καταναλώσει κάτω από το άγαλμα του Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης... Τόνους !!
    Για μπάμιες, φασολάκια, σπανάκι θα σου βρω. Για τις αγγινάρες έχω μία αποστροφή και εγώ (ούτε να τις γράφω σωστά δεν θέλω.....)

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 8-5-12  
    Αγαπημένο πιάτο,οι υπόλοιποι τον θέλουν "κόκκινο".Χρησιμοποιώ μόνο φρέσκα κρεμμυδάκια και στο.. τσακίρ κέφι, κομματάκια μπέικον,από ενιαίο κομμάτι, σωταρισμένου ..
    #
    Σχόλιο από common, 16-9-12  
    Ωραίος ο βουτυράτος αρακάς. Εγώ προτίμησα να παραλείψω τις αυθαιρεσίες :) και δεν έβαλα ούτε καρότο ούτε λουκάνικο. Προτιμώ την απλή εκδοχή: αρακάς και κρεμμυδάκι με του μυρωδιά του βούτυρου. Το κάρυ θα δοκιμαστεί την επόμενη φορά...
    #
    Σχόλιο από alina80, 21-3-17  
    5 πιρουνάκια για τη συνταγή - αν και την προσάρμοσα λίγο στα υλικά που είχα ήδη σπίτι. Έβαλα λίγο πράσο μαζί με το κρεμμύδι, ένα σκόρδο και μία καυτερή πιπεριά για ένταση επειδή δεν είχα κάρι. Από αλλαντικό είχα όλες κι όλες δυο-τρεις φέτες μπέικον στο ψυγείο, αλλά σίγουρα πρόσθεσαν πολύ στο φαγητό (έκανα μόνο 600γρ αρακά, γιατί είμαστε μόνο δύο άτομα στο σπίτι). Ο βουτυράτος αρακάς κατοχυρώνεται πλέον στο σπίτι μας. Ευχαριστούμε πολύ ggr.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Φαγητά
    Ένα βιβλίο 117 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
    19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της stemp
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 159 αγαπημένων συνταγών, του/της Christi_P
    Δοκιμασμένες και αγαπημένες
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της alina80