Αρακάς λαδερός!

Bαθμολογία: 4.828
       
 
157 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα από τα νοστιμότερα ελληνικά φαγητά!

Αρακάς λαδερός!
photo: Sitronella

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο αρακάς κατεψυγμένος
  • 2-3 πατάτες χοντροκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτί τοματάκια περασμένα από το blender ή 2 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νεράκι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Σάλτσα ντομάτα
Κόστος:
(58 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(58 ψήφοι)
Προετοιμασία: 12' (49 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (49 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει και σωτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα κι ύστερα τον αρακά
  2. Ανακατεύετε καλά
  3. Προσθέστε τις πατάτες, τον άνηθο, την τομάτα
  4. Καρυκεύετε, ανακατεύετε και προσθέτετε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το φαγητό
  5. Σιγοβράζετε στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει ή ασφαλίζετε το φαγητό στη χύτρα
  6. Μόλις γίνει αφήστε το να "πιει" τα υγρά του λίγο, αν χρειαστεί

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλή όρεξη!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Σιγουρευτείτε για τον πελτέ αν δεν είναι σπιτικός.

Σχετικές συνταγές

    178 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 3-3-08  
    Εγώ βάζω και φρέσκο κρεμμυδάκι!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 3-3-08  
    Πραγματικά από τα νοστιμότερα ελληνικά φαγητά! Εγώ δε βάζω άνηθο, αλλά μαϊντανό. Θα το δοκιμάσω και έτσι όμως.
    #
    Σχόλιο από zoe, 3-3-08  
    Συμφωνώ με "mama".Συνοδεία φέτας ,εννοείται!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 3-3-08  
    Ναι και το φρέσκο κρεμμυδάκι ταιριάζει πολύ και φυσικά η φέτα. Συμφωνώ μαζί σας!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-3-08  
    Κι εγώ με άνιθο τον κάνω. Πολύ καλός.
    Βολικό και πλούσιο σε σίδηρο συνοδευτικό για κρέας ή για τυρί, αλλά και μόνος του είναι αξιοπρεπέστατος!
    #
    Σχόλιο από daphne, 25-4-08  
    Προσωπικά επειδή ο αρακάς μου αρέσει να είναι μαλακός τον βράζω μόνο του με τα καρότα, και τις πατάτες τις προσθέτω προς το τέλος αφού βράζουν πιο γρήγορα.
    Πριν προσθέσετε το νερό δοκιμάστε να ρίξετε δυο - τρεις κουταλιές ούζο στο φαγητό, το αποτέλεσμα θα σας αρέσει πολύ ;)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 25-4-08  
    Εχεις δικιο σχετικα με το ουζο ,του παει.Για να πετυχω αυτο βαζω ρεβα ,που μυριζει σαν ουζο
    #
    Σχόλιο από NTINA, 25-4-08  
    Φινοκιο ηθελα να γραψω ,αλλα εκ παραδρομης, εγραψα ρεβα .Λιγο πολυ μοιαζουν
    #
    Σχόλιο από Γαρδικλής, 19-11-08  
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 5-1-09  
    Γίνετε πολύ νόστιμος, έτσι τον φτιάχνω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-1-09  
    Δε βάζω ντομάτα και πελτέ, αλλά σκέφτομαι να το δοκιμάσω. Και το ούζο ακούγεται καλή ιδέα!
    Δοκιμάστε να κάνετε τον αρακά και σκέτο (ακόμη και χωρίς καρότο και πατάτες) μόνο με ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό και τουλάχιστον τρία - τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και μπόλικο άνηθο. Κι έτσι απλός και πεντάρφανος, γίνεται νοστιμότατος.
    #
    Σχόλιο από xmathious, 7-3-09  
    Καλησπέρα σας! Έχω πολύ καιρό να φάω αρακά... Από φαντάρος!!! Από τα αγαπημένα μου λαδερά. Είπα λοιπόν να τον φτιάξω για πρώτη φορά μόνος μου. Για να δούμε... Wish me good luck και καλή όρεξη... Μόλις δοκιμάσω θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
    #
    Σχόλιο από xmathious, 7-3-09  
    Έγινε καταπληκτικός!!! Έβαλα και ουζάκι... όντως του πάει πολύ!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-3-09  
    έκανα αρκετές μερίδες για τον καταψύκτη μου.το καρότο δεν μου έκατσε καλά,παραγλύκανε.Το ούζο όμως μου έκατσε πολύ καλά !
    #
    Σχόλιο από elina@, 27-3-09  
    mou arese poli alla egw evala kai ligo skordo!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 14-4-09  
    Μόλις τώρα έκλεισα το μάτι της κουζίνας. Καταπληκτικό λαδερό. Θα το πάρουμε αύριο μαζί μας στη δουλειά. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα λαδερά είναι ακόμα καλύτερα και τη δεύτερη μέρα.
    #
    Σχόλιο από sabbia, 29-4-09  
    ΑΨΟΓΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από zetoner, 27-7-09  
    πολύ ωραίο φαίνετε, τώρα το μαγειρέυω.. μόνο που το παράκανα και σιγοβράζει εδώ και πολύ ώρα....αντε να γίνει να το καταβοχθίσω.....πεινάααααααωωω !!! χιχι ευχαριστώ πολύ...
    #
    Σχόλιο από toteras, 5-8-09  
    einai to kalitero fai eveer...alla ksexasa re paidia...posi ora to brazoume stin xitra??
    #
    Σχόλιο από SeleniaOC, 10-8-09  
    καλό είναι που υπάρχει η συνταγή, όταν ξεχνάμε πως γίνονται μερικά φαγητά :)
    κλασσική συνταγή αρακά, δεν θα μπορούσε να πάρει κάτω απο 5 πηρουνάκια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    170 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 3-3-08  
    Εγώ βάζω και φρέσκο κρεμμυδάκι!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 3-3-08  
    Πραγματικά από τα νοστιμότερα ελληνικά φαγητά! Εγώ δε βάζω άνηθο, αλλά μαϊντανό. Θα το δοκιμάσω και έτσι όμως.
    #
    Σχόλιο από zoe, 3-3-08  
    Συμφωνώ με "mama".Συνοδεία φέτας ,εννοείται!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 3-3-08  
    Ναι και το φρέσκο κρεμμυδάκι ταιριάζει πολύ και φυσικά η φέτα. Συμφωνώ μαζί σας!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-3-08  
    Κι εγώ με άνιθο τον κάνω. Πολύ καλός.
    Βολικό και πλούσιο σε σίδηρο συνοδευτικό για κρέας ή για τυρί, αλλά και μόνος του είναι αξιοπρεπέστατος!
    #
    Σχόλιο από daphne, 25-4-08  
    Προσωπικά επειδή ο αρακάς μου αρέσει να είναι μαλακός τον βράζω μόνο του με τα καρότα, και τις πατάτες τις προσθέτω προς το τέλος αφού βράζουν πιο γρήγορα.
    Πριν προσθέσετε το νερό δοκιμάστε να ρίξετε δυο - τρεις κουταλιές ούζο στο φαγητό, το αποτέλεσμα θα σας αρέσει πολύ ;)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 25-4-08  
    Εχεις δικιο σχετικα με το ουζο ,του παει.Για να πετυχω αυτο βαζω ρεβα ,που μυριζει σαν ουζο
    #
    Σχόλιο από NTINA, 25-4-08  
    Φινοκιο ηθελα να γραψω ,αλλα εκ παραδρομης, εγραψα ρεβα .Λιγο πολυ μοιαζουν
    #
    Σχόλιο από Γαρδικλής, 19-11-08  
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 5-1-09  
    Γίνετε πολύ νόστιμος, έτσι τον φτιάχνω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 28-1-09  
    Δε βάζω ντομάτα και πελτέ, αλλά σκέφτομαι να το δοκιμάσω. Και το ούζο ακούγεται καλή ιδέα!
    Δοκιμάστε να κάνετε τον αρακά και σκέτο (ακόμη και χωρίς καρότο και πατάτες) μόνο με ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό και τουλάχιστον τρία - τέσσερα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και μπόλικο άνηθο. Κι έτσι απλός και πεντάρφανος, γίνεται νοστιμότατος.
    #
    Σχόλιο από xmathious, 7-3-09  
    Καλησπέρα σας! Έχω πολύ καιρό να φάω αρακά... Από φαντάρος!!! Από τα αγαπημένα μου λαδερά. Είπα λοιπόν να τον φτιάξω για πρώτη φορά μόνος μου. Για να δούμε... Wish me good luck και καλή όρεξη... Μόλις δοκιμάσω θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
    #
    Σχόλιο από xmathious, 7-3-09  
    Έγινε καταπληκτικός!!! Έβαλα και ουζάκι... όντως του πάει πολύ!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-3-09  
    έκανα αρκετές μερίδες για τον καταψύκτη μου.το καρότο δεν μου έκατσε καλά,παραγλύκανε.Το ούζο όμως μου έκατσε πολύ καλά !
    #
    Σχόλιο από elina@, 27-3-09  
    mou arese poli alla egw evala kai ligo skordo!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 14-4-09  
    Μόλις τώρα έκλεισα το μάτι της κουζίνας. Καταπληκτικό λαδερό. Θα το πάρουμε αύριο μαζί μας στη δουλειά. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα λαδερά είναι ακόμα καλύτερα και τη δεύτερη μέρα.
    #
    Σχόλιο από sabbia, 29-4-09  
    ΑΨΟΓΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από zetoner, 27-7-09  
    πολύ ωραίο φαίνετε, τώρα το μαγειρέυω.. μόνο που το παράκανα και σιγοβράζει εδώ και πολύ ώρα....αντε να γίνει να το καταβοχθίσω.....πεινάααααααωωω !!! χιχι ευχαριστώ πολύ...
    #
    Σχόλιο από toteras, 5-8-09  
    einai to kalitero fai eveer...alla ksexasa re paidia...posi ora to brazoume stin xitra??
    #
    Σχόλιο από SeleniaOC, 10-8-09  
    καλό είναι που υπάρχει η συνταγή, όταν ξεχνάμε πως γίνονται μερικά φαγητά :)
    κλασσική συνταγή αρακά, δεν θα μπορούσε να πάρει κάτω απο 5 πηρουνάκια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από stauroulinaa, 15-10-12  
    Να ρωτησω..επειδη διαβασα οτι βαζετε και ουζο..δηλαδη για 1κιλο ποσο ουζο βαζω;;πχ.ενα ουζοποτηρο ή ειναι πολυ;
    #
    Σχόλιο από Μαιρη77, 20-3-17  
    Πραγματικά τέλειο και με το ουζάκι φανταστικό . Έχω όμως μια ερώτηση .... τι σαλάτα το συνοδεύει;; ή δεν χρειάζεται;;;;

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από pastoklis, 16-5-10  
    δεν ειχαμε ανηθο(erasmus valencia) Βαλαμε και ντοματες και χυμο και βγηκε πολυ καλος. (θελει αρκετο νερο). Απο τα πρωτα λαδερα που φτιαξαμε,βγηκε πολυ καλο!
    #
    Σχόλιο από Cindy, 28-6-11  
    Ο αρακάς είναι από τα παιδικά μου χρόνια το αγαπημένο μου φαγητό!!
    Λοιπόν,σήμερα τον έφτιαξα στον φούρνο και έχω να σας πω ότι γίνεται πολύ ωραίος (δεν διάβασα όλα τα σχόλια να δω αν ξανασχολιάστηκε).Έβαλα σε πυρέξ με πώμα, όλα τα υλικά από την αρχή(παρέλειψα τον άνηθο και επειδή δεν είχα ντοματάκια έκοψα κυβάκια ώριμες ντομάτες).Δεν βγαίνει όπως της κατσαρόλας ζουμερό φαγάκι, αλλά βγαίνει καραμελωμένο και πιο στεγνό.Είναι πολύ νόστιμο μαζί με το καραμελωμένο κρεμύδι!μμμμ
    Κλασικά όμως τον φτιάχνω και εγώ όπως η Πεταλουδίτσα.
    5πηρουνάκια λοιπόν στον αγαπημένο αρακά!
    #
    Σχόλιο από dancecook, 3-8-13  
    Οι παρεμβάσεις μου ήταν οι εξής : έβαλα πάπρικα καπνιστή, καλαμπόκι κατεψυγμένο και αντί για άνηθο έβαλα μαιντανό.
    Μμμμμ... πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από evenstar, 25-11-13  
    Έτσι ακριβώς έμαθα και αγάπησα τον αρακά από τη μαμά μου! Εγώ προσθέτω και λίγο καλαμπόκι! Είναι μούρλια αυτό το φαγάκι! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από manewcook, 29-4-15  
    Ξέχασα να αναφέρω ότι έβαλα και κύμινο που το λατρεύω και δεν έβαλα καρότο! Έγινε πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Fil_X, 19-7-16  
    Πολυ καλη και ευκολη συνταγη αλλα θελει δυο διορθώσεις...
    Πρωτα βαζουμε τον αρακα κανα 30-40 λεπτα για να μαλακώσει,μετα κανα 15 λεπτο τις πατατες διοτι μαγειρεύονται ποιο γρήγορα και στο τελος το αλατι διοτι σφίγγει τα λαχανικά.Καλη ορεξη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της stauros1960
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της Βίκυ7
    Δοκιμασμένα  Αλμυρά
    Ένα βιβλίο 205 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    χορτοφαγικά
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της korina_ag
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της delta