Αρακάς με αβοκάντο
Μια άλλη εκδοχή του κλασσικού αρακά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το αβοκάντο είναι πηγή βιταμινών. Στο μαγειρεμα βγάζει μια γεύση σαν αγκινάρα και η υφή του είναι ευχάριστη. Γενικώς στα φαγητά δε χρησιμοποιώ κύβους ή στοκ (ζωμο κρεατικών), αλλά οι τους λάτρεις της κρεοφαγίας και χρήστες αυτών των συμπληρωμάτων γεύσης ίσως θα θέλανε να προσθέσουν και 1/2 κύβο ψυγείου ζωμό μοσχαριού.
Υλικά
-
1 κιλό αρακά καθαρισμένο
-
1-2 αβοκάντο ώριμα
-
1 ξερό κρεμμύδι
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 ματσάκι άνιθο ή μάραθο
-
4-5 κουταλιές λάδι
-
αλάτι ή σόγια σως ή γούστερ σως
-
λεμόνι ( αν δε βάλετε σόγια σως ή γουστερ σως)
-
1/4 κουταλιού τοματοπελτέ
-
Τριμμένο μαύρο πιπεράκι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τα λαχανικά πλην του αβοκάντο και τα κρατάμε 1 - 2 ώρες σε λεκάνη με νερό.
-
2
Βάζουμε στο σκεύος το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ίσα να γίνει ελαφρώς διάφανο και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον αρακά και το αβοκάντο. Τα γυρνάμε 1 - 2 φορές ίσα να λαδωθούν και να ζεσταθούν και ρίχονυμε τον άνιθο.
-
3
Είτε το βάζουμε στο slow cooker (4-5 ώρες είναι αρκετές) είτε στην χύτρα ταχύτητος (περίπου 30-35 λεπτά) είτε στην κλασσική κατσαρόλα, ρίχνοντας σταδιακά νεράκι, ώσπου να πάρει το χρώμα και την υφή που θέλουμε (περίπου 45 λεπτά).
-
4
Αν θέλουμε να ρίξουμε λεμόνι το ρίχνουμε κοντά στο τέλος του μαγειρέματος μαζί με το αλάτι, αλλιώς απο την αρχή του μαγειρέματος και μετά το σωτάρισμα ρίχνουμε την σογια/γουστερ σως.
-
5
Μερικοί σ΄ αυτά τα φαγητά προσθέτουν και λίγο πελτέ στο μαγείρεμα. Προσωπικά δε νομίζω ότι προσθέτει τίποτα, αλλά ο σύζυξ θεωρεί ότι βελτιώνει τη γεύση.
-
6
Σερβίρουμε τρίβοντας επάνω μαύρο πιππέρι
Σχόλια (9)