κύρια φωτογραφία συνταγής Αρακάς στο φούρνο με πουρέ πατάτας
anna_tsax
anna_tsax @cook_8505320
βεροια,ελλαδα

Είναι μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που αποφάσισα να κάνω και ξετρελάθηκαν όλοι! Επίσης, ένας ακόμα διαφορετικός τρόπος να φάνε τα παιδιά σας αρακά. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε και έχουμε χρόνο χρησιμοποιούμε φρέσκο αρακά 2,5-3 κιλά (τα κιλά είναι μαζί με το κέλυφος). Πριν τον χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας τον βράζουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε. Εγώ προσθέτω γλυκιά πάπρικα και ρίγανη. Ακόμα, αν θέλουμε βάζουμε λιγότερο σκόρδο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

περίπου 6 άτομα
  1. 800 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  2. 1,5 κιλό πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  3. 200 γρ. τυρί τσένταρ κομμένο σε μικρά κομματάκια
  4. 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια
  5. 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  6. 3 σκελ.σκόρδο ψιλοκομμένο
  7. 1 κύβο μυρωδικών (καλύτερα αν έχουμε σπιτικό)
  8. λίγο ελαιόλαδο
  9. αλάτι
  10. πιπέρι
  11. λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφαιρούμε από το νερό και τις κρατάμε ζεστές.

  2. 2

    Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε λίγο ελαιόλαδο.

  3. 3

    Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Αν σας αρέσει το ζαμπόν λίγο τραγανό το σοτάρουμε λίγο παραπάνω.

  4. 4

    Ρίχνουμε τον αρακά και περιμένουμε να πάρει βράση.

  5. 5

    Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

  6. 6

    Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.

  7. 7

    Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.

  8. 8

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

  9. 9

    Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ 30x45 εκ.

  10. 10

    Με τα χέρια μας σπάμε τις πατάτες για να πάρουμε ένα περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα.

  11. 11

    Προσθέτουμε το μισό τυρί και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

  12. 12

    Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο πιρέξ πάνω από τον αρακά, ώστε να το καλύψει όλο, με τα χέρια μας και χωρίς να πατάμε πολύ. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο.

  13. 13

    Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

kompostas
kompostas @cook_8508525
Φιλενάδα καλησπέρα! η συνταγή φαίνεται πολύ ωραία και θα την δοκιμάσω, θέλω όμως κάποιες διευκρινησεις.
Στο 4 λες ότι ρίχνουμε τον αρακά για να πάρει βράση, που τον ρίχνουμε;στα υλικά που έχουμε σοταρει;και πως θα πάρει βράση χωρίς νερό;
Ευχαριστώ

Από

anna_tsax
anna_tsax @cook_8505320
στις
βεροια,ελλαδα