Αρνί στη σούβλα

Bαθμολογία: 4.9667
       
 
30 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πριν από λίγο καιρό διάβασα σε κάποιο θέμα στο φόρουμ μας, την παράκληση μέλους για συνταγή & οδηγίες για σούβλισμα αρνιού. Καλά σκέφτηκα, δεν υπάρχει τέτοια συνταγή στο site; Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι όντως, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει… Έτσι, αποφάσισα να μοιραστώ την μικρή μου εμπειρία (6 – 7 φορές το έχω κάνει) μαζί σας! Βρήκα λοιπόν τις φωτογραφίες από προηγούμενες χρονιές και πάμε!!

Αρνί στη σούβλα

Τι χρειαζόμαστε:

 • 1 αρνί, περίπου 11 – 13 κιλά
 • 1 φλιτζάνι αλατοπίπερο
 • 2 μεταλλικές πιάστρες για σούβλα
 • Σύρμα & πένσα για το δέσιμο του αρνιού πάνω στη σούβλα
 • Σπάγκος & χοντρή βελόνα για το ράψιμο του αρνιού
 • 10 – 13 κιλά κάρβουνο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Κάρβουνα/grill
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 8 - 10 άτομα
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(6 ψήφοι)
Προετοιμασία: 52' (6 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 201' (6 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Πρώτη μας δουλειά να περάσουμε την σούβλα στο αρνί μας. Βάζουμε την σούβλα με φορά από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι, μέσα από την κοιλιά, θώρακα λαιμό και το κεφάλι.
Βήμα 2
2) Το δύσκολο είναι το τρύπημα του κεφαλιού, στο οποίο θα χρειαστείτε βοήθεια, ένας κρατάει το κεφάλι κόντρα και ένας σπρώχνει και περιστρέφει ταυτόχρονα τη σούβλα, μέχρι να τρυπήσει το κρανίο του αρνιού.
Βήμα 3
3) Ακολουθεί το δέσιμο, αφού πρώτα κάνουμε μια δοκιμή πάνω στο χώρο που θα το ψήσουμε ώστε να προσδιορίσουμε την σωστή θέση πάνω στη σούβλα για το δέσιμο του αρνιού. Ξεκινάμε λοιπόν με τα μπούτια, τα οποία τα πιάνουμε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένουμε με σύρμα. Τη διχάλα που έχει η σούβλα μας, την μπήγουμε στα μπούτια και την σταθεροποιούμε πάνω στη σούβλα με την βίδα που έχει.
Βήμα 4
4) Κάνουμε άλλα δύο δεσίματα στην σπονδυλική στήλη του αρνιού, ένα χαμηλά στο ύψος της κοιλιάς και άλλο ένα στο ύψος του στήθους. Χρησιμοποιούμε για αυτά τις μεταλλικές πιάστρες (σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για στερέωση κονταριού της κεραίας) ή σύρμα, οι πιάστρες όμως είναι πολύ πιο πρακτικές!
Βήμα 5
5) Τέλος δένουμε σφιχτά με σύρμα το λαιμό του αρνιού.
Βήμα 6
6) Δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του δεσίματος που κάναμε κουνώντας δυνατά πάνω – κάτω τη σούβλα. Το καλό δέσιμο είναι σημαντικό, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος την ώρα του ψησίματος να γυρίζει η σούβλα αλλά όχι το αρνί!!!
Βήμα 7
7) Συνεχίζουμε με το αλατοπίπερο. Απλώνουμε πολύ καλά σε όλο το εσωτερικό του αρνιού μας. Από την εσωτερική πλευρά κάνουμε μαχαιριές στα μπούτια και τα ¨χεράκια¨, προσεκτικά όμως να μην τρυπήσουμε εξωτερικά, και πιέζοντας με το δάκτυλο, βάζουμε και εκεί αλατοπίπερο.
Βήμα 8
8) Ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με την κλωστή, με τρόπο τέτοιο ώστε να κλείνει ερμητικά. Σκοπός μας είναι να μην έχουμε τρυπήσει σε κανένα σημείο το αρνί μας (εκτός φυσικά από τα σημεία δεσίματος) …
Βήμα 9
9)  …και να είναι καλά ραμμένη η κοιλιά, ώστε όπως θα ψήνετε το αρνί, να κρατά στο εσωτερικό του τα υγρά του και να ψήνεται με αυτά. Αυτό βοηθά ώστε να μην υπάρχει το ανεπιθύμητο αίμα στα χοντρά κομμάτια του αρνιού και στα κόκκαλα, να είναι καλοψημένο και ζουμερό.
Βήμα 10
10) Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά και ράβουμε την μπόλια πάνω στο αρνί, ώστε να μην φύγει στο ψήσιμο. Η μπόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος λιώνει, λιπαίνει το αρνί εξωτερικά και δεν το αφήνει να ξεραθεί – καεί.
Βήμα 11
11) ΨΗΣΙΜΟ: Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε κάρβουνα περίπου τόσα όσο και το βάρος του αρνιού μας. Ανάβουμε την φωτιά μας τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο και αφού τα κάρβουνα γίνουν τα αφήνουμε αρκετή ώρα να ¨πέσουν¨. Αφού σταχτώσουν, τα απλώνουμε, βάζοντας τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια και τα ¨χεράκια¨ και αφήνουμε ελάχιστα κάτω από την κοιλιά.
Βήμα 12
12) Τοποθετούμε το αρνί μας πάνω στη φωτιά, σε μεγάλη απόσταση από αυτήν (περίπου 40 – 50 cm) και γυρνάμε με το χέρι σε γρήγορη ταχύτητα για 1 ώρα τουλάχιστον ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.
Βήμα 13
13) Προσέχουμε να μην μας αρπάξει στην αρχή, όπου η φωτιά είναι πιο δυνατή, γι’ αυτό άλλωστε και η γρήγορη ταχύτητα στο γύρισμα. Μετά από την 1 – 1½ ώρα γυρνάμε αργά (μπορούμε να βάλουμε μοτεράκι) και ανάλογα την ένταση της φωτιάς και την πορεία του ψησίματος χαμηλώνουμε την σούβλα.
Βήμα 14
14) Ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος είναι περίπου 3 με 3½ ώρες. Όταν γίνει, βάζουμε τη σούβλα όρθια πάνω από ένα μεγάλο ταψί, κόβουμε τα σύρματα, ξεβιδώνουμε τις πιάστρες και το αρνάκι μας πέφτει στο ταψί! Είναι έτοιμο για κόψιμο και κατανάλωση!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τρόποι για το σούβλισμα του αρνιού, τον τρόπο δεσίματος, τα χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά, διάφορες γεμίσεις ή τρόποι για το ψήσιμο. Από όσα έχω δοκιμάσει όμως, το παραπάνω είναι το πιο νόστιμο. Αλάτι και πιπέρι μόνο, και προσεκτικό ψήσιμο. Το αρνί είναι αρκετά λιπαρό και δεν χρειάζεται άλλη λιπαρή ουσία για να ψηθεί ή να πάρει γεύση. Αλλά αυτά είναι και θέμα γούστου – συνήθειας. Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν & καλό Πάσχα!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, για να είστε βέβαιοι πως είναι ελεύθερα γλουτένης

Σχετικές συνταγές

  31 Όλα

  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
  #
  Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
  Είναι θέμα και θέαμα αυτό για κάποιον που νηστεύει;;; Έλεος!!! Καλό Πάσχα και του χρόνου νά'μαστε καλά.
  #
  Σχόλιο από greg97, 19-4-11  
  Η αλήθεια είναι ότι, εν μέσω νηστείας, το θέμα είναι πρόκληση. Όμως το Σάββατο είναι κοντά....!
  Καλό Πάσχα!
  #
  Σχόλιο από aggelika42, 19-4-11  
  αχ ! αχχχ !!! μας ανοιξες την ορεξη χαχα νασαι καλα καλο πασχα σε ολουμας με υγεια χαρα και καθε επιτυχια προσωπικη και σε παιδιαμας ..στην φωτο βλεπεις τον γατομου ειναι υποψιος οβελιας χαχχχχα
  #
  Σχόλιο από δουδουμη, 20-4-11  
  μπραβο για την συνταγη χρειαζοταν!!! κοντα ειναι το πασχα!αντε καλη ανασταση σε ολουσ
  #
  Σχόλιο από fragkar, 20-4-11  
  Πραγματικά ο απόλυτος τρόπος για σουβλιστό αρνί. Κάποτε ρώτησα τον καλύτερο ψήστη αρνιού, σε γνωστή ψησταριά της Βαρυμπόμπης, τον καλό κ. Σπύρο Σφέτσα για το πως ψήνει το αρνί τόσο τέλεια και μου είπε ακριβώς όσα περιγράφεις για τον τρόπο δεσίματος και ψησίματος. Μου είπε μάλιστα πως να μην λυπάμε το αλάτι και πως το αρνί κρατά αυτό που χρειάζεται. Ποτέ λάδι κατά το ψήσιμο, ποτέ άλλο μυρωδικό (ρίγανη ή θυμάρι). Ο Θεός σίγουρα ζήλεψε την τέχνη του και τον πήρε κοντά του. Μπράβο και πάλι μπράβο σου!
  #
  Σχόλιο από chalexandra, 20-4-11  
  τρεις φορές στη ζωή μου δεν έφαγα αυτό το εξαιρετικό αρνάκι...από τότε που θυμαμαι τον εαυτό μου στο εξοχικό μας στον Κάλαμο {από εκεί είναι και οι φωτογραφίες }ο παππούς με τη γιαγιά και τους γονείς μου ψήναν καθε χρόνο με αυτό τον τρόπο!!Η φωτιά εμπαινε νωρίς το πρωι και εμάς μας ξύπναγε ο ήχος της σούβλας...φαγοπότι γύρω από τη "φωτιά" μέχρι να βγει το αρνάκι...ο παππούς η γιαγιά ο μπαμπάς "έχουν φύγει" εμείς συνεχίζουμε με τη μητέρα μου και τα αδέλφια μου την παράδοση.Μαζί μας και τα νέα μέλη της οικογένειας γαμπρός ,νύφη,τα παιδιά μας.Ο Γρηγόρης μου ενστερνίστηκε αυτή μας την παράδοση έμαθε και έγινε αστέρι στο ψήσιμο του αρνιού!!!αυτή τη συνταγή την αφιερώνω σε αυτούς που μας κοιτούν από ψηλά και χαμογελούν!!!Σε ευχαριστώ Γρηγόρη
  #
  Σχόλιο από Ζαμπετάκης, 20-4-11  
  Αν είσαι μόνος στο σούβλισμα, τοτε αφού περάσεις το αρνί στην σούβλα την σηκώνεις όρθια και με το βάρος του αρνού κα ελάχιστη ώθηση τρυπάει το κεφάλι.
  #
  Σχόλιο από iwanna kos, 20-4-11  
  αχ να ειχαμε ενα αρνακι τωρα ...πολυ ωραιο φαινεται
  #
  Σχόλιο από oskaris, 22-4-11  
  Μας κολασες Μεγαλη Βδομάδα. Απλή και τέλεια συνταγή!
  #
  Σχόλιο από kristallenia, 24-4-11  
  ετσι το εφτιαχνε και ο μπαμπας μου αλλα δυστυχως και αυτος "εφυγε" και απο τοτε δεν το εχουμε ξανακανει. Ο άντρας μου όπως και ο γαμπρος μου ειναι απο νησί και δεν εχουν μαθει να σουβλιζουν. Του χρόνου να είμαστε καλά και με βαση τη δικη σας υπεροχη "συνταγη" θα γινουν Πελοπονησιοι!!! ναστε καλα και παντα να μας δινετε τετοια υπέροχα μαθηματα σουβλίσματος.
  #
  Σχόλιο από Conna, 25-4-11  
  Μπράβο Γρηγόρη για τις κατατοπιστικές οδηγίες. Ετσι το σουβλίζει και ο άντρας μου το αρνι χρόνια τώρα !!!

  Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά !!
  #
  Σχόλιο από golfo, 25-4-11  
  Γρηγορη χρονια πολλα σε ευχαριστουμε,αναλυτικοτατες οι οδηγιες σου και οι φωτο.
  #
  Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-4-11  
  Σουβλισαμε κι εμεις το αρνι μας φετος το δεσιμο ετσι το κανουμε και το αλιφουμε με βιταμ λιωμενο και λεμονακι οταν ψηνενετε
  #
  Σχόλιο από maria1565, 27-4-11  
  Χριστός Ανέστη......Έτσι ακριβώς το έκανε και ο συγχωρεμένος ο μπαμπάς έτσι το κάνει και ο άντρας μου-αυτός το μάθε απ΄το δικό του τον μπαμπά έτσι μαθαίνει να το κάνει κι ο γιός μου......
  Να είμαστε όλοι καλά να μπορούμε να κρατάμε τις όποιες συνήθειες βρίκαμε απ΄τους γονιούς μας......
  Υ.γ το ιδανικό βάρος είναι αυτό ακριβώς που έδωσες ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο
  #
  Σχόλιο από xaroula, 27-4-11  
  μπραβο Γρηγορη!!
  #
  Σχόλιο από dcroula, 27-4-11  
  Τέλειες οι οδηγίες.....αν και δεν υπάρχει περίπτωση να τις εφαρμόσω προσωπικά, χαχαχα.
  Τις εφάρμοσαν όμως οι άντρες της παρέας μας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά πετυχημένο.
  Μια μικρή παραλλαγή που κάνανε, ήταν την πρώτη 1& 1/2 ώρα, να τυλίξουν το κατσικάκι μας σε λαδόκολλα (φάσκιωμα κανονικό), για να κρατήσει τα υγρά του και να μην στεγνώσει. Όταν βγάλαμε την λαδόκολλα είχε ήδη πάρει χρωματάκι το κατσικάκι και μετά ξεροψήθηκε τέλεια.
  Προσοχή, η λαδόκολλα για να μην αρπάξει απ'τα κάρβουνα, ήθελε λίγο κατάβρεγμα με νερό. Ανεβάζω και φωτο για όποιον ενδιαφέρεται και γι'αυτήν την μικροπαραλλαγή.
  #
  Σχόλιο από natasoulini, 27-4-11  
  Γρηγόρη εκτός αν υπήρξε κι άλλος αυτή την απορία για το σουβλισμα του αρνιου την ειχα εγω.. Το αστείο ποιο έιναι;;; Ότι προτού δω τις οδηγίες μόλις τώρα, σουβλισα το αρνί

  μονη μου με τον πατέρα μου. Τους είχε πάρει

  όλους ο ύπνος το πρωι και έπρεπε να τον

  βοηθήσω. Τελικά δεν έιναι τοσο δύσκολο όσο

  νόμιζα. Το μόνο που θέλει προσοχή έιναι στο

  δέσιμο και στο σωστό αλατισμα. Εμεις μόλις

  ετοιμασαμε το αρνί το τυλιξαμε όλο με λαδοκολλα και το δεσαμε γύρω γύρω. Σύμφωνα με το μπαμπά μου αφήνουμε τη λαδοκολλα εώς ότου αρχίσει να μουσκευει απο τα υγρα του αρνιου και στη συνεχεια την αφαιρεί για να αρχίσει να ροδιζει. Έτσι είπε ότι ψήνεται καλα και μέσα το αρνί. Βέβαια έχει πολλούς που δε το κάνουν. Πάντως ούτε που θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα σουβλιζα αρνί... Τα χρειαστηκα λίγο όταν ενώ κρατούσα τη σούβλα για να το δέσει ο μπαμπάς μου ένιωθα να ακουμπαω κάτι γλιστερο και όταν γύρισα να κοιτάξω είδα ενα μεγάλο μάτι πεντακάθαρο να με κοιτάει!! Το πως κρατήθηκα και δεν έριξα κάτω το σουβλιζα ένας θεός το ξέρει... Πάντως ευχαριστούμε πολυ για τις τοσο σαφείς οδηγίες και τις τελειες φωτογραφιες.. Να είσαι καλα!!!
  #
  Σχόλιο από totoula, 27-4-11  
  #
  Σχόλιο από angelikisalonikia, 9-4-12  
  grigori mpravo kai emeis etsi to kanoume kathe xrono kali nisteia kai kali anastasi kalo pasxa kalo souvlisma se olous
  #
  Σχόλιο από Γιώργος Ι, 13-4-12  
  ...ετσι ακριβώς !

  Προσοχή να μην τεντώνεται πολύ το αρνί στην σούβλα, να έχει λίγες ανοχές στο δέσιμο του λαιμού και της ράχης, ώστε μόλις "τραβήξει" από το ψήσιμο να μην σπάσει. Επίσης τα μπουτάκια τεντωμένα και όχι λυγισμένα για καλύτερο ψήσιμο και για να μην ανοίξουν στο τελικό στάδιο.

  Στην τελική ώρα βάζουμε και κληματόβεργες στην φωτιά.

  Η επιτυχία βασίζεται στο ομοιόμορφο ψήσιμο, που βοηθά η σχετικά χαμηλή φωτιά και το κατέβασμα του αρνιου πρός αυτήν με την πρόοδο του ψησίματος.

  Εμένα μου παίρνει 4.5-5 ώρες, αλλά γίνεται "λουκούμι"

  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

  27 Σχόλια

  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
  #
  Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
  Είναι θέμα και θέαμα αυτό για κάποιον που νηστεύει;;; Έλεος!!! Καλό Πάσχα και του χρόνου νά'μαστε καλά.
  #
  Σχόλιο από greg97, 19-4-11  
  Η αλήθεια είναι ότι, εν μέσω νηστείας, το θέμα είναι πρόκληση. Όμως το Σάββατο είναι κοντά....!
  Καλό Πάσχα!
  #
  Σχόλιο από aggelika42, 19-4-11  
  αχ ! αχχχ !!! μας ανοιξες την ορεξη χαχα νασαι καλα καλο πασχα σε ολουμας με υγεια χαρα και καθε επιτυχια προσωπικη και σε παιδιαμας ..στην φωτο βλεπεις τον γατομου ειναι υποψιος οβελιας χαχχχχα
  #
  Σχόλιο από δουδουμη, 20-4-11  
  μπραβο για την συνταγη χρειαζοταν!!! κοντα ειναι το πασχα!αντε καλη ανασταση σε ολουσ
  #
  Σχόλιο από fragkar, 20-4-11  
  Πραγματικά ο απόλυτος τρόπος για σουβλιστό αρνί. Κάποτε ρώτησα τον καλύτερο ψήστη αρνιού, σε γνωστή ψησταριά της Βαρυμπόμπης, τον καλό κ. Σπύρο Σφέτσα για το πως ψήνει το αρνί τόσο τέλεια και μου είπε ακριβώς όσα περιγράφεις για τον τρόπο δεσίματος και ψησίματος. Μου είπε μάλιστα πως να μην λυπάμε το αλάτι και πως το αρνί κρατά αυτό που χρειάζεται. Ποτέ λάδι κατά το ψήσιμο, ποτέ άλλο μυρωδικό (ρίγανη ή θυμάρι). Ο Θεός σίγουρα ζήλεψε την τέχνη του και τον πήρε κοντά του. Μπράβο και πάλι μπράβο σου!
  #
  Σχόλιο από chalexandra, 20-4-11  
  τρεις φορές στη ζωή μου δεν έφαγα αυτό το εξαιρετικό αρνάκι...από τότε που θυμαμαι τον εαυτό μου στο εξοχικό μας στον Κάλαμο {από εκεί είναι και οι φωτογραφίες }ο παππούς με τη γιαγιά και τους γονείς μου ψήναν καθε χρόνο με αυτό τον τρόπο!!Η φωτιά εμπαινε νωρίς το πρωι και εμάς μας ξύπναγε ο ήχος της σούβλας...φαγοπότι γύρω από τη "φωτιά" μέχρι να βγει το αρνάκι...ο παππούς η γιαγιά ο μπαμπάς "έχουν φύγει" εμείς συνεχίζουμε με τη μητέρα μου και τα αδέλφια μου την παράδοση.Μαζί μας και τα νέα μέλη της οικογένειας γαμπρός ,νύφη,τα παιδιά μας.Ο Γρηγόρης μου ενστερνίστηκε αυτή μας την παράδοση έμαθε και έγινε αστέρι στο ψήσιμο του αρνιού!!!αυτή τη συνταγή την αφιερώνω σε αυτούς που μας κοιτούν από ψηλά και χαμογελούν!!!Σε ευχαριστώ Γρηγόρη
  #
  Σχόλιο από iwanna kos, 20-4-11  
  αχ να ειχαμε ενα αρνακι τωρα ...πολυ ωραιο φαινεται
  #
  Σχόλιο από oskaris, 22-4-11  
  Μας κολασες Μεγαλη Βδομάδα. Απλή και τέλεια συνταγή!
  #
  Σχόλιο από kristallenia, 24-4-11  
  ετσι το εφτιαχνε και ο μπαμπας μου αλλα δυστυχως και αυτος "εφυγε" και απο τοτε δεν το εχουμε ξανακανει. Ο άντρας μου όπως και ο γαμπρος μου ειναι απο νησί και δεν εχουν μαθει να σουβλιζουν. Του χρόνου να είμαστε καλά και με βαση τη δικη σας υπεροχη "συνταγη" θα γινουν Πελοπονησιοι!!! ναστε καλα και παντα να μας δινετε τετοια υπέροχα μαθηματα σουβλίσματος.
  #
  Σχόλιο από Conna, 25-4-11  
  Μπράβο Γρηγόρη για τις κατατοπιστικές οδηγίες. Ετσι το σουβλίζει και ο άντρας μου το αρνι χρόνια τώρα !!!

  Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά !!
  #
  Σχόλιο από golfo, 25-4-11  
  Γρηγορη χρονια πολλα σε ευχαριστουμε,αναλυτικοτατες οι οδηγιες σου και οι φωτο.
  #
  Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-4-11  
  Σουβλισαμε κι εμεις το αρνι μας φετος το δεσιμο ετσι το κανουμε και το αλιφουμε με βιταμ λιωμενο και λεμονακι οταν ψηνενετε
  #
  Σχόλιο από maria1565, 27-4-11  
  Χριστός Ανέστη......Έτσι ακριβώς το έκανε και ο συγχωρεμένος ο μπαμπάς έτσι το κάνει και ο άντρας μου-αυτός το μάθε απ΄το δικό του τον μπαμπά έτσι μαθαίνει να το κάνει κι ο γιός μου......
  Να είμαστε όλοι καλά να μπορούμε να κρατάμε τις όποιες συνήθειες βρίκαμε απ΄τους γονιούς μας......
  Υ.γ το ιδανικό βάρος είναι αυτό ακριβώς που έδωσες ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο
  #
  Σχόλιο από xaroula, 27-4-11  
  μπραβο Γρηγορη!!
  #
  Σχόλιο από totoula, 27-4-11  
  #
  Σχόλιο από angelikisalonikia, 9-4-12  
  grigori mpravo kai emeis etsi to kanoume kathe xrono kali nisteia kai kali anastasi kalo pasxa kalo souvlisma se olous
  #
  Σχόλιο από Γιώργος Ι, 13-4-12  
  ...ετσι ακριβώς !

  Προσοχή να μην τεντώνεται πολύ το αρνί στην σούβλα, να έχει λίγες ανοχές στο δέσιμο του λαιμού και της ράχης, ώστε μόλις "τραβήξει" από το ψήσιμο να μην σπάσει. Επίσης τα μπουτάκια τεντωμένα και όχι λυγισμένα για καλύτερο ψήσιμο και για να μην ανοίξουν στο τελικό στάδιο.

  Στην τελική ώρα βάζουμε και κληματόβεργες στην φωτιά.

  Η επιτυχία βασίζεται στο ομοιόμορφο ψήσιμο, που βοηθά η σχετικά χαμηλή φωτιά και το κατέβασμα του αρνιου πρός αυτήν με την πρόοδο του ψησίματος.

  Εμένα μου παίρνει 4.5-5 ώρες, αλλά γίνεται "λουκούμι"

  #
  Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 13-4-12  
  Άψογο!Μόνο αλατοπίπερο,και λαδόκολλα για την αρχή.
  #
  Σχόλιο από tsitsinoyla, 15-4-12  
  Πολύ χρήσιμη συνταγή!!Αααα και τώρα μόλις ψήνεται και το αρνάκι μας!!
  #
  Σχόλιο από july88, 17-4-12  
  Εξαιρετικές οι οδηγιες!!!
  << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

  1 Ερωτήσεις

  #
  Σχόλιο από natasoulini, 27-4-11  
  Γρηγόρη εκτός αν υπήρξε κι άλλος αυτή την απορία για το σουβλισμα του αρνιου την ειχα εγω.. Το αστείο ποιο έιναι;;; Ότι προτού δω τις οδηγίες μόλις τώρα, σουβλισα το αρνί

  μονη μου με τον πατέρα μου. Τους είχε πάρει

  όλους ο ύπνος το πρωι και έπρεπε να τον

  βοηθήσω. Τελικά δεν έιναι τοσο δύσκολο όσο

  νόμιζα. Το μόνο που θέλει προσοχή έιναι στο

  δέσιμο και στο σωστό αλατισμα. Εμεις μόλις

  ετοιμασαμε το αρνί το τυλιξαμε όλο με λαδοκολλα και το δεσαμε γύρω γύρω. Σύμφωνα με το μπαμπά μου αφήνουμε τη λαδοκολλα εώς ότου αρχίσει να μουσκευει απο τα υγρα του αρνιου και στη συνεχεια την αφαιρεί για να αρχίσει να ροδιζει. Έτσι είπε ότι ψήνεται καλα και μέσα το αρνί. Βέβαια έχει πολλούς που δε το κάνουν. Πάντως ούτε που θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα σουβλιζα αρνί... Τα χρειαστηκα λίγο όταν ενώ κρατούσα τη σούβλα για να το δέσει ο μπαμπάς μου ένιωθα να ακουμπαω κάτι γλιστερο και όταν γύρισα να κοιτάξω είδα ενα μεγάλο μάτι πεντακάθαρο να με κοιτάει!! Το πως κρατήθηκα και δεν έριξα κάτω το σουβλιζα ένας θεός το ξέρει... Πάντως ευχαριστούμε πολυ για τις τοσο σαφείς οδηγίες και τις τελειες φωτογραφιες.. Να είσαι καλα!!!

  3 Παραλλαγές

  #
  Σχόλιο από Ζαμπετάκης, 20-4-11  
  Αν είσαι μόνος στο σούβλισμα, τοτε αφού περάσεις το αρνί στην σούβλα την σηκώνεις όρθια και με το βάρος του αρνού κα ελάχιστη ώθηση τρυπάει το κεφάλι.
  #
  Σχόλιο από dcroula, 27-4-11  
  Τέλειες οι οδηγίες.....αν και δεν υπάρχει περίπτωση να τις εφαρμόσω προσωπικά, χαχαχα.
  Τις εφάρμοσαν όμως οι άντρες της παρέας μας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά πετυχημένο.
  Μια μικρή παραλλαγή που κάνανε, ήταν την πρώτη 1& 1/2 ώρα, να τυλίξουν το κατσικάκι μας σε λαδόκολλα (φάσκιωμα κανονικό), για να κρατήσει τα υγρά του και να μην στεγνώσει. Όταν βγάλαμε την λαδόκολλα είχε ήδη πάρει χρωματάκι το κατσικάκι και μετά ξεροψήθηκε τέλεια.
  Προσοχή, η λαδόκολλα για να μην αρπάξει απ'τα κάρβουνα, ήθελε λίγο κατάβρεγμα με νερό. Ανεβάζω και φωτο για όποιον ενδιαφέρεται και γι'αυτήν την μικροπαραλλαγή.
  #
  Σχόλιο από Adamantia 88, 11-4-14  
  κατατοπιστηκότατες οι οδηγίες σου Greg. έτσι το σουβλίζουμε εδώ και χρόνια το αρνάκι μας κάθε χρόνο(αν και εγώ μόνο στο γύρισμα της σούβλας συμμετέχω για 5 λεπτά όλα κ όλα και στο φάγωμα έπειτα). Οι δικοί μου όμως βάζουν και λαδολέμονο με ρίγανη πάνω στο κρέας όσο σουβλίζουν με ένα μακρύ ξύλινο μαδέρι(?) που στην άκρη του έχουν δέσει μπόλικα πανιά,το βουτάνε στο λαδολέμονο και αμέσως πάνω στο αρνί. Επίσης ορισμένες φορές έχουν βάλει και ψωμιά μέσα στην κοιλιά του αρνιού πριν το ράψουν....απίστευτη νοστιμιά!!!!!!!!!!!!!!! Ό,τι κ αν έχει το πασχαλινό μας τραπέζι φέτος Καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι!

  Άλλες φωτογραφίες

  Σχετικά άρθρα

  Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
  Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
  Διατροφή χωρίς γλουτένη
  Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
  Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
  Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
  Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο
  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι έθιμα έχουν οι άλλοι λαοί...
  Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών
  Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές ...

  Τη συνταγή προτείνουν:

  Πάσχα
  Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της emarigr
  Αλμυρά
  Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της rod68gr
  Αρνί-κατσίκι
  Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της Tsapoulis
  πασχαλινα
  Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
  Αγαπημένες συνταγές
  Ένα βιβλίο 66 αγαπημένων συνταγών, του/της formatmakis