Αρωματική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς
Λίγα μυστικά ακόμα
Για ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.
Υλικά
-
250 γρ Flora με 1/4 βούτυρο στο αλουμινόχαρτο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κουτ. γλυκού baking powder
-
5 αυγά
-
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
-
2 βανίλιες
-
250 γρ. γιαούρτι
-
ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
-
ξύσμα 1 λεμονιού
-
1 πακέτο «σταγόνες» σοκολάτα υγείας
-
3/4 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
-
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ βύσσινο (χλιαρό)
-
1 φλιτζ. τσαγιού μήλο (τριμμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
-
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
-
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
-
Για το γλάσο
-
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
-
λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
-
χρωματιστή ζάχαρη για το ντεκόρ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
-
2
Περιχύνουμε τις σταφίδες με το ζεστό λικέρ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
-
3
Ρίχνουμε το Flora στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
-
4
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ξύσματα.
-
5
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, το μήλο και τον χυμό πορτοκαλιού.
-
6
Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
-
7
Αδειάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε την πίτα μας στους 180οC για 55-60 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά.
-
8
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσοανακατεύουμε την άχνη με λίγο χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές πυκνό μίγμα.
-
9
Απλώνουμε το γλάσο πάνω από την πίτα και διακοσμούμε με χρωματιστή ζάχαρη. Αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει καλά πριν κόψουμε την πίτα μας.
Σχόλια (10)