Άρτοι
Οτιδήποτε και αν έβαζα σαν σχόλιο θα ήταν περιττό λόγω του κινήτρου μιας τέτοιας συνταγής.
Λίγα μυστικά ακόμα
Συνήθως μου παίρνει 1 με 1 και 1/2 ώρα να ψηθούν. Υπάρχουν δε φορές που χρειάστηκε να τους σκεπάσω με αλουμινόχαρτο, γιατί είχαν ήδη πάρει χρώμα. Επίσης άλλες φορές προσθέτω και μέσα στη ζύμη 2 κοφτές κουταλιές σούπας γλυκάνισο καθώς και μαχλέπι και λίγο λικέρ μαστίχας. Τελευταία εναλλακτική που ΄χω κάνει είναι αντί του γλυκάνισου να προσθέσω 2 κουταλιές της σούπας κάρδαμο και μαχλέπι.
Υλικά
-
75 γρ. νωπή μαγιά
-
12-14 φλυτζ. τσαγιού σκληρό αλεύρι
-
1 και 1/2 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
-
3 κουτ. γλ. αλάτι
-
3 φλυτζ. περίπου χλιαρό νερό
-
1/2 φλυτζ. τσ. σπορέλαιο
-
1 κουτ. σούπας κανέλα
-
1 κουτ. γλ. γλυκάνισο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Δουλεύουμε τη μαγιά με το μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτοντας τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύουμε.
-
2
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το λάδι, την κανέλα και το μισό αλεύρι και δουλεύουμε εως ότου το μίγμα να γίνει λείο σαν κρέμα.
-
3
Αρχίζουμε να προσθέτουμε τόσο αλεύρι καθώς ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μέτρια σε ελαστικότητα.
-
4
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη και φτιάχνουμε ισάριθμα καρβελάκια τα οποία τοποθετούμε σε ταψάκια αλειμμένα με λάδι. Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να ανεβούν.
-
5
Ψήνουμε τους άρτους σε δυνατό φούρνο έως ότου ροδίσουν.
-
6
Αφού έχουν ήδη κρυώσει, βράζουμε το γλυκάνισο και αλείφουμε με αυτόν τους άρτους. Στη συνέχεια τους πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
Σχόλια