Αρτοκλασία παραδοσιακή
Παραδοσιακή συνταγή απο την περιοχή του νομού Κιλκίς
Λίγα μυστικά ακόμα
Η αρτοκλασία προσφέρεται στην εκκλησία και θα πρέπει να πάς και ενα μπουκάλι κρασί (νάμα βυζαντινό ή ρουσσος. Κατα προτιμιση ρωτήστε τον ιερεα σας τι ναμα βάζει στην Θεία Κοινωνία) και ενα μπουκάλι ελαιόλαδο.
Υλικά
-
2 κιλά αλεύρι ειδικο για τσούρεκια
-
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
-
1 κιλό ζάχαρη
-
3 φακελάκια μαχλέπι (10 γρ. το φακελάκι)
-
3 φακελάκια κακουλέ (4 γρ. το φακελάκι)
-
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-
4 βανίλιες
-
4 φακελάκια ξηρή μαγιά (270 γρ. το κάθε φακελάκι) ή το αναλογο προζύμι + 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-
7 κουφετακια μαστίχα
-
300 γρ. μαργαρίνη
-
300 γρ. μινερβίνη
-
250 ml χυμό πορτοκάλι + ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
-
1 λίτρο νερό (εξαρτάται απο το αλεύρι)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Απο βραδύς αναπιάνουμε με χλιαρό νερό και 750 γρ. αλεύρι το προζύμι για να γίνει παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
-
2
Το επόμενο πρώι σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με τα μπαχαρικά, την μαγιά και την μαστίχα.
-
3
Λιωνουμε την ζάχαρη σε χλιαρό νερο και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα για να πάρουν θερμοκρασία.
-
4
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε το προζύμι, το νερο με την ζάχαρη και τον χυμό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
-
5
Κατα διαστήματα βουταμε τα χερια μας στη λιωμένη μινερβίνη και συνεχίζουμε το ζύμωμα εώς ότου απορροφηθεί ολο το βούτυρο και η ζυμη πρεπει να είναι μαλακή, ελαστικη και να μην κολάει στα δάχτυλα.
-
6
Τυλίγουμε αεροστεγώς με μεβράνη τη λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
-
7
Κατόπιν την χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη. πλάθουμε σε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια 25 εκ. τα οποια τα εχουμε βουτυρώσει και βάλει στην βάση τους αντικολλητικό χαρτί.
-
8
Τα καλύπτουμε ένα ένα με μεβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν. Στην συνεχεια τα πασπαλιζουμε με σουσάμι.
-
9
Τα ψήνουμε στην θέση πάνω κάτω του φούρνου στους 180 για 50 λεπτά Προσέχουμε στα πρώτα 15-20 λεπτα να τα σκεπάσουμε για να μην σκουρύνουν πολυ.
-
10
Μόλις τα βγάλουμε περνάμε την επιφάνεια τους με βρεγμένο πινέλο και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (9)