κύρια φωτογραφία συνταγής Αρτοκλασία παραδοσιακή
pater
pater @cook_8471922
thessaloniki,grecce

Παραδοσιακή συνταγή απο την περιοχή του νομού Κιλκίς

Λίγα μυστικά ακόμα

Η αρτοκλασία προσφέρεται στην εκκλησία και θα πρέπει να πάς και ενα μπουκάλι κρασί (νάμα βυζαντινό ή ρουσσος. Κατα προτιμιση ρωτήστε τον ιερεα σας τι ναμα βάζει στην Θεία Κοινωνία) και ενα μπουκάλι ελαιόλαδο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

5 αρτοκλασίες
  1. 2 κιλά αλεύρι ειδικο για τσούρεκια
  2. 1 κιλό αλεύρι κίτρινο
  3. 1 κιλό ζάχαρη
  4. 3 φακελάκια μαχλέπι (10 γρ. το φακελάκι)
  5. 3 φακελάκια κακουλέ (4 γρ. το φακελάκι)
  6. 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  7. 4 βανίλιες
  8. 4 φακελάκια ξηρή μαγιά (270 γρ. το κάθε φακελάκι) ή το αναλογο προζύμι + 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  9. 7 κουφετακια μαστίχα
  10. 300 γρ. μαργαρίνη
  11. 300 γρ. μινερβίνη
  12. 250 ml χυμό πορτοκάλι + ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
  13. 1 λίτρο νερό (εξαρτάται απο το αλεύρι)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Απο βραδύς αναπιάνουμε με χλιαρό νερό και 750 γρ. αλεύρι το προζύμι για να γίνει παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.

  2. 2

    Το επόμενο πρώι σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με τα μπαχαρικά, την μαγιά και την μαστίχα.

  3. 3

    Λιωνουμε την ζάχαρη σε χλιαρό νερο και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα για να πάρουν θερμοκρασία.

  4. 4

    Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε το προζύμι, το νερο με την ζάχαρη και τον χυμό και αρχίζουμε το ζύμωμα.

  5. 5

    Κατα διαστήματα βουταμε τα χερια μας στη λιωμένη μινερβίνη και συνεχίζουμε το ζύμωμα εώς ότου απορροφηθεί ολο το βούτυρο και η ζυμη πρεπει να είναι μαλακή, ελαστικη και να μην κολάει στα δάχτυλα.

  6. 6

    Τυλίγουμε αεροστεγώς με μεβράνη τη λεκάνη και την αφήνουμε σε θερμό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

  7. 7

    Κατόπιν την χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη. πλάθουμε σε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια 25 εκ. τα οποια τα εχουμε βουτυρώσει και βάλει στην βάση τους αντικολλητικό χαρτί.

  8. 8

    Τα καλύπτουμε ένα ένα με μεβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν. Στην συνεχεια τα πασπαλιζουμε με σουσάμι.

  9. 9

    Τα ψήνουμε στην θέση πάνω κάτω του φούρνου στους 180 για 50 λεπτά Προσέχουμε στα πρώτα 15-20 λεπτα να τα σκεπάσουμε για να μην σκουρύνουν πολυ.

  10. 10

    Μόλις τα βγάλουμε περνάμε την επιφάνεια τους με βρεγμένο πινέλο και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (9)

Roula Papadopoulou
Roula Papadopoulou @cook_29969889
Τελικά πόσο προζύμι βάζουμε ακριβώς; Η αν το κάνουμε με μαγια πόσα φακελάκια;λ

Από

pater
pater @cook_8471922
στις
thessaloniki,grecce