Αρτοκλασία της Γκόλφως
Είναι μία συνταγή δοκιμασμένη και φτιαγμένη από την φίλη και συνάδελφο Αριστέα που την έχει παρακαταθήκη από την μάνα της, την κυρία Γιάννα μια από τις καλύτερες νοικοκυρές, ασσος στο ζύμωμα αλλα και στα γλυκά (βλάχα στην καταγωγή έχουν ζυμώσει τα χεράκια της!!!) την ευχαριστώ πολύ και εύχομαι υγεία και χαρά σε όσους την φτιάξουν, βοηθειά τους.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα πρέπει να την τυλίξετε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν θέλει κάποιος μπορεί να φτιάξει και 3 μικρούς αρτους αν δυσκολεύεται να φτιάξει ένα μεγάλο, εγώ συνήθως φτιάχνω έναν. Ευχαριστούμε την Rozana200406 για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
2 κιλά αλεύρι
-
70 γρ.μαγιά
-
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
-
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
-
7 γρ.μαχλέπι
-
4 γρ.μαστίχα σκόνη
-
1/2 κουταλάκι αλάτι
-
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
-
Επικάλυψη
-
ζάχαρη άχνη ή σουσάμι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό.
-
2
Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
-
3
Προσθέτουμε την λιωμένη μαγιά και ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σκληρή.
-
4
Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά,ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και τέλος ζυμώνουμε την Αρτοκλασία μας σε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
-
5
Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά και πριν την βάλουμε για ψήσιμο την τρυπάμε με προσοχή σε 3 σημεία με λεπτό καλαμάκι.
-
6
Σταυρώνουμε τον αρτο μας όπως κάνουμε τον σταυρό μας πριν τον βάλουμε για ψήσιμο.
-
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.
-
8
Στο δικό μου φούρνο εκανε 130 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος αλλάζει από φούρνο σε φούρνο.
-
9
Την αφήνουμε όταν βγεί από τον φούρνο να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά την αλείφουμε με το μέλι και την ζάχαρη άχνη ή το σουσάμι.
Σχόλια (101)