κύρια φωτογραφία συνταγής Άρτος για αρτοκλασία (αρτοπλασία)
basia2
basia2 @cook_8509002

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν παγώσει τελείως, τον τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και τον μεταφέρουμε στην εκκλησία. -- Σε περίπτωση που δεν βγαίνει από το ταψί, τον ξεκολλάμε από τα τοιχώματα μ᾿ ένα μαχαίρι. Καλή επιτυχία και βοήθειά σας!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
ένα μεγάλο στρονγκιλό ταψί
  1. 1100-1300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 60 γραμμ. νωπή μαγιά
  3. 1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  4. 250 γραμμ. ζάχαρη (1 φλυτζ. τσαγιού)
  5. 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη (μαζί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
  6. 130 γραμμ. σπορέλαιο (½ φλυτζ. τσαγιού)
  7.  2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
  8.  1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
  9.  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  10.  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  11.  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη διαλυμένο σε 2 κουτ. γλυκού νερό
  12.  ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.

  2. 2

    Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.

  3. 3

    Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. 4

    Εν το μεταξύ, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το ούζο, την κοπανισμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το αλάτι και τα χτυπάμε για 3' - 4' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.

  5. 5

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  6. 6

    Ακολούθως προσθέτουμε λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.

  7. 7

    Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.

  8. 8

    Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.

  9. 9

    (Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).

  10. 10

    Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μιάμιση ώρα, μέχρι να διπασιαστεί σε όγκο.

  11. 11

    Όταν η ζύμη φτάσει στο χείλος του ταψιού, με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε στις τέσσερις άκρες στην επιφάνεια, με προσοχή, για να μην μας ξεφουσκώσει.

  12. 12

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C στις αντιστάσεις, για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.

  13. 13

    Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε τον άρτο στο ταψί να κρυώσει λίγο, μέχρι 5΄ και προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τον, τον βγάζουμε από το ταψί.

  14. 14

    Τοποθετούμε τον άρτο πάνω σε μια σχάρα ή μια πετσέτα, για να μην ιδρώσει και ζεστός όπως είναι, τον πασπαλίζουμε με την άχνη.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

basia2
basia2 @cook_8509002
Στην εκκλησία θα σας ζητάνε όλοι την συνταγή...!!!!!!!!!!!!!!!!...

Από

basia2
basia2 @cook_8509002
στις