ynatassa
ynatassa @cook_8477620

Μετά από αρκετή αναζήτηση και δοκιμές κατέληξα σε αυτή συνταγή παρασκευής άρτων. Σήμερα ετοίμασα τους άρτους καθώς την Πέμπτη γιορτάζει ο αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Άγιος Ταξιάρχης Αν και στην οικογένεια μας δεν τιμούμε το όνομα του αύριο θα προσφέρουμε σαν ευχαριστία στον Άγιο τους άρτους για την ευλογία του!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
5 μέτριιους άρτους
  1. 2 κιλά αλεύρι (1 κιλό λευκό δυνατό και 1 κιλό χωριάτικο (τύπου Durum).
  2. 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  3. 700 gr ζάχαρη ή 3 ποτήρια
  4. 1.5 ποτήρι ηλιέλαιο
  5. 10 gr μαστίχα κοπανισμένη
  6. 1.5 κ.γ μαχλέπι
  7. 1 κ.γ baking powder
  8. ξύσμα ενός ολόκληρου πορτοκαλιού
  9. νερό (όσο πάρει)
  10. αλεύρι (για άπλωμα-ζύμωμα)
  11. 1-2 κ.γ μέλι για άλλειμμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα δοχείο βαθύ διαλύω τα τρία φακελάκια μαγιάς με 1 κούπα χλιαρό νερό (προσοχή όχι ζεστό) και ανακαταεύω με το σύρμα να διαλυθούν και προσθέτω μια 1 κ.σ ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτω αλεύρι (από το συνολικό) ώστε να γίνει ένα αραιό κουρκούτι. Θερμαίνω το φούρνο στους 50 βαθμούς (στον αέρα) μέχρι να πιάσει τη θερμοκρασία και κλείνω το διακόπτη.

  2. 2

    Βάζω μέσα το κουρκούτι σκεπασμένο και το αφήνω μισή ώρα.

  3. 3

    Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι.

  4. 4

    Σε ένα δοχείο αναμιγνύω το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού με δυνατό μίξερ.

  5. 5

    Στη λεκάνη που είναι το αλεύρι ρίχνω το τελευταίο μιγμα και τη μαγιά και ανακατεύω σιγά σιγά με τα χέρια και στη συνέχεια ρίχνω χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  6. 6

    Την αφήνω περίπου μια ώρα σκεπασμένη με ένα τραπεζομάντηλο μέσα στο φούρνο (όπως πριν πρώτα στους 50 βαθμούς και μετά κλειστός και την αφήνω να διπλασιαστεί (ίσως χρειαστεί και περισσότερο χρόνο).

  7. 7

    Μετά την απλώνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνω και την μοιράζω σε 5 όμοια καρβελάκια.

  8. 8

    Χρησιμοποιω φόρμες αντικολλητικές περίπου 20-22 cm αλειμμένες με ηλιέλαιο.

  9. 9

    Τακτοποιώ τα ταψάκια με τους άρτους και τα αφήνω στο φούρνο (θερμό στους 50 βαθμούς κλειστό) για τουλαχιστον 1 ώρα να "ξεκουραστεί" η ζύμη και να φουσκώσει. Πριν τα βάλω στο φούρνο χαράζω στη μέση ένα σταυρό και κανω τρύπες με ξυλάκι σε διαφορά σημεία ώστε να εκτονωθει ο ο αέρας και να μην κάνει φουσκάλες μέσα).

  10. 10

    Τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά στη συνέχεια 20 λεπτά στους 180 βαθμούς(στον αέρα)και αφού ροδοκοκινήσουν βάζω ένα αλουμινόχαρτο από επάνω και ψήνω στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

  11. 11

    Όταν τους βγάλω από το φούρνο τους αφήνω σε μια σχάρα να κρυώσοουν και τους αλείφω με μέλι (αραιωμένο μενερό) να είναι ζεστό το μέλι.

  12. 12

    Τους τυλίγω με μια μεμβράνη χωριστά τον καθένα για να διατηρούνται αφράτοι μέχρι την ώρα της εκκλησίας.

Αντιδράσεις

Από

ynatassa
ynatassa @cook_8477620
στις