Ατομικά λαχταριστά ψωμάκια
Μια πολύ καλή συνταγή για όλους εύκολα, γρήγορα και νόστιμα. Θες ψωμί για το πρωινό σου, για το σάντουιτς, για το χάμπουργκερ, για το φαγητό σου; Εάν θέλεις όλα τα παραπάνω, ε τότε σίγουρα έχεις επιλέξει τη καλύτερη συνταγή. Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η αγαπημένη σας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ψήνουμε στον αέρα στην ψηλή θέση το ταψί μας, γιατί ο θερμός αέρας θέλουμε να περνάει ελεύθερα κάτω απο το ταψί έτσι ώστε να φουσκώσουν πιο όμορφα τα ψωμάκια μας.Το πολύσπορο μείγμα για ψωμί θα το βρείτε σίγουρα στην κεντρική αγορά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην οδό Ευριπίδου 37 η αλλιώς σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής, κάντε το αξίζει τον κόπο!Προσοχή σε όσους κάνουν τη ζύμη στο χέρι να μην έρθει σε καμία περίπτωση σε επαφή η μαγιά με το αλάτι (καίγεται) και δε φουσκώνει το ψωμί μας.Τέλος μόλις βγουν τα ψωμάκια απο τον φούρνο και κρυώσουν καλά μπορούμε να τα φυλάξουμε για καιρό μέσα σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων, στη κατάψυξη του ψυγείου μας και όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά, τα βάζουμε στο φούρνο για πέντε λεπτά να ζεσταθούν και πάλι έχουμε φρέσκα τραγάνα ψωμάκια. Προσοχή σε καμία περίπτωση δεν σκεπάζουμε τα ψωμάκια μας εάν δεν κρυώσουν τελείως γιατί θα μαλακώσουν λόγω των υδρατμών απο τη ζέστη του φούρνου και σίγουρα δεν θα είναι τραγανά και αφράτα.Μόλις βγουν καυτά απο τον φούρνο δοκιμάστε να τα αλείψετε με λίγο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό κατά προτίμηση, με τη βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας, θα τους δώσει έξτρα νοστιμιά και άρωμα!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσοχή σημαντικό(αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά).
-
2
Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
-
3
Σημείωσηη ζύμη γίνετε το ίδιο καλή σε αρτοπαρασκευαστή και για τους κλασικούς δυνατούς φίλους μας με ζύμωμα στο χέρι,
-
4
Για τη συνέχεια προσθέτουμε το πολύσπορο μείγμα για ψωμί και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
-
5
Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα και να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπάζοντάς το με μια μεμβράνη ερμητικά για 30 λεπτά η τη σκεπάζουμε με μια μεγάλη πετσέτα αφήνοντάς τη σε ένα ζεστό μέρος.
-
6
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε την ζύμη, κόβουμε σε κομμάτια βάρους 120 γρ. περίπου. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια.
-
7
Βουτάμε το κάθε μπαλάκι ζύμης μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.
-
8
Τοποθετούμε σε ρηχό ταψί (35 Χ 40) η (το κλασικό τετράγωνο ταψί των φούρνων) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα στην ψιλή θέση το ταψί μας περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
-
9
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε μια σιδερένια σχάρα της κουζίνας να κρυώσουν.
Σχόλια (2)