Βασική ζύμη και σάλτσα ντομάτας για πίτσα!

Raindrop
Raindrop @Raindrop
Zante

Μια πολύ νόστιμη και αφράτη ζύμη για πίτσα. Θέλει αρκετό δούλεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σάς ανταμοίψει)

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη είναι καταπληκτική, απλά θέλει καλό ζύμωμα και μην ξεχάσετε να την αφήσετε να φουσκώσει στον απαιτούμενο χρόνο, σε ζεστό μέρος.Η σάλτσα να είναι στεγνή πριν τη βάλουμε στο ζυμάρι μας.Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Τη δοκίμασα και βγήκε τέλεια γι'αυτό και σας την προτείνω)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
  1. 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
  2. 350 ml χλιαρό νερό
  3. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  4. 1 πρέζα ζάχαρη
  5. 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
  6. 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά
  7. Για τη σάλτσα ντομάτας (για μεγάλη ποσότητα)
  8. 1 1/2 κιλό αποφλοιωμένες ντομάτες (ή ντοματάκια κονσέρβα)
  9. 2 σκελίδες σκόρδο
  10. 1 κ.σ. ζάχαρη
  11. 1/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  12. 1/2 φλ.τσαγιού πλατύφυλλος βασιλικός
  13. 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  14. 1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
  15. αλάτι
  16. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό(το νερό πρέπει να είναι χλιαρό,γιατί αν πέσει καυτό πάνω στη μαγιά, η μαγιά καταστρέφεται), τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.

  2. 2

    Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

  3. 3

    Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.

  4. 4

    Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.

  5. 5

    Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

  6. 6

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

  7. 7

    Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. (ή στο μπωλ που φτιάξαμε τη ζύμη, το γυρνάμε ανάποδα και βάζουμε απο κάτω την ζύμη μας πασπαλίζοντάς την με λίγο αλεύρι)

  8. 8

    Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.

  9. 9

    Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο (ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι) πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

  10. 10

    Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

  11. 11

    Μέσα σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ όλα τα υλικά μου.

  12. 12

    Ανάβουμε το μάτι, παίρνουμε μια κουτάλα και ''σπάμε'' την ντομάτα.

  13. 13

    Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει κανά 20λεπτο. Θα πυκνώσει και θα είναι έτοιμη.

  14. 14

    Τοποθετούμε την πίτσα (αφού έχουμε βάλει τα υλικά που θέλουμε) στην αντίσταση, κατεβάζουμε χαμηλά τη σχάρα, στους 220 με 230 βαθμούς.

  15. 15

    Την ψήνουμε περίπου 20 λεπτά

Αντιδράσεις

Σχόλια (22)

sfoliatitsa
sfoliatitsa @cook_8488939
εκανα και εγω την συνταγη τησ μπαρμπαριγου δεν παιζεται πραγματικα!!!ειναι σκετοσ αφροσ!καλη διασκεδαση και χωνεψη...\n

Από

Raindrop
Raindrop @Raindrop
στις
Zante