Βασιλειόπιτα
Μοναστηριακή συνταγή του Γέροντα Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Αρχιμ. Ευδόκιμου Φραγκουλάκη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αντί για άχνη έβαλα γλάσο. Καλή Χρονιά με Υγεία!
Υλικά
-
6 αυγά
-
6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
-
1/2 φλυτζάνι καφέ κονιάκ
-
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
-
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
-
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
-
1 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
-
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
-
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
-
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι ν'ασπρίσει.
-
2
Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο τη ζάχαρη και ένα-ένα τους κρόκους των αυγών, τη μαστίχα, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.
-
3
Σε άλλο μπόλ χτυπάμε τ' ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Κοσκινίζουμε τ' αλεύρι σ' ένα μπόλ, στο οποίο προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.
-
4
Στο μείγμα που έχουμε ετοιμάσει με το βούτυρο, ρίχνουμε εναλλάξ πότε από τη μαρέγκα και πότε από το μείγμα του αλευριού, συνεχίζοντας πλέον ν' ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
-
5
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα και το ψήνουμε για μία ώρα σε 180 C.
-
6
Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Συμβουλές
Μικρά μυστικά ➡️ Μεγάλη ευκολία ❤
Αφού επιλέξουμε την συνταγή που θα κάνουμε την διαβάζουμε προσεκτικά παραπάνω απο μια φορά.
Πώς να βγάλεις ένα κομμάτι τσόφλι που έπεσε μέσα στο αυγό 🥚
Ο τέλειος τρόπος είναι το υπόλοιπο τσόφλι. Διαλέγουμε ένα γερό τμήμα και το χρησιμοποιούμε σαν "εσκαφέα" για να απομακρύνουμε το μικρό κομμάτι.
Σχόλια (3)