Βελούδινο ψωμί σιμιγδαλένιο

Bαθμολογία: 4.6207
       
 
29 ψήφοι
,

Βελούδινο ψωμί σιμιγδαλένιο
photo: Sitronella

Τι χρειαζόμαστε:

  • 170 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 ml. γάλα
  • 300 ml. νερό
  • 70 γραμ. βούτυρο βιτάμ ή φυτίνη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • λίγη βανίλια
  • 2 αυγά
  • 30 γραμ. μαγια νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή
  • 700 γρμ. αλεύρι άσπρο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 58' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 38' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάλτε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το σιμιγδάλι, και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μία πολύ πηχτή κρέμα.
  2. Αποσύρετε την κατσαρόλα και ρίξτε το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και τα αρωματα.
  3. Ανακατέψτε ζωηρά και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  4. Βάλτε το στο μίξερ προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε κανονικά μέχρι να έχετε μία ζύμη απαλή.
  5. Αφήστε το να ξεκουραστεί σκεπασμένο 15 λεπτά και μετά πλάστε δύο μακρουλές φόρμες.
  6. Όταν ανέβει, ψήστε στους 180 βαθμούς και κρυώστε σε σχάρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι 100-150 γρμ. και μην το κοψετε ζεστό, είναι πιο καλό την επόμενη μέρα.

Από το βιβλίο "Το ψωμί" της Εύης Βουτσινά.

Σχετικές συνταγές

    58 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από σοφια ντονα, 9-5-09  
    η συνταγη φαινεται πολυ καλη. εγω θα χρησιμοποιουσα λαδακι αντι για βουτυρο, για να γινει περισσοτερο υγιεινο. ελπιζω να του ταιριαζει, θα το δοκιμασω
    #
    Σχόλιο από golfo, 9-5-09  
    απο τις παραξενες συνταγες που σου κινουν την περιεργεια, θα σου εβαζα 5 πηρουνακια γιατι η Βουτσινα ειναι απο τη γειτονικη Λευκαδα.
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 9-5-09  
    Ωωωπ! Τι περίεργη συνταγή είναι αυτή; Θα την δοκιμάσω σί-γου-ρα!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 10-5-09  
    δέν ξέρω για το λαδάκι δέν το έχω κάνει. το έκανα πάντα με βούτυρο και μου άρεσε και έτσι δέν την άλλαξα την συνταγή.
    και πάρτε το βιβλίο έχει πολλές συνταγέσ που είναι εξίσου καλές.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-10-09  
    Πολύ νόστιμο ψωμάκι. Είναι πραγματικά βελούδινο, σαν μπριός. Έχει εξαιρετικά μαλακή κόρα, σχεδόν ανύπαρκτη, είναι αφράτο και νόστιμο.
    Έκανα τη μισή δόση για δοκιμή. Μου πήρε κάμποσο αλευράκι παραπάνω. Όμως είναι ευκολο και σίγουρα θα το ξαναφτιάξουμε.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 16-10-09  
    Καλημερα, τα 400ml γαλα ειναι φρεσκο ή εβαπορε;
    Τα 300ml νερο ειναι 300gr.;
    Να φανταστω οτι μπορουμε να βαλουμε κ διαφορα μυρωδικα, οπως σκορδο,τυρι κ.α;
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 16-10-09  
    Sitronella, αν κατάλαβα καλά έπλασες σε φρατζόλες το ψωμάκι με τα χέρια σου ετσι?δεν το έβαλες σε κάποια φορμίτσα? Φάινεται πολύ νόστιμο και λαχταριστό...για την ακρίβεια μου τρέχουν τα σάλια ( συγγνώμη κίολας ) απο τη φωτογραφία και μόνο...Συνοδεύεις και φαγητό με αυτό το ψωμί ή είναι μόνο για πρωινό...με βουτυράκι φαντάζομαι θα είναι τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 16-10-09  
    ααααχ μπερδεύτηκα, η love to cook την έδωσε τη συνταγούλα, με τη φωτογραφία της Sitronella μπερδεύτηκα, όπως και να χει συγχαρητήρια και στις δύο σας...ειναι φοβερό, θα το φτιάξω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-10-09  
    glykoula τα υγρά τα μετράμε σε ml και όχι σε γρ. Όμως στο νερό είναι ακριβώς το ίδιο.
    Εγώ γάλα έβαλα φρέσκο. Το φρατζολάκι το έφτιαξα με τα χέρια και δεν το έβαλα σε φόρμα. Μέσα σε φόρμα πιστεύω θα βγει τέλειο για ψωμί τοστ.
    Το αν θα συνοδέψει φαγητό είναι θέμα γούστου. Έχει τη γεύση του μπριος όπως είπα.
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 16-10-09  
    Μονο που διαβασα την συνταγη τρελαθηκα!!
    παω να παρω τα υλικα!!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 16-10-09  
    σας ευχαριστώ πολυ για τα πηρουνάκια αν και αργά τα ειδα.ποτέ δεν το σκεύτικα ότι μιάζει με μπριός όπως είπε η σίτρο μας!!!! αλλα σε φόρμα του το κάνω είναι σούπερ για τόστ.
    #
    Σχόλιο από Tania, 19-10-09  
    Αγαπητή love to cook το ψωμάκι αυτό είναι σκέτη υπερπαραγωγή! Με τόσα υλικά..
    Έγινε πεντανόστιμο και βαρύ ψωμί, με την καλή εννοια το βαρυ.. Αλλά ενώ το έψησα και το άφησα να κρυώσει το έκοψα μετα απο ώρες.. κ μέσα φαινόταν σαν ωμό.. Κι έτσι το ξαναέψησα αλλα κάηκε απο έξω μέχρι να ψηθεί μέσα.. Τι έκανα λάθος? Εβαλα και λίγο παραπανω αλευρι όπως είπες.. το σήκωνε.. Πάντως ήταν πρωτότυπο και νόστιμο ψωμάκι! Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-10-09  
    Υπέροχο ψωμί, φανταστική γεύση. Νομίζω ότι αν δεν τελειώσει δεν θα σταματήσω να τσιμπάω συνέχεια. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Τα πιρουνάκια δεν είναι αρκετά!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 28-10-09  
    Βαζω 5 πηρουνακια γιατι εγινε τελειο!!Ο γιος μου ειπε:Μαμα,αυτο ειναι πιο ωραιο απο ολα τα ψωμια που φτιαχνεις κι εσυ και η γιαγια!!!Επισης τα 5 πηρ.ειναι και γιατι θα καθιερωθει πλεον αντι για το ετοιμο ψωμι του τοστ απο το μαρκετ.Μοσχοβοληστο,βαρυ,πυκνο και χορταστικο.Εβαλα ελαιολαδο αντι για βουτυρο.Οταν το ξαναφτιαξω θα δοκιμασω κι αλλα αρωματα και θα σας ξαναπω.
    LoveToCook σ ευχαριστουμε!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 30-10-09  
    Τα λόγια περιττά για αυτό το τέλειο ψωμάκι!!
    #
    Σχόλιο από tartaletta, 30-10-09  
    εφτιαξα το ψωμι πριν λιγο, βγηκαν δυο φραντζολες, η παραλλαγη που εκανα ηταν οτι τις εψησα στη γαστρα οπως το αυτοζυμο ψωμι που εχει γραψει ο greekloverboy για 30' στους 260 και 15' ξεσκεπαστο στους 230'. πραγματικα αυτο ειναι ψωμι, οπως ακριβως το εχουμε στο μυαλο μας!
    #
    Σχόλιο από tartaletta, 30-10-09  
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 3-11-09  
    Πρόκειται για νοστιμότατο ψωμί, διαφορετικό και μυρωδάτο, πάντως την επόμενη φορά ίσως παραλείψω την βανίλια για να θυμίζει πιο αλμυρό ψωμί
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 5-11-09  
    Tι υπέροχο ψωμάκι!!!!! Δεν κουράζομαι να το φτιάχνω. Κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι που σας γνωρίζω :-)
    #
    Σχόλιο από frix, 5-11-09  
    Το έφτιαξα χθές το βράδυ.. Πάρα πολύ ωραίο και σχετικά χωρίς μεγάλη διαδικασία και το αποτέλεσμα τέλειο!!! Το έκανα σε μικρά ατομκά ψωμάκια...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    53 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από σοφια ντονα, 9-5-09  
    η συνταγη φαινεται πολυ καλη. εγω θα χρησιμοποιουσα λαδακι αντι για βουτυρο, για να γινει περισσοτερο υγιεινο. ελπιζω να του ταιριαζει, θα το δοκιμασω
    #
    Σχόλιο από golfo, 9-5-09  
    απο τις παραξενες συνταγες που σου κινουν την περιεργεια, θα σου εβαζα 5 πηρουνακια γιατι η Βουτσινα ειναι απο τη γειτονικη Λευκαδα.
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 9-5-09  
    Ωωωπ! Τι περίεργη συνταγή είναι αυτή; Θα την δοκιμάσω σί-γου-ρα!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 10-5-09  
    δέν ξέρω για το λαδάκι δέν το έχω κάνει. το έκανα πάντα με βούτυρο και μου άρεσε και έτσι δέν την άλλαξα την συνταγή.
    και πάρτε το βιβλίο έχει πολλές συνταγέσ που είναι εξίσου καλές.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-10-09  
    Πολύ νόστιμο ψωμάκι. Είναι πραγματικά βελούδινο, σαν μπριός. Έχει εξαιρετικά μαλακή κόρα, σχεδόν ανύπαρκτη, είναι αφράτο και νόστιμο.
    Έκανα τη μισή δόση για δοκιμή. Μου πήρε κάμποσο αλευράκι παραπάνω. Όμως είναι ευκολο και σίγουρα θα το ξαναφτιάξουμε.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 16-10-09  
    Καλημερα, τα 400ml γαλα ειναι φρεσκο ή εβαπορε;
    Τα 300ml νερο ειναι 300gr.;
    Να φανταστω οτι μπορουμε να βαλουμε κ διαφορα μυρωδικα, οπως σκορδο,τυρι κ.α;
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 16-10-09  
    Sitronella, αν κατάλαβα καλά έπλασες σε φρατζόλες το ψωμάκι με τα χέρια σου ετσι?δεν το έβαλες σε κάποια φορμίτσα? Φάινεται πολύ νόστιμο και λαχταριστό...για την ακρίβεια μου τρέχουν τα σάλια ( συγγνώμη κίολας ) απο τη φωτογραφία και μόνο...Συνοδεύεις και φαγητό με αυτό το ψωμί ή είναι μόνο για πρωινό...με βουτυράκι φαντάζομαι θα είναι τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 16-10-09  
    ααααχ μπερδεύτηκα, η love to cook την έδωσε τη συνταγούλα, με τη φωτογραφία της Sitronella μπερδεύτηκα, όπως και να χει συγχαρητήρια και στις δύο σας...ειναι φοβερό, θα το φτιάξω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-10-09  
    glykoula τα υγρά τα μετράμε σε ml και όχι σε γρ. Όμως στο νερό είναι ακριβώς το ίδιο.
    Εγώ γάλα έβαλα φρέσκο. Το φρατζολάκι το έφτιαξα με τα χέρια και δεν το έβαλα σε φόρμα. Μέσα σε φόρμα πιστεύω θα βγει τέλειο για ψωμί τοστ.
    Το αν θα συνοδέψει φαγητό είναι θέμα γούστου. Έχει τη γεύση του μπριος όπως είπα.
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 16-10-09  
    Μονο που διαβασα την συνταγη τρελαθηκα!!
    παω να παρω τα υλικα!!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 16-10-09  
    σας ευχαριστώ πολυ για τα πηρουνάκια αν και αργά τα ειδα.ποτέ δεν το σκεύτικα ότι μιάζει με μπριός όπως είπε η σίτρο μας!!!! αλλα σε φόρμα του το κάνω είναι σούπερ για τόστ.
    #
    Σχόλιο από Tania, 19-10-09  
    Αγαπητή love to cook το ψωμάκι αυτό είναι σκέτη υπερπαραγωγή! Με τόσα υλικά..
    Έγινε πεντανόστιμο και βαρύ ψωμί, με την καλή εννοια το βαρυ.. Αλλά ενώ το έψησα και το άφησα να κρυώσει το έκοψα μετα απο ώρες.. κ μέσα φαινόταν σαν ωμό.. Κι έτσι το ξαναέψησα αλλα κάηκε απο έξω μέχρι να ψηθεί μέσα.. Τι έκανα λάθος? Εβαλα και λίγο παραπανω αλευρι όπως είπες.. το σήκωνε.. Πάντως ήταν πρωτότυπο και νόστιμο ψωμάκι! Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-10-09  
    Υπέροχο ψωμί, φανταστική γεύση. Νομίζω ότι αν δεν τελειώσει δεν θα σταματήσω να τσιμπάω συνέχεια. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Τα πιρουνάκια δεν είναι αρκετά!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 28-10-09  
    Βαζω 5 πηρουνακια γιατι εγινε τελειο!!Ο γιος μου ειπε:Μαμα,αυτο ειναι πιο ωραιο απο ολα τα ψωμια που φτιαχνεις κι εσυ και η γιαγια!!!Επισης τα 5 πηρ.ειναι και γιατι θα καθιερωθει πλεον αντι για το ετοιμο ψωμι του τοστ απο το μαρκετ.Μοσχοβοληστο,βαρυ,πυκνο και χορταστικο.Εβαλα ελαιολαδο αντι για βουτυρο.Οταν το ξαναφτιαξω θα δοκιμασω κι αλλα αρωματα και θα σας ξαναπω.
    LoveToCook σ ευχαριστουμε!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 30-10-09  
    Τα λόγια περιττά για αυτό το τέλειο ψωμάκι!!
    #
    Σχόλιο από tartaletta, 30-10-09  
    εφτιαξα το ψωμι πριν λιγο, βγηκαν δυο φραντζολες, η παραλλαγη που εκανα ηταν οτι τις εψησα στη γαστρα οπως το αυτοζυμο ψωμι που εχει γραψει ο greekloverboy για 30' στους 260 και 15' ξεσκεπαστο στους 230'. πραγματικα αυτο ειναι ψωμι, οπως ακριβως το εχουμε στο μυαλο μας!
    #
    Σχόλιο από tartaletta, 30-10-09  
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 3-11-09  
    Πρόκειται για νοστιμότατο ψωμί, διαφορετικό και μυρωδάτο, πάντως την επόμενη φορά ίσως παραλείψω την βανίλια για να θυμίζει πιο αλμυρό ψωμί
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 5-11-09  
    Tι υπέροχο ψωμάκι!!!!! Δεν κουράζομαι να το φτιάχνω. Κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι που σας γνωρίζω :-)
    #
    Σχόλιο από frix, 5-11-09  
    Το έφτιαξα χθές το βράδυ.. Πάρα πολύ ωραίο και σχετικά χωρίς μεγάλη διαδικασία και το αποτέλεσμα τέλειο!!! Το έκανα σε μικρά ατομκά ψωμάκια...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dcroula, 12-7-11  
    To άφησες να ξεκουραστεί καθόλου μετά το ζύμωμα;
    Αν το άφησες, το βάζεις στις φόρμες σου και το ψήνεις όπως λέει η συνταγή.
    Ο φούρνος προθερμασμένος.....ξαναάναψέ τον, χαχαχαχα....
    #
    Σχόλιο από thaliastar, 13-7-11  
    Σήμερα έφτιαξα το ψωμάκι, αλλά απέτυχα! :( Δεν έλεγε να φουσκώσει με τπτ! και έτσι μετα δε ψήθηκε! Τι μπορεί να πήγε στραβά? Τη μαγιά την έβαλα μαζί με τα αυγά, αφού την είχα διαλύσει σε λίγο γαλατάκι... Any thoughts?
    #
    Σχόλιο από eraki, 11-10-14  
    Καλημέρα! Να ρωτήσω κάτι, επειδή δεν χρησιμοποιώ καθόλου άσπρο αλεύρι λόγω επεξεργασίας, θα μπορόυσε να γίνει με χωριάτικο, αυτό που λέμε κίτρινο; Φαίνεται πολύ λαχταριστό και θέλω να το φτιάξω οπωσδήποτε!!!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ka8y, 27-5-10  
    Aν βάλω σταφιδούλες και λίγο παραπάνω ζάχαρη λέτε να γίνει καλό σταφιδόψωμο?
    #
    Σχόλιο από ka8y, 28-5-10  
    Έγινε πολύ ωραίο σταφιδόψωμο! ΓΙα την μισή ζύμη πρόσθεσα αντί για λεμόνι κανέλα-γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο και πριν το αφήσω να φοτσκώσει μία κούπα σταφίδες μουλιασμένες. Πολύ νόστιμο αν και μου άρπαξε απο κάτω μέχρι να ψηθεί μέσα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    moje
    Ένα βιβλίο 304 αγαπημένων συνταγών, του/της barbara mallios
    Συνταγές για Ψωμί - Τσουρέκια - Άρτοι
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Ψωμί
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της gianna79
    ΨΩΜΑΚΙ
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    pites-psomi
    Ένα βιβλίο 244 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64