Βελούδινο ψωμί σιμιγδαλένιο
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι 100-150 γρμ. και μην το κοψετε ζεστό, είναι πιο καλό την επόμενη μέρα. Από το βιβλίο "Το ψωμί" της Εύης Βουτσινά.
Υλικά
-
170 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
-
400 ml. γάλα
-
300 ml. νερό
-
70 γραμ. βούτυρο βιτάμ ή φυτίνη
-
2 κ.γ. αλάτι
-
2 κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
-
λίγη βανίλια
-
2 αυγά
-
30 γραμ. μαγια νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή
-
700 γρμ. αλεύρι άσπρο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάλτε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το σιμιγδάλι, και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μία πολύ πηχτή κρέμα.
-
2
Αποσύρετε την κατσαρόλα και ρίξτε το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και τα αρωματα.
-
3
Ανακατέψτε ζωηρά και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
-
4
Βάλτε το στο μίξερ προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε κανονικά μέχρι να έχετε μία ζύμη απαλή.
-
5
Αφήστε το να ξεκουραστεί σκεπασμένο 15 λεπτά και μετά πλάστε δύο μακρουλές φόρμες.
-
6
Όταν ανέβει, ψήστε στους 180 βαθμούς και κρυώστε σε σχάρα.
Σχόλια (55)