Caramel Sauce

Bαθμολογία: 4.9286
       
 
14 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ξέρω ότι έχει πολλές παρόμοιες συνταγές στο σάιτ, αλλά μετά από πολλές δοκιμές, κατέληξα σε αυτή!

Caramel Sauce
photo: dianeira

Συνταγή από:

Evi H.

4 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλυτζάνια κρυσταλική ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • λίγο νερό
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: περίπου 500 γρ.
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 4' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 18' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μέτρια φωτιά βάζετε τη ζάχαρη με λίγο νερό, τόσο όσο να βραχεί η ζάχαρη.
Βήμα 2
2) Καθώς το νερό θα εξατμίζεται η ζάχαρη θα γίνει σαν άμμος, σιγά σιγά όμως θα αρχίσει να υγροποιείται.
Βήμα 3
3) Περιμένουμε μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε στο σιρόπι την κρέμα γάλακτος, την οποία προηγουμένως έχουμε ζεστάνει λίγο, να είναι χλιαρή. Προσοχή το μείγμα θα αφρίσει έντονα. Δεν πανικοβαλλόμαστε, ανακατεύουμε αργά.
Βήμα 5
5) Προσθέτουμε και το βούτυρο, που θα αφρίσει κι αυτό, αλλά λιγότερο. Ανακατεύουμε μέχρι να κάτσει.
Βήμα 6
6) Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι και αφού κρυώσει το διατηρούμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσο λιώνει η ζάχαρη καλό θα ήταν να μην ανακατεύουμε καθόλου. Αν έχουμε χαμηλή φωτιά δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει.

Με την προσθήκη νερού αποφεύγουμε να σβολιάσει η ζάχαρη και να μην λιώσει ομοιόμορφα.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ούτως ώστε να αποφύγετε, στη φάση που θα αφρίζει, να ξεχειλίσει και να σας κάψει.

Μην δοκιμάσετε με βιτάμ ή άλλο βούτυρο γιατί δεν θα πετύχει η υφή, ούτε το άρωμα. Η υφή της είναι πηχτή σαν μερέντα, αν θέλουμε όμως να την χρησιμοποιήσουμε σαν sauce τη ζεσταίνουμε λίγο στο μικροκυμάτων.

Τη βασική συνταγή τη βρήκα εδώ έχω κάνει όμως κάποιες αλλαγές ως προς τις δοσολογίες. Ελπίζω να την απολαύσετε!

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    18 Όλα

    #
    Σχόλιο από anna777, 24-2-11  
    Ευχαριστω πολυ Ευη για την συνταγη :)
    Θα την δοκιμασω και θα επιστρεψω με πιρουνακια
    #
    Σχόλιο από anna777, 7-4-11  
    #
    Σχόλιο από liovag, 18-11-11  
    Αν προσθέσω ή αφαιρέσω βουτυρο απο την καραμελα αυτο τη επιπτωση θα εχει??
    #
    Σχόλιο από devilangel, 10-2-12  
    Evi μου τι υπέροχο πράγμα ήταν αυτό? Το φτιαξα πριν λιγες ώρες με τόση επιτυχία που δεν το περίμενα! Σίγουρα οι συνταγές που υπάρχουν είναι πολλές και τα αποτελέσματα ποικίλουν όμως αυτό το αποτέλεσμα έχω κι εγώ στο μυαλό μου όταν εννοώ καραμέλα γάλακτος! Επίσης δεν παλεύεις πολύ με ζυγίσματα και γραμμάρια, δεν έχουν όλοι ζυγαριά. Πολύ σημαντικά στη διαδικασία είναι η καραμέλα να μη γίνει σε πολύ δυνατή φωτιά και η κρέμα γάλακτος να είναι ζεστή (όχι βρασμένη αλλά όχι και κρύα) όταν τη βάλουμε στην καραμέλα. Όντως εκείνη τη στιγμή άφρισε κι ήταν λες και ήμουν καμια μάγισσα που μαγείρευε ξόρκια!! Ήταν εντυπωσιακό :) Τώρα έχει πάρει μια παχύρρευστη υφή και σε λίγο δε θα έχει κάθόλου υφή γιατί θα έχει εξαφανιστεί! Ευχαριστούμε! :)
    #
    Σχόλιο από lilium, 22-3-12  
    ευχαριστω για τη συνταγη !!!!
    #
    Σχόλιο από dianeira, 25-6-12  
    Υπέροχη αλλά προπάντων πολύ εύκολη!!!! Εχω κάνει και άλλη παρόμοια συνταγή απο το σαιτ αλλά μου βγηκε η πίστη!!! Τέλεια και εύκολη!!! Ευχαριστούμε!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΛ.ΜΙ, 10-11-12  
    ΑΠΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!
    #
    Σχόλιο από Antigoni81, 18-11-12  
    Την έφτιαξα και βγήκε τέλεια! Χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος 15 % λιπαρά και μαργαρίνη και πάλι βγήκε υπέροχη!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 18-11-12  
    Ευχαριστώ όλες σας για τα καλά σχόλια και σας ζητώ να με συγχωρήσετε που δεν απαντάω τόσο συχνά. Για να απαντήσω και στην ερώτηση της φίλης - που έγινε παλιοτερα βέβαια, αλλά δεν πάει χαμένη - πιστεύω ότι η αυξομείωση του βούτυρου αλλάζει την υφή. Για αυτό το λόγο εξάλλου δεν χρησιμοποιούμε βιτάμ, γιατί το βιτάμ σφίγγει πολύ. Καταλαμβαίνω ότι οι θερμίδες είναι αυτές που σε απασχολούν - όλες μας - οπότε ίσως αν δοκίμαζες να βάλεις κρέμα γάλακτος λιγότερων λιπαρών, όπως μια άλλη φίλη που λέει παραπάνω ότι το δοκίμασε, ίσως να γλίτωνες κάτι.
    #
    Σχόλιο από celest, 23-11-12  
    Πολύ ωραία συνταγή!! Έκανα αρκετή ώρα να τη φτιάξω αλλά λόγω της χαμηλής έντασης του ματιού δεν είναι καθόλου κουραστικό γιατί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη δε χρειάζεται ανακάτεμα!
    Τη χρησιμοποίηση ως γλάσο, άφησα λίγο να κρυώσει και μετά την έβαλα πάνω στο γλυκάκι μου. Παρέλειψα το βούτυρο γιατί δεν είχα, αλλά η υφή της μου φάνηκε καλή. Πιθανόν με το βούτυρο είναι ακόμη τελειότερη. Θα καθιερωθεί!
    Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από mitsoulina, 3-12-12  
    Και 500 πιρουνάκια να είχε θα τα έβαζα!!!! Τί κολασμένο πράμα ήταν αυτό!!!! Θες να μας καταστρέψεις κοπελιά????? πήρα το κουτάλι και άρχισα να την τσακίζω η γουρούνα πριν ακόμα κρυώσει. την έβαλα σε κρέμα ζαχαροπλαστικής κ έγινε σούπερ ντούπερ!! γιαμι γιαμιιιιιι!!!!!!!! Κάποια στιγμή νόμιζα ότι δεν μου πέτυχε αλλά μετά από λίγο ανακάτεμα... έγινε το θαύμα. επίσης δεν μου άφρισε κ τόσο πολύ που το φοβομουν.
    #
    Σχόλιο από fotini2703, 11-2-13  
    μπαινω εδω και καιρο στις συνταγες της παρεας αλλα η συγκεκριμμενη συνταγη με εκανε να φτιαξω προφιλ μονο και μονο για να πω οτι ηταν ο,τι καλυτερο εχω βρει σε συνταγη!!!!!!λατρευω την καραμελα και ηταν η καλυτερη εκδοχη που εχω βρει!!!!!να σαι καλα βρε κοπελα μου για την σουπερ ντουπερ συνταγη
    #
    Σχόλιο από despinal, 8-6-13  
    Όσο έμενα στη Σκωτία, είχα βρει και εγώ την ίδια συνταγή από αυτό το site που αναφέρεις. Είναι τέλεια και γίνεται στο λεπτό!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 22-7-13  
    Τέλειο,υπέροχη υφή και γεύση!!μου θύμισε τις καραμέλες βουτύρου,σου έρχεται να το φας όλο με το κουτάλι και πολύ εύκολη η όλη διαδικασία για να γίνει!!
    #
    Σχόλιο από Cookie5, 5-8-13  
    #
    Σχόλιο από ilion29, 27-11-15  
    Γεια σου εύη! η συνταγή φαίνεται υπέροχη, εγώ όμως έχω κάποιες απορίες
    1)αν βάλω λευκή κρυσταλλική ζάχαρη επηρεάζει το χρώμα?
    2)μόλις λιώσει η ζάχαρη στο νερό, πόση ώρα την αφήνω να βράζει??

    όπως κατάλαβες έχω ένα θεματάκι με το χρώμα.
    ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από foodbeast, 27-11-15  
    #
    Σχόλιο από ilion29, 28-11-15  
    Υπέροχη! θέλει όμως μαύρη ζάχαρη για να γίνει!

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από anna777, 24-2-11  
    Ευχαριστω πολυ Ευη για την συνταγη :)
    Θα την δοκιμασω και θα επιστρεψω με πιρουνακια
    #
    Σχόλιο από anna777, 7-4-11  
    #
    Σχόλιο από devilangel, 10-2-12  
    Evi μου τι υπέροχο πράγμα ήταν αυτό? Το φτιαξα πριν λιγες ώρες με τόση επιτυχία που δεν το περίμενα! Σίγουρα οι συνταγές που υπάρχουν είναι πολλές και τα αποτελέσματα ποικίλουν όμως αυτό το αποτέλεσμα έχω κι εγώ στο μυαλό μου όταν εννοώ καραμέλα γάλακτος! Επίσης δεν παλεύεις πολύ με ζυγίσματα και γραμμάρια, δεν έχουν όλοι ζυγαριά. Πολύ σημαντικά στη διαδικασία είναι η καραμέλα να μη γίνει σε πολύ δυνατή φωτιά και η κρέμα γάλακτος να είναι ζεστή (όχι βρασμένη αλλά όχι και κρύα) όταν τη βάλουμε στην καραμέλα. Όντως εκείνη τη στιγμή άφρισε κι ήταν λες και ήμουν καμια μάγισσα που μαγείρευε ξόρκια!! Ήταν εντυπωσιακό :) Τώρα έχει πάρει μια παχύρρευστη υφή και σε λίγο δε θα έχει κάθόλου υφή γιατί θα έχει εξαφανιστεί! Ευχαριστούμε! :)
    #
    Σχόλιο από lilium, 22-3-12  
    ευχαριστω για τη συνταγη !!!!
    #
    Σχόλιο από dianeira, 25-6-12  
    Υπέροχη αλλά προπάντων πολύ εύκολη!!!! Εχω κάνει και άλλη παρόμοια συνταγή απο το σαιτ αλλά μου βγηκε η πίστη!!! Τέλεια και εύκολη!!! Ευχαριστούμε!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΛ.ΜΙ, 10-11-12  
    ΑΠΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!
    #
    Σχόλιο από Antigoni81, 18-11-12  
    Την έφτιαξα και βγήκε τέλεια! Χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος 15 % λιπαρά και μαργαρίνη και πάλι βγήκε υπέροχη!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 18-11-12  
    Ευχαριστώ όλες σας για τα καλά σχόλια και σας ζητώ να με συγχωρήσετε που δεν απαντάω τόσο συχνά. Για να απαντήσω και στην ερώτηση της φίλης - που έγινε παλιοτερα βέβαια, αλλά δεν πάει χαμένη - πιστεύω ότι η αυξομείωση του βούτυρου αλλάζει την υφή. Για αυτό το λόγο εξάλλου δεν χρησιμοποιούμε βιτάμ, γιατί το βιτάμ σφίγγει πολύ. Καταλαμβαίνω ότι οι θερμίδες είναι αυτές που σε απασχολούν - όλες μας - οπότε ίσως αν δοκίμαζες να βάλεις κρέμα γάλακτος λιγότερων λιπαρών, όπως μια άλλη φίλη που λέει παραπάνω ότι το δοκίμασε, ίσως να γλίτωνες κάτι.
    #
    Σχόλιο από celest, 23-11-12  
    Πολύ ωραία συνταγή!! Έκανα αρκετή ώρα να τη φτιάξω αλλά λόγω της χαμηλής έντασης του ματιού δεν είναι καθόλου κουραστικό γιατί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη δε χρειάζεται ανακάτεμα!
    Τη χρησιμοποίηση ως γλάσο, άφησα λίγο να κρυώσει και μετά την έβαλα πάνω στο γλυκάκι μου. Παρέλειψα το βούτυρο γιατί δεν είχα, αλλά η υφή της μου φάνηκε καλή. Πιθανόν με το βούτυρο είναι ακόμη τελειότερη. Θα καθιερωθεί!
    Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από mitsoulina, 3-12-12  
    Και 500 πιρουνάκια να είχε θα τα έβαζα!!!! Τί κολασμένο πράμα ήταν αυτό!!!! Θες να μας καταστρέψεις κοπελιά????? πήρα το κουτάλι και άρχισα να την τσακίζω η γουρούνα πριν ακόμα κρυώσει. την έβαλα σε κρέμα ζαχαροπλαστικής κ έγινε σούπερ ντούπερ!! γιαμι γιαμιιιιιι!!!!!!!! Κάποια στιγμή νόμιζα ότι δεν μου πέτυχε αλλά μετά από λίγο ανακάτεμα... έγινε το θαύμα. επίσης δεν μου άφρισε κ τόσο πολύ που το φοβομουν.
    #
    Σχόλιο από fotini2703, 11-2-13  
    μπαινω εδω και καιρο στις συνταγες της παρεας αλλα η συγκεκριμμενη συνταγη με εκανε να φτιαξω προφιλ μονο και μονο για να πω οτι ηταν ο,τι καλυτερο εχω βρει σε συνταγη!!!!!!λατρευω την καραμελα και ηταν η καλυτερη εκδοχη που εχω βρει!!!!!να σαι καλα βρε κοπελα μου για την σουπερ ντουπερ συνταγη
    #
    Σχόλιο από despinal, 8-6-13  
    Όσο έμενα στη Σκωτία, είχα βρει και εγώ την ίδια συνταγή από αυτό το site που αναφέρεις. Είναι τέλεια και γίνεται στο λεπτό!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 22-7-13  
    Τέλειο,υπέροχη υφή και γεύση!!μου θύμισε τις καραμέλες βουτύρου,σου έρχεται να το φας όλο με το κουτάλι και πολύ εύκολη η όλη διαδικασία για να γίνει!!
    #
    Σχόλιο από Cookie5, 5-8-13  
    #
    Σχόλιο από foodbeast, 27-11-15  
    #
    Σχόλιο από ilion29, 28-11-15  
    Υπέροχη! θέλει όμως μαύρη ζάχαρη για να γίνει!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από liovag, 18-11-11  
    Αν προσθέσω ή αφαιρέσω βουτυρο απο την καραμελα αυτο τη επιπτωση θα εχει??
    #
    Σχόλιο από ilion29, 27-11-15  
    Γεια σου εύη! η συνταγή φαίνεται υπέροχη, εγώ όμως έχω κάποιες απορίες
    1)αν βάλω λευκή κρυσταλλική ζάχαρη επηρεάζει το χρώμα?
    2)μόλις λιώσει η ζάχαρη στο νερό, πόση ώρα την αφήνω να βράζει??

    όπως κατάλαβες έχω ένα θεματάκι με το χρώμα.
    ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Check it later
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της stachd
    Γλάσα / Κρέμες Διακόσμησης
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo
    σαλτσες
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της lianopoulou
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 105 αγαπημένων συνταγών, του/της EarthquakeRita
    Να δοκιμάσω γλυκά
    Ένα βιβλίο 66 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2