μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
,Ελλάς

Τόσο απλό, τόσο παχυντικό, τόσο χορταστικό που θα έπρεπε να είναι παράνομο! Mία κλασική χειμωνιάτικη συνταγή, ανεβασμένη κατακαλόκαιρο αφού ο ggr εν αγνοία του μου την έφερε ψες βράδυ στο μυαλό. Να του την αφιερώσουμε λοιπόν. Σ'εκείνον και στη θεία Elbana που την φτιάχνει θεϊκά!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το σερβίρετε και προς Θεού μη το βάλετε στο ψυγείο!Η γνήσια συνταγή περιέχει κουκουνάρι ή/και καρύδι. Τα έχω αφαιρέσει διότι κατά τη γνώμη μου προσθέτουν μία τσαγκίλα που δεν εκτιμώ. Καθόλου δεν εκτιμώ και τις εκδοχές με αποξηραμένα φρούτα, πορτοκαλόφλουδες κλπ, όμως δοκιμάστε το, ίσως το εκτιμήσετε σεις.Η ζάχαρη μπορεί να λείψει από τη συνταγή αν το αλεύρι μας είναι σωστό. Από μόνο του είναι αρκετά γλυκό όμως μπαγιατεύοντας (το παθαίνει γρήγορα) αποκτά μια υπόξινη γεύση.Αν δεν βρίσκετε αλεύρι από κάστανα μην δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Αντικαταστήστε με λευκή πολέντα φτιάχνοντας patona.To castagnaccio δεν είναι γλυκό (κέικ), ούτε ψωμί. Είναι η “μαμά” (=τροφή) του φτωχού οδοιπόρου.Θα μου πείτε “ποιού φτωχού ? Ξέρεις πόσο κοστίζουν οι ξηροί καρποί?” Κάποτε διασχίζοντας την Αππία οδό ,τότε που όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη (πολύ πριν το μουντιάλ ! ), οι οδοιπόροι έβαζαν στο δισάκι τους castagnaccio για το δρόμο.Ήταν η φθηνή λύση καθώς οι καστανιές (άγριες) έδιναν αλεύρι στους φτωχούς ,το αρισμαρί φύτρωνε παντού και τα κουκουνάρια ήσαν άφθονα. Αν σκεφτώ πως η Αππία οδός ξεκινούσε από το Brundisium (Brindisi) για να καταλήξει στη Ρώμη, θα απορήσω πώς στις μέρες μας το castagnaccio θεωρείται παραδοσιακό της Τοσκάνης.Βέβαια, τελευταία, όλοι οι δρόμοι οδηγούν μακρυά απ'τη Ρώμη όπως λένε στον Βορρά)Αν “αντέχετε” δοκιμάστε το με τυρί σε κρέμα (και μέλι),αφού πρώτα του ρίξετε αρκετό πιπεράκι. Σε αυτή την περίπτωση, ”παρκαράρετε” τα παιδιά στη γιαγιά ή στην κουμπάρα, ανοίξτε το κρασάκι σας (vin Santo ή όποιο ημίγλυκο σας βρίσκεται) και απολαύστε μια θερμότατη χειμερινή νύκτα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
12 άτομα
  1. 500 gr αλεύρι κάστανου
  2. 6 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ή και λιγότερη)
  3. 150 gr αμύγδαλα καβουρντισμένα
  4. 100 gr σταφίδες
  5. 500 ml γάλα χλιαρό
  6. νεράκι χλιαρό
  7. 4 κ.σ. σπορέλαιο (και λίγο ακόμη)
  8. 2 βανίλιες
  9. 2-3 πρέζες αρισμαρί (δενδρολίβανο) ή 2 κ.σ.μαθαρόσπορο
  10. 2 κ.γ. αλάτι
  11. 1 (μονό) espresso
  12. grappa

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

  2. 2

    Ρίχνουμε τον καφέ σε μπολάκι.

  3. 3

    Μέσα θα βάλουμε τις σταφίδες, συμπληρώνοντας με grappa ως να καλυφθούν.

  4. 4

    Σε βαθιά λεκάνη ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τις βανίλιες και το αλάτι.

  5. 5

    Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και το σπορέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μη μας σβολιάσει.

  6. 6

    Αραιώνουμε με το νεράκι όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα μίγμα παρόμοιο με αυτό της κρέπας.

  7. 7

    Προσθέτουμε το αρισμαρί,τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.

  8. 8

    Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Υπολογίστε ότι το ύψος του γλυκού μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 δάχτυλο. (Εμείς το κάνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου).

  9. 9

    Αφού απλώσουμε το μίγμα στο ταψάκι μας, ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμη λαδάκι (μιά περασιά).

  10. 10

    Ψήνουμε για 45' περίπου. Δεν θέλουμε να στεγνώσει εντελώς μέσα. Μήτε να ρέει θέλουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

ggr
ggr @george
Απολαμβάνω την αφιέρωση και \"τελώ εν αναμονή\" να απολαύσω και το γλυκό.\r\n\"Κ ά π ο τ ε\", ο φτωχός είχε πρόσβαση ακόμη και στα καλλιεργημένα κάστανα στην Ιταλία. Δια νόμου, μετά τη συλλογή των καρπών, εκτός από τον γαιοκτήμονα, ιδιοκτήτη των καλλιεργιών, μερίδιο είχαν και εκείνοι που τα μάζευαν αλλά και οι φτωχοί.\r\nΈλεγαν μάλιστα πως γι\' αυτόν ακριβώς τον λόγο, μέσα στο ακανθινο περικάρπιο υπάρχουν τρεις καρποί, ακριβώς για να μπορούν να πάρουν από ένα ο ιδιοκτήτης, αυτός που τα συνέλεγε και οι πτωχοί.\r\nΉταν πράγματι το \"αλεύρι των πτωχών\".\r\nΕίναι ένα εξαιρετικό γλυκό, αξίζει να το θυμηθείτε το φθινόπωρο και να το φτιάξετε.

Από

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
στις
,Ελλάς
Είμαι η Εύα και είμαι καλά) Επαγγελματικά ασχολούμαι με εμπορεύματα και με παιδιά ... Καμμία σχέση μεταξύ τους, αλλά τα δυο μαζί με καλύπτουν πλήρως. Το χόμπυ μου είναι να βρίσκω τρόπους να περνούν καλά οι γύρω μου και εγώ φυσικά. Βρίσκομαι στο χάραμα της 4ης δεκαετίας της ζωής μου και περίφανα κρατώ ακόμη ζωντανό το παιδί μέσα μου. Το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου και το αγαπημένο μου παιχνίδι η κατσαρόλα ΜΟΥ) Για μένα το να ταΐσεις κάποιον είναι δείγμα αγάπης. Να θυμάσαι τί του αρέσει, πώς του αρέσει, να προσπαθείς να αυξήσεις το διατροφικό του ρεπερτόριο εύγευστα, να συνδέεις αρώματα με όμορφες αναμνήσεις! Τούτο το σάιτ το νοιώθω σπίτι μου και του φέρομαι ανάλογα. Πότε το φροντίζω, πότε το αμελώ μα αυτό είναι πάντα εδώ για μένα. Κάτι σαν μαμά)
Δες περισσότερα