Côte d'Ivoire Burger. Το Burger της Ακτής Ελεφαντοστού

,

Περιγραφή

Το φαγητό της Ακτής του Ελεφαντοστού έχει πολλά από τα στοιχεία που βρίσκουμε και στις κουζίνες άλλων αφρικανικών χωρών. Ίσως η κουζίνα της Côte d'Ivoire να έχει μεγαλύτερη ποικιλία υλικών (άρα και φαγητών) και γεύσεων από εκείνες των γειτόνων της.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι συνταγή για ένα πολύ νόστιμο burger από κιμά κοτόπουλου, με πολύ ξεκάθαρη τη γεύση της ντομάτας, έντονη την παρουσία της καυτερής πιπεριά και του σκόρδου, εύκολο και γρήγορο στην ετοιμασία του.

Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστά αυτά τα burgers είναι η μαγιονέζα “Pili Pili”. Ακόμη και αν δεν είστε από τους φανατικούς της μαγιονέζας, ετούτη εδώ έχει όλα τα εχέγγυα να σας κάνει να την αγαπήσετε. Μπορείτε λοιπόν να τη δοκιμάσετε ανεξάρτητα από τα burgers.

Όπου να ‘ναι, οι ομάδες θα βγουν από τα αποδυτήρια για το καθιερωμένο ζέσταμα, πριν ο διαιτητής του αγώνα και οι βοηθοί δώσουν το σφύριγμα για την έναρξη του αγώνα Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού. Ίσα που προλαβαίνετε να ετοιμάσετε μερικά ζουμερά burgers κοτόπουλου για εσάς και την παρέα σας. Και καλή επιτυχία στην ομάδα μας!!!

Côte d'Ivoire Burger. Το Burger της Ακτής Ελεφαντοστού

Τι χρειαζόμαστε:

Υλικά για το μπιφτέκι:

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 700 γρ κιμά κοτόπουλου
  • 1 αυγό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 ml ηλιέλαιο (ή φυστικέλαιο ή άλλο σπορέλαιο)
  • μαγιονέζα pili pili (πιλι πιλι) (τα υλικά της, ακριβώς από κάτω)
  • 4-6 κροκέτες μπανάνας (τα υλικά τους, ακριβώς από κάτω)
  • 1 αβοκάντο ώριμο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ketchup 
  • Φύλλα μαρουλιού ή πράσινης σαλάτας

Υλικά για τις κροκέτες μπανάνας:

  • 2-3 μπανάνες ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • ηλιέλαιο και φυστικέλαιο

Υλικά για την “Pili pili” Μαγιονέζα:

  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά (τις τσούτσκες, τις ξέρετε;)
  • 1 μικρό ξηρό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/4 φλυτζανιού ηλιέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι μαγιονέζα 
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο αγριοράπανο (horceradish)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Κάρβουνα/grill
Κουζίνα: Αφρικής
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Εκτέλεση για τον κιμά:

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το αυγό, το ηλιέλαιο, τη φρυγανιά και την κέτσαπ, και τα ζυμώνουμε τα καλά.
  2. Βάζουμε αυτό το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  3. Μετά το 10λεπτο, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια.
  4. Ψήνουμε τα burgers στο γκριλ.
  5. Λιώνουμε ή ψιλοκόβουμε το αβοκάντο.

Εκτέλεση για τις κροκέτες:

  1. Λιώνουμε τις μπανάνες, αλλά όχι πάρα πολύ.
  2. Προσθέτουμε στον πολτό αυτό το αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με τα χέρια, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα δύο υλικά.
  3. Πλάθουμε κροκέτες και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.

Εκτέλεση για την “Pili Pili” μαγιονέζα:

  1. Ρίχνουμε αρχικά σε ένα blender τη ντομάτα, την καυτερή πιπεριά, το ξηρό κρεμμύδι, τις σκελίδες το σκόρδο, το λεμόνι, τον μαϊντανό το αγριοράπανο και το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε δυνατά έως ότου λιώσουν και πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Ανακατεύουμε τη σάλτσα μας αυτή με τη μαγιονέζα.
  3. Στήνουμε το Burger: Ψήνουμε ελαφριά (τοστάρουμε) τα ψωμάκια στο gril.
  4. Αλείφουμε το κάτω μισό ψωμάκι με λίγη από τη μαγιονέζα pili pili που μόλις ετοιμάσαμε.
  5. Τοποθετούμε από ένα-δύο φύλλα μαρούλι ή πράσινη σαλάτα.
  6. Και από πάνω του τοποθετούμε τα ψημένα burgers κοτόπουλου που ετοιμάσαμε.
  7. Μοιράζουμε και όση από μαγιονέζα pili pili έχει περισσέψει, από πάνω βάζουμε και τις κροκέτες μπανάνας και το αβοκάντο, καπακώνουμε με το πάνω μισό ψωμάκι και σερβίρουμε. Την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι προσφορά της εταιρείας HELLMANN’s, από την ιστοσελίδα της εταιρείας την αφιερωμένη στο Mundial της Βραζιλίας
 
Από το ίδιο site είναι και η φωτογραφία της συνταγής.
 
Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί και μία πολύ ιδιαίτερη sauce, την “Kedjenou Sauce”, μία σάλτσα φτιαγμένη από… φτερούγες κοτόπουλου, που περιέχει ακόμη σκόρδο, ginger αλλά και …μπάμιες!!! (εάν η γεύση από αυτές τις τελευταίες δεν σας… ξετρελλαίνει, μπορείτε κάλλιστα να τις αντικαταστήσετε με μελιτζάνα). Μαγειρεύεται σε ένα σκεύος που κλείνει ερμητικά, έτσι ώστε να μην επιτρέψει στους ατμούς που δημιουργούνται να ξεφύγουν. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα σαν σάλτσα και, αν θέλει κάποια, μπορεί να τη βρει εδώ
 

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Πιπερίτσα η καυτερή
    Το να γράψει κανείς λίγα λόγια για την καυτερή ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κοτόπουλο για όλους!
    Ένα βιβλίο 254 αγαπημένων συνταγών, του/της aggalexa