Cheeseburgers με καραμελωμένα κρεμμύδια

Bαθμολογία: 5
       
 
5 ψήφοι
,

Περιγραφή

Το πείραμα για τα χάμπουργκερ ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από πολύ μελέτη για το πως γίνονται τα ψωμάκια, πως γίνονται τα burgers, τα κρεμμύδια κ.λ.π. Όσοι έφαγαν το βράδυ μου είπαν ότι ήταν τα τέλεια χάμπουργκερς. Ελπίζω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε και να σας αρέσουν!

Cheeseburgers με καραμελωμένα κρεμμύδια
photo: Σουηδός Μάγειρας

Συνταγή από:

vafla

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα ψωμάκια (8 ψωμάκια):

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γραμ. γάλα χλιαρό
  • 60 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

 

Για τα μπιφτέκια (8 μπιφτέκια):

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος λάπα περασμένος 1 φορά
  • 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμός κρέατος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές σούπας γούστερ σως
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 8 φέτες τυρί τσένταρ ή γκούντα για το σερβίρισμα

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 5 μέτρια προς μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας γούστερ σως
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Σερβίρει: 8 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 100' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 53' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Για τα ψωμάκια, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι ώστε να πάρουμε 1 μαλακή ζύμη. Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι.
  2. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε 8 ψωμάκια.
  3. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε τοποθετήσει λαδόχαρτο και το έχουμε περάσει με λάδι. Πατάμε τα ψωμάκια να γίνουν σαν πιτάκια με ύψος 1 εκατοστό περίπου.
  4. Αφήνουμε μέσα στον κλειστό φούρνο τη λαμαρίνα και περιμένουμε να φουσκώσουν τα ψωμάκια. Όταν φουσκώσουν (θέλει 40 λεπτά περίπου) τα βρέχουμε με λίγο νεράκι με τα δάχτυλά μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
  6. Για τα μπιφτέκια, σωτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, κιμά, κρεμμύδια, λάδι, σως, μουστάρδα, το ζωμό ή το νερό, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά στο χέρι ή με το μίξερ.
  8. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
  9. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μέρη και πλάθουμε τα μπέργκερς. Ψήνουμε σε τηγάνι σχάρα για 5΄ από κάθε πλευρά ή τα τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψί από κάτω για να πέφτουν τα υγρά και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30΄ περίπου.
  10. Όταν ψηθούν τοποθετούμε από πάνω από το καθένα μία φέτα τυρί
  11. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε βαθύ τηγάνι τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσουν.
  12. Όταν μαλακώσουν και πάρουν χρυσόξανθο χρώμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξίδι, τη γούστερ σως και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
  13. Για τη συναρμολόγηση burgers, ανοίγουμε κάθε ψωμάκι οριζόντια, το τοποθετούμε πάνω στην τοστιέρα ή το τηγάνι σχάρα από την εσωτερική πλευρά του και το ψήνουμε λίγο για να κάνει γραμμές εσωτερικά.
  14. Γεμίζουμε το ψωμάκι με το μπιφτέκι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ότι άλλο μας αρέσει (ντομάτα, μαρούλι, μπέικον ψημένο, μουστάρδα ή κέτσαπ) και σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες

Λίγα μυστικά ακόμα

Για τα ψωμάκια έκανα αυτή τη συνταγή: http://mageiremataevas.blogspot.gr/2012/05/blog-post_31.html

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από arsco, 26-11-12  
    Σκέφτομαι να τα φτιάξω και έχω δύο ερωτήσεις. Ποια είναι η γούστερ σως; Δεν την ξέρω. Και δεύτερον, 45 λεπτά μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια; Τόσο πολύ; Λίγο περίεργο μου φαίνεται.
    #
    Σχόλιο από vafla, 2-12-12  
    Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Τη σως θα τη βρείς στα SM εκεί που είναι η σόγια σως και όλες οι άλλες ως Worcestershire Sauce. Την βγάζει και η HEINZ και υπάρχει σε όλα τα ΣΜ. Σ' ότι αφορά στα κρεμμύδια τα έχει σε πολύ σιγανή φωτιά, βγάζουν υγρά και μαλακώνουν σιγά σιγά. Δεν θέλουμε να τα τσιγαρίσουμε. Ίσως και μισή ώρα να είναι καλά ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλεις.
    #
    Σχόλιο από arsco, 23-1-13  
    Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Μόλις την είδα. Δεν καταφέρα να τα φτιάξω τα Χριστούγεννα γιατί τρέχαμε μαζεύοντας ελιές. Θέλω να είναι εδώ και οι δικοί μου γιατί μόνο για μένα και τον αρραβωνιαστικό μου δε λέει. Έρχονται πάλι τέλη Φεβρουαρίου. Όταν καταφέρω να τα φτιάξω, θα σου πω εντυπώσεις!!!
    #
    Σχόλιο από lsquirrel, 26-2-14  
    Πολύ καλή συνταγή.Απλά η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια και δεν είναι και εύκολο να τα σχηματισεις.Εβαλα ελαιόλαδο στα χέρια για να το κάνω.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 25-11-14  
    Μα τι συγκλονιστικά burgers!!!
    Τα μπιφτέκια τα έψησα στα κάρβουνα,όπως επίσης ελαφρώς έψησα και τα ψωμάκια..Νόστιμα...!!!!
    #
    Σχόλιο από cook_smurf, 8-3-15  
    Φοβερα τα cheeseburgers!!! Έκανα και τα ψωμακια και τα καραμελωμενα κρεμμύδια, απλά αντικατέστησα την γούστερ σως που δεν είχα με Jack Daniels σως. Ήταν τα καλύτερα που έχουμε φάει. Πολλά συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από FILIPPIA, 12-7-15  
    Πολύ ωραία, με τα κρεμμύδια μαζί έβαλα και μελιτζάνες και λίγη πράσσινη πιπεριά, δεν χρειάστηκε τόση ώρα στο τηγάνι για να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
    #
    Σχόλιο από despinal, 3-4-16  
    Πολύ νόστιμα τα burgers! Απλά δεν είχα εκείνη την ώρα γούστερ σως και έβαλα σόγια σως αλλά και πάλι έγιναν υπέροχα! Και σε μένα πήραν λιγότερη ώρα για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια (περίπου 20 λεπτά).

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από arsco, 23-1-13  
    Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Μόλις την είδα. Δεν καταφέρα να τα φτιάξω τα Χριστούγεννα γιατί τρέχαμε μαζεύοντας ελιές. Θέλω να είναι εδώ και οι δικοί μου γιατί μόνο για μένα και τον αρραβωνιαστικό μου δε λέει. Έρχονται πάλι τέλη Φεβρουαρίου. Όταν καταφέρω να τα φτιάξω, θα σου πω εντυπώσεις!!!
    #
    Σχόλιο από lsquirrel, 26-2-14  
    Πολύ καλή συνταγή.Απλά η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια και δεν είναι και εύκολο να τα σχηματισεις.Εβαλα ελαιόλαδο στα χέρια για να το κάνω.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 25-11-14  
    Μα τι συγκλονιστικά burgers!!!
    Τα μπιφτέκια τα έψησα στα κάρβουνα,όπως επίσης ελαφρώς έψησα και τα ψωμάκια..Νόστιμα...!!!!
    #
    Σχόλιο από cook_smurf, 8-3-15  
    Φοβερα τα cheeseburgers!!! Έκανα και τα ψωμακια και τα καραμελωμενα κρεμμύδια, απλά αντικατέστησα την γούστερ σως που δεν είχα με Jack Daniels σως. Ήταν τα καλύτερα που έχουμε φάει. Πολλά συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από FILIPPIA, 12-7-15  
    Πολύ ωραία, με τα κρεμμύδια μαζί έβαλα και μελιτζάνες και λίγη πράσσινη πιπεριά, δεν χρειάστηκε τόση ώρα στο τηγάνι για να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
    #
    Σχόλιο από despinal, 3-4-16  
    Πολύ νόστιμα τα burgers! Απλά δεν είχα εκείνη την ώρα γούστερ σως και έβαλα σόγια σως αλλά και πάλι έγιναν υπέροχα! Και σε μένα πήραν λιγότερη ώρα για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια (περίπου 20 λεπτά).

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από arsco, 26-11-12  
    Σκέφτομαι να τα φτιάξω και έχω δύο ερωτήσεις. Ποια είναι η γούστερ σως; Δεν την ξέρω. Και δεύτερον, 45 λεπτά μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια; Τόσο πολύ; Λίγο περίεργο μου φαίνεται.
    #
    Σχόλιο από vafla, 2-12-12  
    Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Τη σως θα τη βρείς στα SM εκεί που είναι η σόγια σως και όλες οι άλλες ως Worcestershire Sauce. Την βγάζει και η HEINZ και υπάρχει σε όλα τα ΣΜ. Σ' ότι αφορά στα κρεμμύδια τα έχει σε πολύ σιγανή φωτιά, βγάζουν υγρά και μαλακώνουν σιγά σιγά. Δεν θέλουμε να τα τσιγαρίσουμε. Ίσως και μισή ώρα να είναι καλά ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλεις.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Ελληνικά τυριά.... μία πρόκληση για τον ουρανίσκο μας!
    Ελάτε να σας ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και ...

    Σχετικές οδηγίες

    Καραμελώνω κρεμμύδια
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (2)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Φαγητα
    Ένα βιβλίο 94 αγαπημένων συνταγών, του/της Vangi
    Σάντουιτς
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της emarigr
    ΜΟΣΧΑΡΙ-ΚΙΜΑΣ
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της FILIPPIA
    Γενέθλια Λόλας 2015
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της Ναυσικά
    Μεζεδακια
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζου Ειρηνη