Chicken mole
Το άκουσμα του συνδυασμού κοτόπουλο με σοκολάτα (ή καλύτερα κακάο) σοκάρει και παραξενεύει πολλούς. Παρόλ' αυτά, το άγλυκο κακάο με τη ντομάτα δένουν απίστευτα και μαζί με το κοτόπουλο (και τα λοιπά συστατικά) δίνουν ένα φανταστικό πιάτο. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως αυτή η συνταγή κάνει καλό σε πολλούς.1) Σε σας, καθότι θα εντυπωσιαστούν όσοι δοκιμάσουν αυτό το φαγητό.2) Στους φίλους σας, γιατί αυτό το μεξικάνικο πιάτο δεν σερβίρεται σχεδόν σε κανένα έθνικo εστιατόριο3) Στον ντελικατεσενατζή (sic!) που ψωνίζετε, γιατί αποτελείται από πολλά συστατικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή έψαξα, τη βρήκα και την μετέφρασα πριν χρόνια από κάποιο αγγλόφωνο site. Αφορμή ήταν ένα ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στο Μεξικό και σχολίασε το συγκεκριμένο πιάτο, ως το εθνικό φαγητό της συγκεκριμένης χώρας. Μετά από καιρό έψαξα να το βρω ξανά το site αυτό, αλλά δεν τα κατάφερα. Καλή όρεξη.
Υλικά
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ηλιόσπορους
-
1/4 φλ. σπόρους σουσαμιού
-
1/2 κ.γ. σπόρους κύμινο
-
1/2 κ.γ. σπόρους γλυκάνισο
-
1 κούπα αποφλιωμένα αμύγδαλα
-
1/2 κούπα σταφίδες
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. γαρύφαλο
-
1/2 κ.γ. κόλιανδρο
-
1/3 κούπας σκόνη τσίλι
-
1 κούπα στραγγισμένες ντοματές κονσέρβας, κομμένες
-
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα
-
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
-
1 κ.γ. αλάτι
-
τριμμένο πιπέρι
-
1 τορτίγια σε μικρά κομμάτια
-
3 κούπες ζωμό κότας
-
60 γρ. άγλυκη σοκολάτα, ξυσμένη
-
4 ολόκληρα στήθη κοτόπουλο
-
4 μπούτια
-
4 φτερούγες
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνετε μια κ.σ. λάδι, σε μεσαία φωτιά, και ρίχνετε τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, το κύμινο, το γλυκάνισο και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας μέχρι το σουσάμι και τα αμύγδαλα χρυσαφίσουν (2-3 λεπτά).
-
2
Βγάλτε τα από το τηγάνι και βάλτε τα σε ένα μπλέντερ μαζί με τις σταφίδες, τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρύφαλο, τον κόλιανδρο, το τσίλι, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, την τορτίγια, μισό φλυτζάνι ζωμό κότας και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν αλοιφή.
-
3
Μεταφέρετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε τον υπόλοιπο ζωμό και όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέστε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε σποραδικά για να λιώσει η σοκολάτα και φέρτε το μίγμα σε χαμηλή βράση.
-
4
Ξεπλύνε το κοτόπουλο με κρύο νερό και σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. λάδι σε όχι υπερβολικά υψηλή φωτιά και σωτάρετε το κοτόπουλο σε παρτίδες μέχρι κάθε κομμάτι να γίνει καφέ-χρυσαφί σε όλες του τις πλευρές. Αφήστε το κρέας σε ένα πιάτο.
-
5
Βάλτε το κοτόπουλο με τους χυμούς του σε μια κατσαρόλα και ρίξτε τη σάλτσα.
-
6
Σιγοβράστε, με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο για 30 περίπου λεπτά.
-
7
Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια ήδη χλιαρή πιατέλα. Ρίξτε τη σαλτσα, γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (8)