pepita27
pepita27 @pepi

Κέικ με καφέ και καραμέλα...απλά θεϊκό!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε, διακοσμούμε με φυστίκι αράπικο. Η αλμυρή γεύση του ξηρού καρπού, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει απόλυτα με την απολαυστική καραμέλα! Δοκιμάστε το και καλή επιτυχία!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Για το κέικ
  2. 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σε σκόνη
  7. 2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
  8. 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  9. 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή γάλα πλήρες
  10. 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  11. 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  12. 1/2 φλιτζάνι ζεστό καφέ εσπρέσο ή νες καφέ
  13. Για την επικάλυψη καραμέλας
  14. 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  15. 100 γραμμάρια ζάχαρη
  16. 35 γραμμάρια γλυκόζη ή μέλι
  17. 50 γραμμάρια βούτυρο
  18. βανίλια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για το κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  2. 2

    Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

  3. 3

    Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο.

  4. 4

    Ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το ξινόγαλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  5. 5

    Προσθέτουμε τον καφέ και το λευκό ξύδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  6. 6

    Με το μίξερ ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά με το μείγμα που έχει το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό ρευστό μείγμα για κέικ.

  7. 7

    Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 κυκλικές φόρμες για κέικ. (Για να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα βάζουμε στον πάτο της κάθε φόρμας μια λαδόκολλα).

  8. 8

    Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 30-40 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή.

  9. 9

    Αφήνουμε τα 2 κέικ να κρυώσουν στη σχάρα και ξεφορμάρουμε. Όταν παγώσουν τα κέικ παίρνουμε τον πρώτο δίσκο κέικ και καλύπτουμε με την μισή ποσότητα καραμέλας (βλέπε παρακάτω), καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο και καλύπτουμε το κέικ με την υπόλοιπη καραμέλα.

  10. 10

    Για την επικάλυψη καραμέλας, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια.

  11. 11

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.

  12. 12

    Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.

  13. 13

    Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αντιδράσεις

Από

pepita27
στις