Cookies βρώμης, με ταχίνι και μέλι
Πολύ γευστικά και ελαφριά cookies, χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες και "καλά" φυτικά λιπαρά. Ενδείκνυνται για χορτοφάγους, αλλά και όλους όσους ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Βασισμένα στη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν είναι χειμώνας, μπορεί το μέλι και το ταχίνι να έχουν πήξει λίγο. Σε αυτήν την περίπτωση, θερμαίνω για λίγο σε μπεν μαρί να ρευστοποιηθούν και πάλι.Δεν υπάρχει περιορισμός στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μια πολύ ωραία προσθήκη θα ήταν το τρίμμα ινδοκάρυδου, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο κόκκινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλλά και power foods όπως goji berries, ιπποφαές, λιναρόσπορος και τόσα άλλα! Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με μισή ποσότητα νιφάδες βρώμης και την άλλη μισή, νιφάδες φαγόπυρου. Έτσι είναι τα cookies της φωτογραφίας....απλά τέλεια!Μην απαγοητευτείτε αν το μίγμα λίγο σας "ζορίσει" στο ανακάτεμα. Θέλει, πραγματικά, ελάχιστη από την υπομονή σας για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείτε, εννοείται, να το ζυμώσετε και με τα χέρια.Προτιμήστε το στρώσιμο των μπισκότων με το κουτάλι, είναι ευκολότερο απ´ότι φαίνεται και δεν κολλάει το μίγμα τόσο, όσο όταν πλάθεται με τα χέρια.Μπορείτε να ετοιμάσετε δυο δόσεις μαζί. Περισσότερες δεν ξέρω πώς θα δουλεύονται, διότι δεν το έχω δοκιμάσει... Προσωπικά ψήνω τα cookies για 11 λεπτά, διότι βρίσκω ότι αποκτούν καλύτερο χρώμα. Όχι όμως περισσότερο γιατι καίγονται και "πικρίζουν". Τα cookies όταν βγαίνουν από το φούρνο είναι πολύ μαλακά και όσο κρυώνουν, σκληραίνουν. Μην τα απομακρύνετε από το ταψί αν δεν έχουν κρυώσει καλά.Η συνταγή δίνει περίπου 12 μέτρια κούκις. Η υφή είναι υπέροχητραγανά απ´έξω και μαλακά, "μαστιχωτά" στο εσωτερικό με εξαιρετικά πλούσιο άρωμα και γεύση. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!
Υλικά
-
120 γρ νιφάδες βρώμης
-
120 γρ μέλι ελαφρύ (προτιμήστε ανθόμελο ή πευκόμελο)
-
100 γρ ταχίνι
-
5 δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κομματάκια
-
2-3 κ.σ. σταφίδες ψιλές
-
2-3 κ.σ. ξηροί καρποί της επιλογής μας, χωρίς αλάτι, χοντροκομμένοι
-
1 κ.σ. κακάο καλής ποιότητας
-
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
-
1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο χωρίς ζάχαρη
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 πρέζα τζίντζερ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180οC.
-
2
Σ´ένα μπολ βάζω το μέλι και το κακάο και ανακατεύω καλά με σύρμα να ομογενοποιηθούν και να μην υπάρχουν σβώλοι.
-
3
Σ´ένα άλλο μπολ, βάζω τις νιφάδες βρώμης και προσθέτω τα υπόλοιπα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
-
4
Στο μίγμα των ξηρών υλικών, προσθέτω τώρα το μίγμα του μελιού με το κακάο και το ταχίνι και ανακατεύω καλα με το κουτάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
-
5
Τοποθετώ το μίγμα μου για 10' στο ψυγείο να σφίξει λίγο, αλλά και για να "δέσουν" τα αρώματα.
-
6
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και με ένα κουτάλι παίρνω "μεριδούλες" από το μίγμα, τις τοποθετώ στο ταψί και τις διαμορφώνα σε μπισκοτάκια πιέζοντας της επιφάνεια σε πάχος ~ μισό δάχτυλο και στρογγυλεύοντας λίγο τις άκρες. Φροντίζω να υπάρχει απόσταση ~ 1,5 δάχτυλο ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν λίγο στο ψήσιμο. Μπορώ να τα πλάσω και με το χέρι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση βρέχω με λίγο νερό τα δάχτυλα και την παλάμη γιατί το μίγμα κολλάει αρκετά.
-
7
Τοποθετώ στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω για 10' λεπτά ακριβώς.
-
8
Βγάζω απο το φούρνο, τοποθετώ το ταψί πάνω σε σχάρα και αφήνω minimum 10' τα μπισκότα να κρυώσουν.
-
9
Αφού έχουν κρυώσει καλά, φυλάσσω σε αεροστεγές δοχείο.
Σχόλια (2)