κύρια φωτογραφία συνταγής Costa Rican Burger: Το Burger της Κόστα Ρίκα

Costa Rican Burger: Το Burger της Κόστα Ρίκα

7 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Σας το είχα υποσχεθείΕάν η εθνική μας περάσει στους 16 του Παγκοσμίου κυπέλλου, η περιήγησή μας στον κόσμο των burgers θα έχει και συνέχεια. Να λοιπόν που τώρα θα βρεθούμε σε μία μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, μία χώρα ανάμεσα σε δύο Ωκεανούς, να δούμε “τι καπνό φουμάρουν”, ή καλύτερα, τι burgers τρώνε εκεί πέρα.Το καλό με την Κόστα Ρίκα είναι ότι έχει σπουδαίες διατροφικές παραδόσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να δημιουργήσει κανείς ένα … yummy burger. Και αυτό επειδή δεν μπόρεσα να βρω ένα “κατ’ εξοχήν Κοσταρικανό” burger, έτσι κατέληξα να επιλέξω ένα φτιαγμένο από το μηδέν, με βάση όμως τις διατροφικές παραδόσεις των Κοσταρικανών.Σύμφωνα, λοιπόν, με τις …πολύ έγκυρες πηγές μου, δεν θεωρείται πλήρες ένα γεύμα στην Κόστα Ρίκα, αν δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα μπουκάλι Salsa Lizano®. Πως μπορεί να περιγράψει κανείς αυτήν τη σάλτσα; Έχει μία γεύση από μαγειρευτά λαχανικά, ξύδι, κύμινο και έχει μία ελαφρά πικάντικη χροιά. Το περίεργο είναι ότι μία τέτοια απλή σάλτσα μπορεί να δώσει μία εξαιρετική γεύση στο μοσχαρίσιο μπιφτέκι ενός κατά τα άλλα απλού burger.Με φίλους του site από όλο τον κόσμο, είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος/κάποια θα βρεθεί να πει ότι “Κοσταρικανό burger χωρίς μαύρα φασόλια και ρύζι δεν γίνεται”… Και θα έχει ίσως δίκιο, επειδή αυτά τα δύο δεν λείπουν από το τραπέζι των Κοσταρικανών. Εγώ όμως, με τις μεγάλες βλέψεις που έχω για την ομάδα μας, αφήνω τα μαύρα φασόλια για το burger της Βραζιλίας, όταν το παρουσιάσω πριν τον τελικό Βραζιλία-Ελλάδα. Μέχρι τότε, έχουμε καιρό…Έχει ακόμη ψημένα κρεμμύδια, λάχανο τουρσί, ντομάτα και τυρί. Και βέβαια, επειδή δεν θα βρείτε στα μέρη μας Queso Fresco, το μαλακό τυρί τους με την εξαιρετική γεύση, θα ικανοποιηθούμε με μία επιλογή ενός κίτρινου τυριού για τοστ.Σε λίγο οι ομάδες θα βγουν από τα αποδυτήρια για το καθιερωμένο ζέσταμα, πριν ο διαιτητής του αγώνα θα σφυρίξει την έναρξη του αγώνα Ελλάδα-Κόστα Ρίκα. Ίσα που προλαβαίνετε να ετοιμάσετε μερικά ζουμερά burgers με μοσχαρίσιο κιμά (και τίποτα άλλο μέσα) για εσάς και την παρέα σας. Και καλή επιτυχία στην ομάδα μας!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με συνταγές για burgers από όλο τον κόσμο, την «burgers here and there».

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
4 burgers
  1. 4 φύλλα φρέσκο λάχανο (που θα τα κάνουμε “τουρσί” ατάκα κι’ επί τόπου)
  2. 300 ml ξύδι από λευκό κρασί
  3. 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες του 1/2 εκατοστού
  4. 1 κ.σ. ηλιέλαιο (εσείς βάλτε καλύτερα ελαιόλαδο, εδώ είναι Βαλκάνια…)
  5. 250 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  6. 1 κ.γ. αλάτι
  7. 1 κ.γ. Salsa Lizano® (για τη συνταγή δείτε παρακάτω)
  8. 4 ψωμάκια για burgers, βουτυρωμένα και ελαφρά τοσταρισμένα
  9. 1 ντομάτα κομμένη σε χοντρές ροδέλες
  10. μαγιονέζα (Lizano® Mayo, για τη συνταγή δείτε παρακάτω)
  11. … για μία Lizano-Style Salsa
  12. 2 αποξηραμένες καυτερές πιπεριές (μακριές, εκεί κάτω χρησιμοποιούν guajillo chili)
  13. 1 1/2 φλυτζάνι νερό
  14. 1/2 κίτρινο κρεμμύδι (μικρό)
  15. 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
  16. 2 κ.σ. ζάχαρη
  17. 2 κ.σ. φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού
  18. 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  19. 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
  20. 2 κ.γ. ψιλό αλάτι
  21. 2 κ.γ. μελάσσα
  22. … για μία Lizano-Style Mayo
  23. 1/2 φλυτζάνι μαγιονέζα
  24. 2 κ.γ. Lizano® Salsa
  25. 1 κ.γ. χυμό λεμόνι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εάν έχετε λάχανο τουρσί, αυτό το βήμα ΔΕΝ σας ενδιαφέρει. Εάν όμως δεν έχετε, δείτε πόσο εύκολο είναι να το ετοιμάσουμεΚόβουμε τα πιο σκληρά, κεντρικά κοτσάνια του λάχανου και βάζουμε τα φύλλα σε ένα γυάλινο δοχείο, μαζί με το ξύδι. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το λάχανο, αδειάζουμε το ξύδι και στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα του λάχανου.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και όταν είναι καυτό ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Τηγανίζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά, έως ότου γίνουν διαφανή και πάρουν ένα ωραίο, ελαφρά καστανό χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

  3. 3

    Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ενώνουμε το μοσχαρίσιο κιμά, το αλάτι, το κύμινο και τη σάλτσα Lizano (αυθεντική η τη Lizano-style που σας δίνω), μέχρι να ενωθούν καλά. Χωρίζουμε το μείγμα στα τέσσερα και φτιάχνουμε τέσσερα burgers.

  4. 4

    Τηγανίζουμε τα burgers στο ίδιο τηγάνι και με το ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια προηγουμένως (χωρίς να το καθαρίσουμε, έτσι;)

  5. 5

    Σε κάθε μισό ψωμάκι, ελαφρά τοσταριμένο προηγουμένως, τοποθετούμε αρχικά ένα φύλλο λάχανου, κατόπιν ένα burger και στη συνέχεια μία χοντρή ροδέλα ντομάτας.

  6. 6

    Προσθέτουμε από πάνω μία καλή ποσότητα τηγανισμένων κρεμμυδιών και τελειώνουμε με μαγιονέζα.

  7. 7

    Καπακώνουμε με μία φέτα κίτρινου τυριού και με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε. Την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του Ελλάδα-Κόστα Ρίκα.

  8. 8

    Για τη Lizano-Style Salsa (βγάζει 2 φλυτζάνια περίπου)Κόβουμε τα κοτσανάκια των καυτερών πιπεριών και στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Αφαιρούμε τους σπόρους και τα ινώδη στηρίγματά τους.

  9. 9

    Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι και όταν ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τις δύο κομμένες καυτερές πιπεριές. Τις ψήνουμε, έτσι «εν στεγνώ», πάνω σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά.

  10. 10

    Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε κι’ άλλο την ένταση στο μάτι και φέρνουμε το νερό σε βρασμό.

  11. 11

    Από αυτό το σημείο βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τις πιπεριές από το νερό και τις βάζουμε στον κάδο ενός blender. Προσθέτουμε και 1 φλυτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

  12. 12

    Προσθέτουμε ακόμη το κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο, τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού, το ξύδι, το αλάτι, τη μελάσσα και το κύμινο και τα πολτοποιούμε όλα μαζί μέχρι να πάρουμε μία απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε και κανονίζουμε στο αλάτι.

  13. 13

    Βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται εκεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες,

  14. 14

    Για τη Lizano-Style Mayo, ενώνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο να κρυώσει καλά η μαγιονέζα, πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens