Cruffin
Ένα ημίγλυκο, αφράτo και νόστιμο "ψωμάκι". Ένα υβρίδιο μεταξύ croissant και muffin. Μια συνταγή που έχει ξεσηκώσει θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Αφιερωμένο στην φίλη μου Ελένη που το βρήκε και είπε Αυτό πρέπει να το κάνουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να γεμίσετε τα cruffin με ένα κορνέ όσο είναι ζεστά και αφράτα.Οι επιλογές είναι άπειρες, μαρμελάδα, μερέντα, κρέμα ζαχαροπλαστικής, μέλι... ότι τραβάει η όρεξή σας.Μπορείτε να ανακατέψετε ζάχαρη και κανέλα και να τα καλύψετε με αυτό το μείγμα πριν τα ψήσετε.Κάντε τα μεγαλύτερα ή μικρότερα ανάλογα με τα γούστα σας.Τρώγονται ακόμη και σκέτα.Συνταγές και παραλλαγές πολλές στο διαδίκτυο, εγώ την πήρα από εδώ
Υλικά
-
350 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
-
1/2 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (4 γρ.)
-
50 γρ. ζάχαρη
-
2 κρόκους
-
150 ml γάλα χλιαρό
-
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
Για την γκανάς
-
50 γρ. κουβερτούρα
-
60 γρ. κουβερτούρα πραλίνα
-
1/2 κ.γ. μέλι
-
60 γρ. κρέμα γάλακτος
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα βαθύ μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι.
-
2
Σε ένα πιάτο χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό γάλα.
-
3
Αναμειγνύουμε υγρά και στέρεα υλικά με ένα πιρούνι,
-
4
Ως να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να έχουμε ένα ζυμαράκι.
-
5
Μεταφέρουμε σε καλά αλαευρωμένη επιφάνεια ή επιφάνεια εργασίας που δεν κολλάει (σε αυτή την περίπτωση δεν βάζουμε επιπλέον αλεύρι)
-
6
Και δουλεύουμε καλά την ζύμη μας μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
-
7
Μεταφέρουμε ξανά στο μπολ, του οποίου την επιφάνεια αλείφουμε με ελάχιστο λαδάκι,
-
8
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
-
9
Μετά από μια ώρα βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας έχει διπλασιαστεί.
-
10
Χωρίζουμε την ζύμη σε 20 κομμάτια των 30γρ.
-
11
Και πλάθουμε σε όμορφα ολοστρόγγυλα μπαλάκια και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,
-
12
Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά (σε αυτό το σημείο προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC στο πάνω κάτω)
-
13
Μετά από 30 λεπτά η ζύμη μας έχει φουσκώσει υπέροχα
-
14
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 12-15 λεπτά.
-
15
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γκανάς βάζοντας την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να βράσει.
-
16
Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και προσθέτουμε και το μέλι.
-
17
Περιχύνουμε με την καυτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα
-
18
Μόλις γυαλίσει ωραία και δεν έχει φουσκάλες φυλάμε σε ένα μπολάκι.
-
19
Στο μεταξύ τα "ψωμάκια" μας είναι έτοιμα και έχουν πάρει ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα.
-
20
Δεν περιμένουμε λεπτό γεμίζουμε με γκανάς και απολαμβάνουμε.
Σχόλια (2)