Δελαγκρατσιανό το Συριανό
Μελιτζάνες με όλες τους τις τύψεις.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της κυρίας Δ.Ε. Σημηριώτου από το βιβλίο "Πατροπαράδοτες Ελληνικές Συνταγές" των εκδόσεων Φυτράκη. Αν δεν βρίσκετε φοντίνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με πεκορίνο.
Υλικά
-
1/2 kg μελιτζάνες αργείτικες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
-
1 kg καλογινομένες τομάτες
-
1 πιπεριά πράσινη
-
200 γρ. φοντίνα τριμμένη
-
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-
6 αυγά
-
1 φλ. του καφέ εβαπορέ
-
2 φύλλα δάφνης
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
ρίγανη ή θρούμπη ή θυμάρι
-
λίγο χονδρό αλάτι
-
αλατοπίπερο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις περνούμε από χονδρό τρίφτη.
-
2
Τις αφήνουμε με χονδρό αλάτι να σουρώσουν και να ξαλμυρίσουν μία ώρα.
-
3
Αφού τις ξεπλύνουμε καλά τις στραγγίζουμε.
-
4
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι βαθύ το ελαιόλαδο και τις σωτάρουμε.
-
5
Σε άλλο σκεύος βάζουμε 1 κ.σ. από το βούτυρο, τη δάφνη, ολόκληρο το κρεμμύδι, την πιπερά κομμένη στα δύο, τις τομάτες ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγάκι νερό στη σαλτσούλα.
-
6
Αφού δέσει η σάλτσα και κλείσουμε το μάτι, αφαιρούμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη δάφνη.
-
7
Αλείφουμε ένα ταψί με την κουταλιά βουτύρου που μας περίσσεψε και στρώνουμε την μισή ποσότητα τυριών.
-
8
Από πάνω ρίχνουμε μια στρώση μίγματος μελιτζάνας και τελευταία μία στρώση σάλτσας τομάτας.
-
9
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις αφήνοντας για το τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
-
10
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.
-
11
Χτυπάμε τα αυγά με το εβαπορέ και περιχύνουμε το ταψάκι μας.
-
12
Αφού το αφήσουμε 20' με μισή ώρα το φουρνίζουμε για 30'.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (5)