κύρια φωτογραφία συνταγής Double chocolate chip cookies
Αντιγόνη
Αντιγόνη @cook_8449738

Απόλυτα επιτυχημένα, στρουμπουλά και νόστιμα, εφόσον ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή.

Λίγα μυστικά ακόμα

1*)Απαγορεύεται οτιδήποτε soft. Το τέλειο αποτέλεσμα θα το έχουμε αν χωρίσουμε νοητά την κούπα μας σε τρία μέρη και βάλουμε 1/3 αραβοσιτέλαιο, 1/3 βούτυρο φρέσκο (αυτό σε βαζάκι), και 1/3 μαργαρίνη σκληρή ή βούτυρο αγελαδινό (τύπου lurpak).2*) Και εδώ μοιράζουμε τη συνολική ποσότητα στα δύο και χρησιμοποιούμε λευκή και μαύρη ή λευκή και καστανή. Όχι μόνο λευκή, ούτε μόνο μαύρη/ καστανή.3*) Για να μην βγουν πικρά, βάζουμε 1/2 κακάο σκόνη και 1/2 κακάο σκόνη για ρόφημα (που έχει ζάχαρη).4*) Σε ό,τι συνδυασμό θέλουμε, αρκεί να μείνει σταθερή η ποσότητα.Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες και τα μυστικά που γράφω από κάτω. Επίσης, το ταψί το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε για να εμποδίσουμε τη ζύμη να απλώσει. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούμε ένα mix από διαφορετικές λιπαρές ουσίες. Μην βάλετε μαγειρική σόδα, γιατί συντελεί στο να απλώσουν πολύ. Αλεύρι μπορείτε να βάλετε και για όλες τις χρήσεις, αλλά σε εμένα πετυχαίνουν καλύτερα με το μαλακό. Μην χρησιμοποιήσετε μίξερ. Δεν χρειάζεται.Όπου αναφέρεται "κούπα" εννοώ την δοσομετρική κούπα των 250 ml. Αν δεν έχετε, ζυγίστε νερό σε ένα οποιοδήποτε ποτήρι ή φλιτζάνι έχετε και σημειώστε σε ποιο σημείο φθάνει τα 250 gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 κούπα των 250 γρ. μαργαρίνη (1*)
  2. 1.5 κούπες ζάχαρη (2*)
  3. 2 κρόκους
  4. βανίλια όση θέλετε
  5. 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  6. 2 κουτ. γλυκού baking powder
  7. 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  8. 1/2 κούπα κακάο (3*)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κατ' αρχάς λιώνουμε σε πολύ πολύ χαμηλή φωτιά το βούτυρό μας. Δεν χρειάζεται να λιώσει τελείως για να το βγάλουμε από τη φωτιά, γιατί τότε θα έχει κάψει.

  2. 2

    Στο λιωμένο βούτυρο ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλι καλά, ειδικά αν έχουμε χρησιμοποιήσει μαύρη ζάχαρη, που συνήθως έχει σβώλους μέσα.

  3. 3

    Προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.

  4. 4

    Ανακατεύουμε το baking powder, το κακάο και το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μίγμα μας. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Το μίγμα θα είναι τώρα πολύ σφιχτό.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας. Επειδή τώρα το κουτάλι δεν θα μας βοηθήσει, βάζουμε χέρι και ανακατεύουμε με στυλ ζυμώματος, ώστε τα κομματάκια να πάνε σε όλη τη ζύμη.

  6. 6

    Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

  7. 7

    Δεκαπέντε λεπτά πριν το βγάλουμε για ψήσιμο, ανάβουμε τον φούρνο στους 190 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).

  8. 8

    Αφού ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάζουμε το μίγμα. Τώρα θα είναι πολύ σκληρό. Παίρνουμε το ταψί όπου θα ψήσουμε τα cookies και το βουτυρώνουμε / αλευρώνουμε ελαφρώς. Το γιατί το γράφω στις παρατηρήσεις.

  9. 9

    Σχηματίζουμε με το χέρι μπάλες ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (ή και μεγαλύτερες, αν θέλετε). Τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας κάποιο κενό μεταξύ τους.

  10. 10

    Βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία θέση και υπολογίζουμε 9 λεπτά για τέλεια ψημένα cookies και 12-13 λεπτά για τελείως τραγανά cookies (τύπου αγοραστών).

  11. 11

    Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε το ταψί και βάζουμε το δεύτερο, το οποίο σημειωτέον, περιμένει στο ψυγείο. Αν δεν έχουμε δεύτερο ταψί, αφήνουμε το πρώτο να κρυώσει πολύ καλά για να βάλουμε τη δεύτερη δόση ζύμης να ψηθεί.

  12. 12

    Τα cookies πρέπει να μείνουν περίπου 10 λεπτά στο ταψί για να κρυώσουν λίγο και να σφίξουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.