“Αόρατη” τάρτα με μήλα και αχλάδια

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Δε σας κάνει λίγο αστείο για όνομα τάρτας; Άκου “αόρατη”!!! Τι μπορεί να κάνει μία τάρτα “αόρατη”;

Η απάντηση μας έρχεται, και μαζί της και αυτή η υπέροχη τάρτα με μήλα και αχλάδια, κατευθείαν από τη Γαλλία και από την…“τρελλή κουζίνα” της Eryn (“Eryn Folle Cuisine”): «“Αόρατη” επειδή όταν έριξα τις φέτες των φρούτων, την κάθε μία στο μπολ με τη ζύμη της, αυτά τη ρούφηξαν εντελώς! Σκέφθηκα ότι τώρα πια δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η τάρτα… Και όμως, στην πραγματικότητα τους έδωσε ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα. Αλλά όχι μόνο γευστικό. Αυτή η μικρή ποσότητα ζύμης σταθεροποιεί τις λεπτές, διαποτισμένες φέτες των φρούτων, δημιουργώντας μία ομοιόμορφη διαστρωμάτωση και δίνοντας ένα πολύ ωραίο οπτικό αποτέλεσμα! Κάτι σαν millefeuille φρούτων»

Μία νοστιμιά σχεδόν 100% φρέσκα φρούτα. Έχεις την αίσθηση ότι δαγκώνεις όχι μία τάρτα αλλά μία αρωματική κρέμα!

“Αόρατη” τάρτα με μήλα και αχλάδια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 ωραία, μεγάλα μήλα (ή 4 μικρά)
  • 3 ωραία, μεγάλα αχλάδια (ή 4 μικρά)
  • 2 αυγά
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 70 γρ αλεύρι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 φυαλίδια βανίλιας σε σκόνη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • προαιρετικά: άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με φρούτα , Με μήλα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 6 με 8 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Βήμα 2
2) Κτυπούμε καλά με το mixer τα αυγά και τη ζάχαρη,
Βήμα 3
3) πολύ καλα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Το καλό κτύπημα, πέραν του ότι κάνει τη ζύμη πολύ πιο αφράτη, εξαλείφει και τη μυρωδιά των αυγών.
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε τότε το λιωμένο βούτυρο,
Βήμα 5
5) το γάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Βήμα 6
6) και τις βανίλιες. Σε κάθε νέα προσθήκη, κτυπούμε και πάλι το μείγμα καλά, να ομογενοποιούνται τα υλικά
Βήμα 7
7) Προσθέτουμε τώρα το μείγμα του αλευριού, από δύο κουταλιές κάθε φορά
Βήμα 8
8) χωρίς να σταματήσουμε το κτύπημα με το mixer, για να δεσμευθεί και αυτό ομοιόμορφα από τα υγρά και να πάρουμε μία λεία και ρευστή ζύμη, χωρίς σβώλους.
Βήμα 9
9) Χωρίζουμε την ποσότητα της ζύμης σε δύο περίπου ίσα μέρη, σε δύο διαφορετικά μπολ, μεγέθους τέτοιου που να χωρούν το καθένα τους και από ένα είδος φρούτου.
Βήμα 10
10) Κόβουμε στη μέση, ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε από την κεντρική περιοχή με τα κουκούτσια του, ένα-ένα τα μήλα. Κατόπιν το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Η συνταγή πρότεινε μήλα Golden, εγώ χρησιμοποίησα ό,τι υπήρχε στο ψυγείο, φροντίστε μόνο να είναι νόστιμα, γλυκά μήλα.
Βήμα 11
11) Κάθε μισό μήλο που θα κόψουμε σε λεπτές φέτες τις προσθέτουμε στο ένα από τα δύο μπολ με ζύμη και ανακατεύουμε καλά, να εμποτισθούν όλες οι φετούλες σε αυτήν. Μόνο τότε περνούμε να κόψουμε και το υπόλοιπο μισό μήλο ή να επαναλάβουμε τη διαδικασία στο επόμενο. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσουμε τις φέτες από την οξείδωση και το μαύρισμα.
Βήμα 12
12) Μικρή διακοπή να προθερμάνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 220 βαθμούς. Θα ψήσουμε στους 200 βαθμούς, ο φούρνος όμως πρέπει να είναι καλά θερμασμένος, γι’ αυτό τον θερμαίνουμε σε υψηλότερη θερμοκρασία και κατόπιν την μειώνουμε για να ψήσουμε.
Βήμα 13
13) Όταν τελειώσουμε με τα μήλα, κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα αχλάδια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες,
Βήμα 14
14) και τα ρίχνουμε, το κάθε ένα που κόβουμε, στο δεύτερο μπολ, όπου και τις ανακατεύουμε καλά με τη ζύμη του, πριν περάσουμε να καθαρίσουμε και κόψουμε το επόμενο αχλάδι. Και εδώ η σύσταση της συνταγής ήταν για αχλάδια τύπου “Passe-Crassane” (“Κρασάνα” νομίζω λέγονται στα ελληνικά, η εποχή τους όμως πρέπει να είναι το φθινόπωρο, έτσι “βολεύτηκα” με την ποικιλία που βρήκα στον μανάβη, δίνοντας προσοχή να είναι μαλακά και γλυκά.
Βήμα 15
15) Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20x20 εκατοστών. (μη σας μπερδεύει η φωτογραφία, εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγαλύτερο σκεύος (στα 20x30 εκατοστά), αλλά και οι ποσότητες των υλικών ήταν κατά 50% περισσότερες).
Βήμα 16
16) Το αλευρώνουμε επίσης καλά,
Βήμα 17
17) και αδειάζουμε, αρχικά το περιεχόμενο του μπολ με τα κομμένα μήλα.
Βήμα 18
18) Απλώνουμε το μείγμα σε όλο το σκεύος και στρώνουμε την επιφάνειά του να γίνει επίπεδη.
Βήμα 19
19) Στη συνέχεια, αδειάζουμε από πάνω τους το περιεχόμενο του μπολ με τα κομμένα αχλάδια
Βήμα 20
20) και στρώνουμε και ετούτων την επιφάνεια (μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και τα χέρια σας, η επιφάνεια πρέπει να μην εμφανίζει ανωμαλίες, αλλά να είναι επίπεδη.
Βήμα 21
21) Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά (όπως έχουμε πει, ο ακριβής χρόνος αλλάζει από φούρνο σε φούρνο).
Βήμα 22
22) Αφήνουμε να χλιαρύνει η τάρτα μας,
Βήμα 23
23) πριν την κόψουμε σε ορθογώνια κομμάτια. Εδώ θα μπορούσατε πρώτα να πασπαλίσετε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη.
Βήμα 24
24) Βγαίνουν 6 με 8 μερίδες

Λίγα μυστικά ακόμα

Η τάρτα είναι ακόμη καλύτερη όταν κρυώσει. Η καλύτερη στιγμή της; Την επομένη...

Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τις βανίλιες με δύο κουταλιές σκούρο ρούμι. Μεθυστικό άρωμα!!!

Απολαυστικά ελαφρύ και αρωματικό γλυκό!

Ασφαλώς και γίνεται και μόνο με μήλα.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από tetei, 14-2-17  
    στην ουσια μια ακομη πιο υγιεινη εκδοχη της tarte tatin! υπεροχα
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-2-17  
    tetei, καλημέρα και ευχαριστώ.

    Με την έννοια των υλικών που χρησιμοποιείς και εδώ, ναι, είναι τα ίδια με εκείνα με μίας τάρτας tatin.

    Εδώ όμως σταματά κάθε ομοιότητα. Εάν σαν πιο "υγιεινή εκδοχή" εννοείς ότι οι ποσότητες όλων των άλλων υλικών πλην των φρούτων είναι πολύ-πολύ μικρότερες, συνεπώς πολύ λιγότερο βούτυρο, πολύ λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλεύρι, ναι, είναι πιο υγιεινή. Και ας έχει και κανένα αυγό παραπάνω. Και πολύ ελαφριά, είναι πράγματι σαν να "δαγκώνεις" κρέμα.

    Η μεγάλη διαφορά είναι στον τρόπο "στησίματός" της. Εδώ τα φρούτα κόβονται σε πολύ λεπτές φετούλες (για να παραπέμπουν σε λεπτά-λεπτά φύλλα σφολιάτας) και ανακατεύονται στη ζύμη, εμποτίζονται πολύ καλά από αυτήν, δεν κάθονται πάνω σε ένα στρώμα ζύμης.

    Το αποτέλεσμα είναι όταν η ζύμη φουσκώνει, έστω και εκείνο το λίγο, απομακρύνει κάθε φετούλα από την κάτω και την από πάνω της, εντείνοντας αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση. Είναι κρίμα που δεν διακρίνεται καθαρά στη φωτογραφία, εάν κάνεις τον κόπο και μπεις στο link που δίνω, το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

    Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από tetei, 15-2-17  
    μονο απο την εξηγηση - τρεχουν τα σαλια μου! θα την κανω και θα επανελθω αμεσα. Ναι, με την εννοια του υγιεινου εννοω πως ειναι κατα 3/4 φρουτα και, ας μην ξεχναμε, το αυγο πρωτεινουλα ειναι, μια χαρα! Ευχαριστω για την εκτενη απαντηση! In ggr we trust :) (χρονια πολλα για χθες!)
    #
    Σχόλιο από Aveline, 10-3-17  

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tetei, 14-2-17  
    στην ουσια μια ακομη πιο υγιεινη εκδοχη της tarte tatin! υπεροχα
    #
    Σχόλιο από tetei, 15-2-17  
    μονο απο την εξηγηση - τρεχουν τα σαλια μου! θα την κανω και θα επανελθω αμεσα. Ναι, με την εννοια του υγιεινου εννοω πως ειναι κατα 3/4 φρουτα και, ας μην ξεχναμε, το αυγο πρωτεινουλα ειναι, μια χαρα! Ευχαριστω για την εκτενη απαντηση! In ggr we trust :) (χρονια πολλα για χθες!)
    #
    Σχόλιο από Aveline, 10-3-17  

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 15-2-17  
    tetei, καλημέρα και ευχαριστώ.

    Με την έννοια των υλικών που χρησιμοποιείς και εδώ, ναι, είναι τα ίδια με εκείνα με μίας τάρτας tatin.

    Εδώ όμως σταματά κάθε ομοιότητα. Εάν σαν πιο "υγιεινή εκδοχή" εννοείς ότι οι ποσότητες όλων των άλλων υλικών πλην των φρούτων είναι πολύ-πολύ μικρότερες, συνεπώς πολύ λιγότερο βούτυρο, πολύ λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλεύρι, ναι, είναι πιο υγιεινή. Και ας έχει και κανένα αυγό παραπάνω. Και πολύ ελαφριά, είναι πράγματι σαν να "δαγκώνεις" κρέμα.

    Η μεγάλη διαφορά είναι στον τρόπο "στησίματός" της. Εδώ τα φρούτα κόβονται σε πολύ λεπτές φετούλες (για να παραπέμπουν σε λεπτά-λεπτά φύλλα σφολιάτας) και ανακατεύονται στη ζύμη, εμποτίζονται πολύ καλά από αυτήν, δεν κάθονται πάνω σε ένα στρώμα ζύμης.

    Το αποτέλεσμα είναι όταν η ζύμη φουσκώνει, έστω και εκείνο το λίγο, απομακρύνει κάθε φετούλα από την κάτω και την από πάνω της, εντείνοντας αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση. Είναι κρίμα που δεν διακρίνεται καθαρά στη φωτογραφία, εάν κάνεις τον κόπο και μπεις στο link που δίνω, το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

    Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Όλα για τα μήλα
    Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιει...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Του πειρατή τα γούστα στα γλυκά και στα ποτά
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της Chocolate Pirate
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της isitsou
    λαιτ
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της tetei
    ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗΝ
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της kostisS
    γλυκά γενικά
    Ένα βιβλίο 144 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa