“Carrot Pizza”, με gouda και κόκκινο κρεμμύδι

10 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Ένας κρεμώδης, μυρωδάτος, γλυκός αλλά με έντονη την παρουσία του πιπεριού cayenne πουρές από γλασαρισμένα καροτάκια παίρνει τη θέση της σάλτσας ντομάτας σε αυτήν την “απρόσμενη” pizza! Μία pizza που θα σας εκπλήξει με τη διαφορετικότητά της!Εάν μάλιστα αγοράσετε φρέσκα καρότα για να τη φτιάξετε, από εκείνα που έχουν και τα φυλλαράκια τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φυλλαράκια για τη διακόσμηση της pizza σας. Η πικρούτσικη γεύση τους κάνει μία πολύ ωραία αντίθεση με τη φυσική γλυκύτητα της “σάλτσας” καρότου, ενισχύοντας παράλληλα την μπριόζικη γεύση του πιπεριού cayenne.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
4-6 άτομα
  1. 2 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  2. 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  3. 450 γρ καρότα (3 με 4 μέτρια), κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  4. 1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  5. 1/2 κ.γ. ημί-χοντρο αλάτι
  6. 1/4 της συσκευασίας (65 με 70 γρ) mascarpone
  7. 1/8 κ.γ. πιπέρι cayenne (εάν με …εμπιστεύεστε, βάλτε 1/2 κ.γ.)
  8. 1 έτοιμη συσκευασία ζύμης για pizza, σε θερμοκρασία κουζίνας
  9. λίγο αλεύρι (για την επιφάνεια εργασίας)
  10. λίγο ελαιόλαδο για να αλείψουμε την pizza αλλά και το ταψί
  11. 200-220 γρ τυρί gouda, χοντροτριμμένο
  12. 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  13. ρόκα (ή και φυλλαράκια καρότου!) για διακόσμηση
  14. πολτό ντομάτας
  15. 3-4 φέτες από κάποιο αλλαντικό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τον πουρέ των καρότωνΖεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι, πάνω από μέτρια-προς-δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.

  2. 2

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 2 με 3 λεπτά σε αυτή τη θερμοκρασία.

  3. 3

    Προσθέτουμε τα καρότα, κομμένα σε λεπτές-λεπτές ροδέλες, και τα μαγειρεύουμε και αυτά, πάντα ανακατεύοντας αλλά τώρα κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν, προς το καφετί, για περίπου 5 με 6 λεπτά.

  4. 4

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά τώρα πια, μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών στο τηγάνι στο μισό, για περίπου 2 με 3 λεπτά δηλαδή.

  5. 5

    Χαμηλώνουμε τώρα την ένταση της εστίας στο χαμηλό-προς-μέτριο,

  6. 6

    Προσθέτουμε το πιπέρι cayenne (εγώ έβαλα αρκετό περισσότερο απ’ ότι έλεγε η συνταγή, σε μία “προσπάθεια” (μάταιη, δυστυχώς) να την αντέχω την pizza μόνον εγώ…),

  7. 7

    Προσθέτουμε και το αλάτι (δύσκολα θα το αποφύγεται, η pizza τείνει να είναι γλυκιά, μία ένταση την χρειάζεται)

  8. 8

    Καθώς και ένα φλυτζάνι (250 ml) νερό

  9. 9

    Και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

  10. 10

    Σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε σε αυτήν τη σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν για τα καλά τα καρότα και το περισσότερο από το υγρό να έχει εξατμισθεί.

  11. 11

    Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και έτσι όπως είναι ζεστό ρίχνουμε το περιεχόμενό του σε blender,

  12. 12

    Προσθέτουμε και το mascarpone όπως και 60-70 ml νερό και αλέθουμε τα καρότα μας μέχρι να γίνουν ένας απαλός-πουρές πουρές, χωρίς κομματάκια καρότου.

  13. 13

    Για την pizzaΤοποθετούμε το χαμηλό ταψάκι στην πιο υψηλή θέση του φούρνου μας. Εάν προτιμάτε την λεπτή βάση στην pizza και πάρετε την αντίστοιχη συσκευασία, αυτή συνήθως έχει δύο κομμάτια. Θα ζεστάνετε τότε δύο ταψάκια μέσα στον φούρνο, ένα στην πιο υψηλή και ένα στην πιο χαμηλή θέση, όπως δείχνει η φωτογραφία.

  14. 14

    Προθερμαίνουμε το φούρνο (και μαζί με αυτόν και το ταψί) στους 230 με …όσο πάει (250-270 βαθμούς, ανάλογα με το που φθάνει ο φούρνος σας στις αντιστάσεις). Θέλουμε όσο πιο υψηλή θερμοκρασία γίνεται.

  15. 15

    Ανοίγουμε τη συσκευασία της ζύμης. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο μας που έχουμε αλευρώσει ελαφρά προηγουμένως. Εάν είναι με την αφράτη βάση, την ανοίγουμε ΛΙΓΟ με τον πλάστη. Εάν πάλι έχετε προτιμήσει την λεπτή και τραγανή, θα ανοίξετε και τα δύο κομμάτια πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια.

  16. 16

    Βγάζουμε το/τα ταψάκι/α από το φούρνο και το/τα αλείφουμε ελαφρά, έτσι καυτό/ά όπως θα είναι, με ελαιόλαδο.

  17. 17

    Τοποθετούμε την/από μία βάση πίτσας στο (κάθε) ταψάκι και την/τις αλείφουμε με (περισσότερο τώρα) ελαιόλαδο.

  18. 18

    Ξαναβάζουμε το/τα ταψάκι/-α στο φούρνο (στην ίδια πάντα υψηλή θερμοκρασία) και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει η ζύμη να σκουραίνει προς το ανοικτό καφετί. Θα πάρει γύρω στο 5λεπτο, αν και ο χρόνος εξαρτάται άμεσα και καθοριστικά από το τί θερμοκρασίες πιάνει ο κάθε φούρνος (ο χρόνος είναι για τους 230 βαθμούς).

  19. 19

    Ξαναβγάζουμε το/τα ταψάκι-α με την/τις pizza από το φούρνο (προσοχή, το ταψί θα καίει πολύ και ας έχει μείνει λίγη ώρα, βάλτε κάτι από κάτω μην κάνετε ζημιά στον πάγκο σας)

  20. 20

    Και απλώνουμε τον πουρέ καρότου ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της/τους (ισομοιράζοντάς τον σε κάθε pizza, εάν φτιάξουμε δύο. Εγώ έφτιαξα μία και μόνη, όμως παράλληλα τον πουρέ καρότου που λέει η συνταγή, έκανα και έναν άλλο στον οποίο απέφυγα το cayenne (για να μπορέσει να φάει και η κόρη μας) και προσέθεσα λίγο πολτό ντομάτας να βράσουν μαζί. Έτσι, άπλωσα τις δύο αυτές σάλτσες στα δύο μισά της βάσης της pizza

  21. 21

    Πασπαλίζουμε κάθε επιφάνεια με τριμμένο τυρί (από 120-130 γραμμάρια σε κάθε pizza)

  22. 22

    Και απλώνουμε από πάνω λεπτές-λεπτές φέτες κρεμμυδιού (από μισό κρεμμύδι σε κάθε pizza)

  23. 23

    TIP (1) Εάν θέλετε, μπορείτε να καραμελώσετε ελαφρά τις φέτες του κρεμμυδιού που θα απλώσετε στην επιφάνεια της πίστα με λίγη καστανή ζάχαρη. Εγώ το έκανα, πρόσθεσα και λίγο επιπλέον καραμελωμένο (αν και δεν το έλεγε η συνταγή, ακολουθώντας απλά κάποιο σχόλιο), δεν είναι άσχημο αν και δεν προσφέρει και πάρα πολλά, ευτυχώς δεν είχα καραμελώσει όλη την ποσότητα.

  24. 24

    TIP (2) Κανονικά, στο σημείο αυτό είμαστε έτοιμοι για το φούρνο. Ας όψονται όμως οι γυναίκες, που θέλουν πιο πλούσια την pizza τους. Έτσι, εμπλούτισα το μισό με τον πουρέ καρότο/ντομάτα, προσθέτοντας ό,τι αλλαντικό υπήρχε στο ψυγείοζαμπόν, παστό Κρήτης, μπέικον! Εσείς, εάν τη θέλετε πιο ελαφριά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες ή μερικά μανιτάρια σε όχι πολύ λεπτές φέτες. Ή να την αφήσετε έτσι, μόνο με το κόκκινο κρεμμύδι της, είναι εξαιρετική! Μονό μην προσθέσετε αρωματικά (όπως εδώ με τη ρόκα), θα τα φρυγανίσει ο φούρνος…

  25. 25

    Βάζουμε το/τα ταψί-ά πίσω στο φούρνο (ευτυχώς, στο 2λεπτο το σκέφθηκα και αφήρεσα τα φύλλα ρόκας, θα τρώγαμε … στάχτες) και ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία που είναι ο φούρνος.

  26. 26

    Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Και πάλι προσοχή που το ακουμπάτε, ζεματάει. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δεν άντεξαν στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

  27. 27

    Εάν σας αρέσει η ρόκα, τώρα είναι η ώρα να προσθέσετε φυλλαράκια πάνω στην καυτή επιφάνεια της pizza. Η ελαφρά πικρή γεύση της εξισορροπεί την γλυκύτητα του καρότου (όπως θα μπορούσαμε να απλώσουμε φυλλαράκια καρότου, δυστυχώς δεν είχα φρέσκα καρότα για να κόψω).

  28. 28

    Και ήρθε η στιγμή που όλοι (στο σπίτι) περιμέναμε!!! Κόβουμε την ευωδιαστή pizza σε κομματ-άρες,

  29. 29

    Άλλος θα πάρει την “ενισχυμένη” version της,

  30. 30

    Κάποιος άλλος την πιο light,

  31. 31

    Και κάποιοι επιτήδειοι, θα εξασφαλίσουν και από τις δύο…

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens