κύρια φωτογραφία συνταγής “Για σένα μαμά μου”. Αφράτο κέικ σοκολάτας

“Για σένα μαμά μου”. Αφράτο κέικ σοκολάτας

ggr
ggr @george
Athens

Συνταγή αυστηρά ακατάλληλη για γονείς. Προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από τους μικρούς του σπιτιού, τα κοριτσάκια αλλά και (γιατί όχι) τα αγοράκια της οικογένειας. Η γιορτή της μαμάς είναι προ των πυλών, παιδάκια!!!Ένα μικρό δωράκι για τη μαμά σας, πιο πολύ κίνηση αγάπης και αναγνώρισης όσων εκείνη κάνει καθημερινά για εσάς. Εύκολο και γρήγορο, δημιουργικό και διασκεδαστικό.Όταν το ετοιμάσετε και της το προσφέρετε, κοιτάξτε την στα μάτια και προσπαθήστε να αποτυπώσετε καλά την εικόνα που βλέπετε. Θα έρθουν χρόνια που τέτοιες εικόνες θα σας συντροφεύουν και θα σας στηρίζουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

 Μερικές “παραξενιές”Η σύγχρονη γιορτή της μητέρας (Mother's Day) πρωτογιορτάσθηκε το 1908 (ή το 1907), στην Αμερική από μία δασκάλα, την Anna Jarvis (για να τιμήσει τη δική της μητέρα, που ήταν ακτιβίστριστρια και υπέρμαχος της ειρήνευσης μεταξύ Βορίων και Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο), και επισημοποιήθηκε το 1914 από τον τότε Πρόεδρο Wilson. Σε πάρα πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων η Αμερική, όπου καθιερώθηκε, αλλά και η Ελλάδα) γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάιου. Όχι όμως σε όλες. Σε πολλές άλλες γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης (υπέροχος συμβολισμός!), σε κάποιες την τέταρτη εβδομάδα της Σαρακοστής, στην Κόστα Ρίκα τον 15Αύγουστο (!!!), στην Ταϊλάνδη συμπίπτει με τη γέννηση της βασίλισσας Sirikit Kittiyakara, στις 12 Αυγούστου, και η αργότερη ημερομηνία εμφανίζεται στην Ινδονησία, τρεις μέρες πριν τις 25 Δεκεμβρίου (που για αυτούς, βέβαια, δεν σημαίνει τίποτα). Από τις 27 χώρες της Ε.Ε., μόλις άλλες 11 γιορτάζουν τις μαμάδες τους μαζί με τις δικές μας. Που και εμείς, μόλις πρόσφατα το “γυρίσαμε στο ... αμερικάνικο”. Μέχρι κάπου μετά το 1960, τις γιορτάζαμε τις μαμάδες μας στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού, όταν η μητέρα του, η Παναγία, τον πήγε, 40 ημέρες μετά τη γέννησή του, στον Ναό του Σολόμωντα, στην Ιερουσαλήμ, κατά τα Ιουδαϊκά έθιμα και τον νόμο του Μωυσή.Πιο πάνω αναφέρομαι στη “σύγχρονη” γιορτή της μητέρας, διότι φαίνεται ότι στην αρχαία Ελλάδα ήδη γιορταζόταν η ημέρα της Θεάς Γαίας (της Μητέρας Γής, δηλαδή), γυναίκα του Ουρανού και μητέρα όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των Θεών. Αυτήν την πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας ακολούθησε μία γιορτή αφιερωμένη στη κόρη της, την Θεά Ρέα, γυναίκα του κατεργάρη του Κρόνου και μητέρα του Δία αλλά και των περισσότερων από τους Θεούς της Αρχαίας Ελλάδας. Την πήραν στη συνέχεια οι Ρωμαίοι (και τι δεν πήραν αυτοί οι κλεφταράδες, οι Ιάπωνες ωχριούν μπροστά τους...) και έτσι γιόρταζαν τον Μάρτιο, πρώτο μήνα του ρωμαϊκό έτους (που αντιστοιχούσε στον μισό αρχαιοελληνικό μήνα Ελαφηβολιώνα,ένατο στην “καθ’ ημάς” σειρά, τη γιορτή της Κυβέλης, της Μητέρας των (δικών τους) Θεών, “κλεμμένη” και αυτή (φυσικά) από τους έλληνες (που την ταύτιζαν με την Ρέα) που και αυτοί όμως την είχαν “κλέψει” με τη σειρά τους από την Φρυγία και τη Λυδία.Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι “νερόβραστοι”, που εκεί, στον 15ο – 16ο αιώνα, την 4η Κυριακή της Σαρακοστής γιόρταζαν την "Mothering Sunday", και αργότερα "Mother’s Sunday" δηλ. η "Κυριακή της Μητέρας" (με την ευρύτερη και στενότερη έννοια, αντίστοιχα). Μέχρι και στους υπηρέτες τους έδιναν άδεια, για να πάνε στα πατρικά του και να δουν τις μητέρες τους. Σιγά την παραχώρηση, λέω εγώ τώρα, η πλειοψηφία τους ήσαν παιδιά ορφανά ή εγκαταλελειμμένα, που να πήγαιναν τώρα “δεν κάθεσαι καλύτερα να μας ετοιμάσεις το τσάι των έξι, ντάρλινγκ...”Αρκετά, όμως, με τη "Γιορτή της Μητέρας". Για να δω τώρα εάν καμία μαμά σας πει κάτι και τη "Γιορτή του Πατέρα". Για να δω...

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 κέικ 20 x 20 εκατοστών
  1. 100 γρ ψίχα καρυδιού κομμένη σε ψιλά κομματάκια
  2. 100 γρ βούτυρο
  3. 2 κ.σ. αλεύρι
  4. 100 γρ ζάχαρη
  5. 1 φακελάκι baking powder
  6. 1 “τσιμπιά” αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βγάλτε από τα ντουλάπια σας μία φόρμα 20 x 20 εκατοστών. Επενδύστε την εσωτερικά με λαδόκολλα. Πώς; Δείτε τις οδηγίες για το “Πώς να ‘‘ντύσετε’’ φόρμες φούρνου με λαδόκολλα” στο site. Δεν βρήκατε τέτοια φόρμα; Φτιάξτε την μόνοι σας, ακολουθώντας τις βήμα-βήμα οδηγίες, και πάλι από το site, για το “Πώς να φτιάξετε φόρμες φούρνου από… λαδόκολλα!!!”.

  2. 2

    Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

  3. 3

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίξτε το βούτυρο και μαζί την κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια (θα διευκολύνει το λιώσιμό της). Ανεβάστε το κατσαρολάκι πάνω σε ένα μάτι της κουζίνας και ζεστάνετέ τα σε πολύ χαμηλή ένταση, να λιώσουν τα δύο υλικά. Να είστε από πάνω του και να ανακατεύετε διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Το ανακάτεμα και η πολύ χαμηλή ένταση στο μάτι (αλλά και η παρουσία των λιπαρών από το βούτυρο, δείτε σχετικό άρθρο για “Νερό στη σοκολάτατι κάνουμε; ”, θα επιτρέψει στα δύο υλικά να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά, χωρίς να καεί η σοκολάτα.

  4. 4

    Όταν τα δύο υλικά θα έχουν λιώσει εντελώς, και θα έχουν αναμειχθεί καλά το ένα με το άλλο (το μάτι μπορείτε να το έχετε σβήσει λίγα λεπτά νωρίτερα, κάντε και λίγη οικονομία στο μπαμπά και τη μαμά...), αποσύρετε το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέστε του τη ζάχαρη και το αλεύρι (το οποίο θα το έχετε κοσκινίσει, μαζί με το baking powder και το αλάτι). Ανακατέψτε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  5. 5

    Προσθέστε τώρα τα 3 αυγά αλλά και τα καρύδια (να τα έχετε σπάσει προηγουμένως σε μικρά μικρά κομματάκια). Ανακατεύετε και πάλι πού καλά, να δείτε και πάλι να γίνεται ομοιογενές και τα καρύδια να έχουν μοιρασθεί ομοιόμορφα σε όλο τον όγκο του γλυκού.

  6. 6

    Αδειάστε τώρα (προσεκτικά, μη λερώσετε τα πάντα, μη ξεχνάτε, ο πάγκος είναι το “βασίλειο” της εορτάζουσας) το περιεχόμενο του κατσαρολιού μέσα στη φόρμα και εξομαλύνετε την επιφάνειά του, κάνοντάς την επίπεδη με την ανάστροφη από το ξύλινο κουτάλι.

  7. 7

    Βάλτε τη φόρμα στο φούρνο και αφήστε να ψηθεί για 30 λεπτά. Πριν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, κάντε το “τεστ της οδοντογλυφίδας”, βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο εσωτερικό του γλυκού και ελέγχοντας εάν, τραβώντας την, θα βγει στεγνή. Τότε (και μόνον τότε) είναι έτοιμο το γλυκό.

  8. 8

    Με πολύ προσοχή μη καείτε, ξεφορμάρετέ το και αφήστε το για 5 λεπτά πάνω σε μία σχάρα, να κρυώσει.

  9. 9

    Με ένα μαχαίρι χαράξτε το σε τετράγωνα κομμάτια ίδιου μεγέθους (για παράδειγμα, με τρεις χαρακιές στις δύο κατευθύνσεις, φτιάχνετε κομμάτια των 5 x 5 εκατοστών). Με τον τρόπο αυτό, εύκολα μπορεί κανείς να κόβει και σερβίρετε το κομμάτι του.

  10. 10

    Κόψτε, λοιπόν, ένα κομμάτι (ή και δύο, και τρία, εσείς την ξέρετε καλύτερα) και σερβίρετέ το στη μαμά σας. Πρέπει να είναι απαλό και τρυφερό (σχεδόν σαν την αγκαλιά της!)

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

VitoVita
VitoVita @cook_8499343
Να ρωτήσω κάτι...το αλέυρι είναι μόνο 2 κουταλιές της σούπας?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens