ggr
ggr @george
Athens

Πόσος καιρός πάει που δεν την χρησιμοποιούμε!!! Κάτι “ψωμάκια” που εμφανίσθηκαν σε περιοχές απαγορευμένες, υπήρξαν η αιτία που μπήκε στην άκρη κάποια στιγμή. Προσωρινά, μέχρι να φύγουν τα “ψωμάκια”. Τελικά έφυγαν μόνο τα ψωμάκια, τα σπιτικά. Όσο για τα άλλα, εκεί, μας έχουν κάνει να επαναλαμβάνουμε μονότονα “από Δευτέρα δίαιτα”... Προχθές όμως, μία συνάδελφος διηγιόταν στο γραφείο πόσο ευχαριστιέται το ψωμί που φτιάχνει στο σπίτι τους. Με τον αρτοποιητή. Με μιάς, θύμησες πλημμύρισαν το μυαλό μου. Αναμνήσεις που βγήκαν ξαφνικά μπροστά και “απαιτούσαν” να γίνουν και πάλι καθημερινότητα... Επιστρέφοντας στο σπίτι μου φάνηκε σαν να έμπαινα σε μία “Μηχανή του Χρόνου” και γύριζα αρκετά πίσω. Το βιβλιαράκι του αρτοποιητή, οι μεζούρες, σημειώσεις, συνταγές, όλα ήσαν εκεί. Σαν να επέστρεφα μήνες πίσω, την εποχή που τα “ψωμάκια” δεν εμπόδιζαν τα ψωμάκια. Μετά από κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, η... Ολική Επαναφορά ήταν γεγονός. Και όταν το άρωμα του ψημένου ψωμιού πλημμύρισε το σπίτι, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι διάολο μας έπιασε και αφήσαμε να πάει χαμένος τόσος χρόνος...

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Μη νομίζετε, μέσα σε αυτό το διάστημα που την είχαμε σε απραξία, επιχείρησα μερικές φορές να φτιάξω σπιτικό ψωμί, με το χέρι. Η... ολική αποτυχία. Δεν τα πάω καλά με τις ζύμες που θέλουν φούσκωμα, είναι πια αποδεδειγμένο. Μέχρι και λαγάνα..... τάισα τα πουλάκια πριν λίγες εβδομάδες!!! Ας είναι, υπάρχουν και... οι ομελέτες, που μου πετυχαίνουν πάντα. Μετά το βήμα 7, οι περισσότεροι αρτοποιητές ειδοποιούν με ένα ηχητικό σήμα ότι είναι η κατάλληλη ώρα να βάλουμε, εάν το θέλουμε, τυχόν πρόσθετα υλικά (ο ηλιόσπορος είναι η αγαπημένη μου προσθήκη). Μη διστάζετε να κάνετε τους πειραματισμούς σας, συμβουλευόμενοι πάντα το βιβλιαράκι της μηχανής.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

200 Minutes
1 φρατζόλα του ενός κιλού
  1. 375 ml χλιαρό νερό
  2. 525 γρ λευκό αλεύρι καλής ποιότητας + εκείνο για το πασπάλισμα
  3. 75 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  4. 30 ml γάλα
  5. 2 κ.γ. αλάτι
  6. 2 κ.γ. ζάχαρη
  7. 2 κ.σ. βούτυρο
  8. 1 +1/2 φακελάκι (13 – 15 γρ) μαγιά σε σκόνη.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εισάγουμε τα υλικά στον αρτοποιητή. Αρχικά τα υγρά (το νερό και το γάλα),

  2. 2

    Μέσα τους ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (για να διευκολυνθεί το ζύμωμα),

  3. 3

    Κατόπιν τους δύο τύπους αλευριού,

  4. 4

    Και στις γωνίες τα άλλα τρία υλικά

  5. 5

    (φροντίζοντας να κρατήσουμε την μαγιά μακριά από το αλάτι).

  6. 6

    Ξεκινάμε το πρόγραμμα για το λευκό / απλό ψωμί, μέτρια κόρα.

  7. 7

    Το μοτέρ αρχίζει να δουλεύει, η μπάλα της ζύμης αρχίζει να σχηματίζεται και εγώ κοντεύω να πιστέψω ότι, τελικά, σήμερα θα φάμε σπιτικό ψωμί (δείτε “Μυστικά” [1]).

  8. 8

    Όταν αρχίσει το πρώτο φούσκωμα, κλείνουμε το καπάκι του αρτοποιητή και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Ελέγχουμε μόνο κάθε τόσο από το γυαλί το φούσκωμα, να προχωράει κανονικά.

  9. 9

    Δέκα λεπτά πριν αρχίσει το στάδιο του ψησίματος, με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό την επιφάνεια του ψωμιού, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και κάνουμε μία χαρακιά με ένα μαχαίρι.

  10. 10

    Όταν πια ακουσθεί το ηχητικό σήμα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία, εάν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε το ψωμί μέσα στον κάδο του αρτοποιητή, θα αναλάβει να το διατηρήσει ζεστό για αρκετή ώρα ακόμη (για χρόνους που ποικίλουν από μηχανή σε μηχανή). Διαφορετικά το βγάζουμε από τον κάδο και το αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα, να κρυώσει.

  11. 11

    Μμμμμμμμμμ...για δοκιμάστε !!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

Pelagia Labraki
Pelagia Labraki @cook_13306813
Γεια σας!μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο η μαργαρίνη;ευχαριστω

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens