Εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
9 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα γρήγορο και ανάλαφρο εκμέκ της στιγμής με υλικά που έχετε πάντα στην κουζίνα σας!!!!!

Εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 καρβελάκι μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο) (μπορεί να είναι και 2 μισά που έχουν ξεμείνει)
  • 1/2 κούπας αμύγδαλο καβουρδισμένο καιψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλλα σκόνη
  • 1 φακελάκι γιώτης στιγμής βανίλια
  • 1 φακελάκι γιώτης garni βανίλια
  • 500 ml γάλα

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο , Εύκολο , Γρήγορο
Ειδικές περιστάσεις: Με περισσεύματα
Σερβίρει: 6-8 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 10' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και την κανέλα για 10'.

Βήμα 2
2)

Στο μεταξύ κόβουμε το ψωμί σε φέτες χοντρές, αφαιρούμε την κόρα και τις στρώνουμε σε ταψάκι κατά προτίμηση στρογγυλό (μεγέθους αυτό των ζαχαροπλαστείων).

Βήμα 3
3)

Σιροπιάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4
4)

Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με την κανέλα και τα πασπαλίζουμε στο σιροπιασμένο ψωμί.

Βήμα 5
5)

Χτυπάμε τις κρέμες.

Βήμα 6
6)

Κρατάμε τη μισή garni και ενώνουμε τη στιγμής με την άλλη μισή garni.

Βήμα 7
7)

Στρώνουμε πρώτα τις δύο κρέμες και απο πάνω την garni που έχουμε κρατήσει.

Βήμα 8
8)

Αν θέλετε πασπαλίζετε με κανέλλα ή γλυκό του κουταλίου βύσσινο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτοραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Διαφορετικό εκμέκ Διαφορετικό εκμέκ
       
       
(3)
Εκμέκ κανταΐφι Εκμέκ κανταΐφι
       
       
(8)

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-4-10  
    Είδα μόλις τώρα την συνταγή αυτή.
    Διαπίστωσα ότι είναι πολύ κοντά στο γλυκό που έχω φτιάξει, γι'αυτό και θα την ψηφίσω. Είναι κρίμα που δεν την είδα νωρίτερα αλλά οι διαφορές είναι ελάχιστες.
    Το δικό μου γλυκάκι είναι με τσουρέκι που είχα κάνει το Πάσχα, με σταγόνες σοκολάτας μέσα.
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 17-5-10  
    Ωραία συνταγή! Ακριβώς όπως και η dcroula, έκανα μια κοντινή παραλλαγή με λίγο τσουρέκι που είχε ξεμείνει από το Πάσχα! Διαφορές:
    1.Πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρέκι έβαλα κρέμα αραβοσίτου απλή αλλά την αρωμάτισα επιπλέον με ΚΑΚΟΥΛΕ !
    2.Ως σαντιγύ έβαλα μια φυτική κρέμα που είχα στο ψυγείο, την οποία χτύπησα με λίγο ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ!
    Νομίζω πως κακουλέ και μαστίχα έδωσαν τελικά το "άρωμα" του εκμέκ...
    Δοκιμάστε το...
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 17-5-10  
    Η κυρίως παραλλαγή είναι στα αρωματικά:
    Δεν χρησιμοποίησα κανέλλα, αλλά:
    ΚΑΚΟΥΛΕ στην κρέμα στιγμής (ή απλή αραβοσίτου) και λίγο λικέρ ΜΑΣΤΙΧΑ χτυπώντας τη σαντιγύ...έδωσε νομίζω πιό "πολίτικο" 'αρωμα...
    Επίσης, στο τέλος έβαλα αμύγδαλά φιλέ, ενώ δεν έβαλα τίποτα ανάμεσα σε βάση και κρέμα...
    Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ωραία η ιδέα της mmay, αλλά δοκιμάστε το κι έτσι!
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 15-5-11  
    θεικο.το εκανα εχθες σε τραπεζι και το φαγαμε ολο το ταψι.ευχαριστο.(διπλι δοση) εβαλα και λιγη μαστιχα και λιγο κακουλε οπως η dimitra.g.
    #
    Σχόλιο από natassaki_18, 26-8-12  
    5 πιρουνάκια για την ιδέα και για την γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 22-1-13  
    Πολύ νόστιμο γλυκάκι, έβαλα φέτες από πανετόνε (τις έψησα λίγο) και κρέμα έφτιαξα ζαχαροπλαστικής.
    #
    Σχόλιο από dmci, 25-1-13  
    θελω να το δοκιμασω αλλα βλεπω οτι το ψωμι το εχετε ψησει λιγο στο γκριλ ή κανω λαθος?
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 10-5-13  
    Γινετε τελειο ,μονο που βαζω τσουρεκι αντι για ψωμι, στο σιροπακι ριχνω λιγη κοπανισμενη μαστιχα ειναι καταπληκτικο !!!!
    #
    Σχόλιο από ageva, 27-6-13  
    #
    Σχόλιο από tetei, 21-10-14  
    Πανέξυπνη συνταγή, άλλωστε εκμέκ σημαίνει ψωμί!
    #
    Σχόλιο από Mairy Cook, 15-2-15  
    Πεντανόστιμο το γλυκάκι! Να πώ πως το ψωμί που χρησιμοποίησα δεν ήταν χωριάτικο αλλά σιμιγδάλι και το φρυγάνισα λίγο στον φούρνο!Δεν έβαλα αμύγδαλα ενδιάμεσα ψωμί-κρέμα παρα μόνο λίγο κανέλα..Στην στιγμής έβαλα και εγώ λίγο κακουλέ..και πάνω από την σαντυγί έβαλα τριμμένο καρύδι και κανέλα! Τέλειο!!!

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-4-10  
    Είδα μόλις τώρα την συνταγή αυτή.
    Διαπίστωσα ότι είναι πολύ κοντά στο γλυκό που έχω φτιάξει, γι'αυτό και θα την ψηφίσω. Είναι κρίμα που δεν την είδα νωρίτερα αλλά οι διαφορές είναι ελάχιστες.
    Το δικό μου γλυκάκι είναι με τσουρέκι που είχα κάνει το Πάσχα, με σταγόνες σοκολάτας μέσα.
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 15-5-11  
    θεικο.το εκανα εχθες σε τραπεζι και το φαγαμε ολο το ταψι.ευχαριστο.(διπλι δοση) εβαλα και λιγη μαστιχα και λιγο κακουλε οπως η dimitra.g.
    #
    Σχόλιο από natassaki_18, 26-8-12  
    5 πιρουνάκια για την ιδέα και για την γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 10-5-13  
    Γινετε τελειο ,μονο που βαζω τσουρεκι αντι για ψωμι, στο σιροπακι ριχνω λιγη κοπανισμενη μαστιχα ειναι καταπληκτικο !!!!
    #
    Σχόλιο από ageva, 27-6-13  
    #
    Σχόλιο από tetei, 21-10-14  
    Πανέξυπνη συνταγή, άλλωστε εκμέκ σημαίνει ψωμί!
    #
    Σχόλιο από Mairy Cook, 15-2-15  
    Πεντανόστιμο το γλυκάκι! Να πώ πως το ψωμί που χρησιμοποίησα δεν ήταν χωριάτικο αλλά σιμιγδάλι και το φρυγάνισα λίγο στον φούρνο!Δεν έβαλα αμύγδαλα ενδιάμεσα ψωμί-κρέμα παρα μόνο λίγο κανέλα..Στην στιγμής έβαλα και εγώ λίγο κακουλέ..και πάνω από την σαντυγί έβαλα τριμμένο καρύδι και κανέλα! Τέλειο!!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dmci, 25-1-13  
    θελω να το δοκιμασω αλλα βλεπω οτι το ψωμι το εχετε ψησει λιγο στο γκριλ ή κανω λαθος?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 17-5-10  
    Ωραία συνταγή! Ακριβώς όπως και η dcroula, έκανα μια κοντινή παραλλαγή με λίγο τσουρέκι που είχε ξεμείνει από το Πάσχα! Διαφορές:
    1.Πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρέκι έβαλα κρέμα αραβοσίτου απλή αλλά την αρωμάτισα επιπλέον με ΚΑΚΟΥΛΕ !
    2.Ως σαντιγύ έβαλα μια φυτική κρέμα που είχα στο ψυγείο, την οποία χτύπησα με λίγο ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ!
    Νομίζω πως κακουλέ και μαστίχα έδωσαν τελικά το "άρωμα" του εκμέκ...
    Δοκιμάστε το...
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 17-5-10  
    Η κυρίως παραλλαγή είναι στα αρωματικά:
    Δεν χρησιμοποίησα κανέλλα, αλλά:
    ΚΑΚΟΥΛΕ στην κρέμα στιγμής (ή απλή αραβοσίτου) και λίγο λικέρ ΜΑΣΤΙΧΑ χτυπώντας τη σαντιγύ...έδωσε νομίζω πιό "πολίτικο" 'αρωμα...
    Επίσης, στο τέλος έβαλα αμύγδαλά φιλέ, ενώ δεν έβαλα τίποτα ανάμεσα σε βάση και κρέμα...
    Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ωραία η ιδέα της mmay, αλλά δοκιμάστε το κι έτσι!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 22-1-13  
    Πολύ νόστιμο γλυκάκι, έβαλα φέτες από πανετόνε (τις έψησα λίγο) και κρέμα έφτιαξα ζαχαροπλαστικής.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Έμεινε φαγητό!
    Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγητό,...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Φαγητά και κατάψυξη
    Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκά
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της MemiMemi
    περισσεύματα
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 166 αγαπημένων συνταγών, του/της megara
    Γλυκά Ψυγείου
    Ένα βιβλίο 357 αγαπημένων συνταγών, του/της aggalexa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια