κύρια φωτογραφία συνταγής Ελάφι χριστουγεννιάτικο
FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
,ΕΛΛΑΔΑ

Μια συνταγή ιδανική για γιορτινό τραπέζι!

Λίγα μυστικά ακόμα

Vino Santo (Sante Bucciarelli) ημίγλυκο κρασί που οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν για να βουτούν παξιμαδάκια αμυγδάλου, μετά τη Λειτουργία των γιορτών. Έχει γεύση κονιάκ. Αν δε το βρείτε, δεν πειράζει.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

12-14 άτομα
  1. 1200 γρ. ελάφι σπάλα
  2. 10 δαμάσκηνα ξερά κομμένα σε στη μέση
  3. 1 πακέτο κουκουνάρι
  4. 1 μήλο φούτζι σε κύβους
  5. 2 κουτια μανιτάρια κομμένα
  6. 3/4 νεροπότηρου κονιάκ καλής ποιότητας + 1/4 νεροπότηρου Vino Santo (Sante Bucciarelli)
  7. 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  8. 2 κ.σ. μπαλσάμικο Μοντένας
  9. 1-2 κ.σ. νεσεστέ
  10. 1/2 ποτήρι βούτυρο
  11. Αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
  12. Μαρινάδα
  13. 3/4 του μπουκαλιού κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
  14. 1/3 του ποτηριού καρασιού Vino Santo (Sante Bucciarelli)
  15. 1 ποτήρι λάδι
  16. 1 κ. γλ. θυμάρι
  17. 2 καρότα σε ροδέλες
  18. 1 μήλο φούτζι σε φέτες
  19. 2 κλωνάρια σέλερι
  20. 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  21. 2 φύλλα δάφνης
  22. 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  23. 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Από την προηγούμενη ετοιμάστε τη μαρινάδα σε γυάλινο πυρέξ και βυθιστε το κρέας. Φυλάξτε σκεπασμένο με διαφάνεια στο ψυγείο για 24 ώρες.

  2. 2

    Την ίδια μέρα (μετά από 24 ώρες) : Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα και στεγνώστε το πολύ καλά.

  3. 3

    Βάλτε το λάδι και το βούτυρο να κάψουν σε βαθύ πλακερό σκεύος. Τσιγαρίστε το κρέας σε δυνατή φωτιά να κλείσουν οι πόροι. Σβήστε με το κονιάκ. Αφήστε να εξατιμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε τα μανιτάρια, τα καρότα από τη μαρινάδα, τα δαμάσκηνα, το μήλο σε κύβους, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι.

  4. 4

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα 2/3 της μαρινάδας ΧΩΡΙΣ τα σκόρδα, τα μήλα, το σέλερι και το κρεμμύδι.

  5. 5

    Αν δεν έχει σκεπαστεί με τα υγρά προσθέτουμε νερό ζεστό και βράζουμε 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.

  6. 6

    Αν δεν έχει μαλακώσει το κρέας τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε λίγο ακόμα.

  7. 7

    Αφαιρούμε όλα τα υλικά από το πλακερό και τα διατηρούμε σε ζεστό πυρέξ ή πιατέλα σερβιρίσματος.

  8. 8

    Δένουμε τη σάλτσα με το νεσεστέ και στο τέλος προσθέτουμε το μπαλσάμικο και αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση.

  9. 9

    Σερβίρετε με άγριο ρύζι ή πουρέ με σαφράν.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

bvick
bvick @cook_8481184
αυτη τη συνταγη την εκανα καπου τα χριστουγεννα σε ενα τραπεζι και ολοι λεγαν τα καλυτερα! το συνοδεψα με πουρε πατατας. πραγματικα νοστημο η μονη μου ενσταση ειναι στα ατομα που γραφεις οτι σερβιρει, εμας 8 ατομα μας εφτασε τσιμα τσιμα και τα κομματια του ελαφιου η ταν νορμαλ... επισης στο τελος πυκριζε λιγακι η σαλτσα (νομιζω οτι εφταιγε το νεσεστε) αλλα προσθεσα λιγο μελι και ελαχιστο χυμο ντοματας. η γευση που αφηνει το βισαντο ειναι εκπληκτικη αν και εβαλα σχεδον τη διπλασια δοση (χικ)\nευχαριστουμε!

Από

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
στις
,ΕΛΛΑΔΑ