κύρια φωτογραφία συνταγής Ελαφριές σαλάτες όλο χρώμα, φρεσκάδα, γεύση

Ελαφριές σαλάτες όλο χρώμα, φρεσκάδα, γεύση

14 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Φέτος το καλοκαίρι δεν έχετε κανένα λόγο να κλεισθείτε σπίτι σας με τη δικαιολογία ότι, τάχα, “πήρατε κανένα κιλό παραπάνω”.Βγείτε στον ήλιο χωρίς άγχος, χαρείτε τον καυτό ήλιο του πρωινού, στις ελληνικές παραλίες, απολαύστε και το δροσερό αεράκι ενός “μυθικού” ελληνικού απογεύματος δίπλα στο κύμα, ξαπλώστε κάτω από τους άπειρους αστερισμούς με τα πανάρχαια ονόματα και τα ευφάνταστα σχήματα.Εσείς διαλέξτε τα μέρη. Εγώ θα σας δώσω μερικές σαλάτες που συνδυάζουν ισορροπημένη διατροφή, φρεσκάδα ΚΑΙ νοστιμιά σε πιάτα ελαφριά σαν τα ... βήματά σας πάνω στην άμμο. Πρόκειται για ελαφριές σαλάτες μέσα στις οποίες προσθέτετε ένα-δύο μικροπράγματα, που όμως κάνουν τη διαφορά. Προσέξτε μόνο να μη ...βαρύνει πολύ το χέρι σας με το ντρέσιγκ τους. Καλύτερα να ελαφρύνετε τις διάφορες βινεγκρέτ και τις σος και να τις προσαρμόσετε στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το coulis (διαβάζεται “κου-λί”, το τελικό “s” ΔΕΝ προφέρεται) είναι γαλλικός όρος (http//en.wikipedia.org/wiki/Coulis) που δηλώνει μία σάλτσα λαχανικών ή και φρούτων που χρησιμεύει σαν γαρνιτούρα που συνοδεύει κυρίως πιάτα ή και πιάτα ορεκτικών. Α, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για σούπες ή για άλλες, πιο “σύνθετες” σάλτσες.[2] Εάν θέλετε να είστε “αυστηρές” με τον εαυτό σας, τις γλασαρισμένες ψητές πιπεριές, πριν τις σερβίρετε, βάλτε τες σε απορροφητικό χαρτί, για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο ελαιόλαδο από το μαρινάρισμα.[3] Η συνταγή, όταν την βρήκα, προτεινόταν όχι με ελαιόλαδο αλλά με ...με λάδι από κουκούτσι σταφυλιού. Ψάχνοντας λίγο, βρήκα ότι το λάδι από κουκούτσια σταφυλιών (huile de pepins de raisin στα γαλλικά, grape seed oil στα αγγλικά) είναι ένα πολύ αξιόλογο φυτικό λάδι, που περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό οξύ που, σε επάλειψη, βοηθάει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Τονώνει και συσφίγγει το δέρμα, το κάνει απαλό και του δίνει ελαστικότητα, έχει στυπτικές ιδιότητες και δεν φράσσει τους πόρους. Δεν ξέρω αν μέσα σε σαλάτες έχει τις ίδιες “θαυματουργές” ιδιότητες, θεωρώ όμως σημαντικό να σας το αναφέρω. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί και έτι, υποχρεωτικά, προχώρησα στην αντικατάστασή του με καλό, αγνό, ελαιόλαδο. Που και αυτό έχει πολύ-πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

Όλες 4 με 6 άτομα
  1. ... για τη σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο και βασιλικό
  2. 400 γρ. πέννες
  3. 2 κ.σ. τριμμένο τυρί parmigiano
  4. 1 ματσάκι βασιλικό
  5. χυμό από 1/2 λεμόνι
  6. 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  7. 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  8. αλάτι
  9. πιπέρι
  10. ... για τη σαλάτα μοσχαρίσιου κρέατος με γλασαρισμένες πιπεριές
  11. 300 γρ. μοσχάρι, κομμένο πλατιά κομμάτια των 4 εκατοστών πάχους
  12. 4 πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων (φλωρίνης, πορτοκαλί κόκκινη, πράσινη)
  13. 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  14. 1 σπιτικό κύβο λαχανικών
  15. 1 τσιμπιά chili σε σκόνη ή και θρυμματισμένης καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο). Την ποσότητα αυξομειώστε την ανάλογα με τα γούστα σας.
  16. αλάτι
  17. πιπέρι
  18. .. για το μαρινάρισμα
  19. τον χυμό από 1/2 λεμόνι ή λάιμ
  20. 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  21. 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  22. αλάτι
  23. πιπέρι
  24. ... για σαλάτα με το φρέσκο κατσικίσιο τυρί
  25. 1 πεπονάκι
  26. 200 γρ. κατσικίσιο τυρί, φρέσκο
  27. 1 πράσινη σαλάτα (κατσαρή ή και )
  28. 2 κ.σ. ελαιόλαδο (δείτε “Μυστικά” [3])
  29. 1 κ.σ. νερό
  30. 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  31. αρωματικά χόρταβασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, σχινόπρασο…. Ανάλογα με το τι και στη ποσότητα που προτιμάτε)
  32. αλάτι
  33. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράζουμε τις πέννες, τις σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Να μη τα ξαναλέμε με λεπτομέρειες, πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο και άφθονο νερό, που6 έχει αρχίσει ήδη να κοχλάζει. Όσον αφορά στους χρόνους, εάν τις αφήσετε 1 με 2 λεπτά λιγότερο απ’ ότι λέει η συσκευασία τους, θα τις έχετε “al dente”, όπως τις θέλει και η συνταγή. Τέλος, κρατούμε πάντα λίγο νερό (καμιά κούπα) από το νερό του βρασμού τους. Το άμυλο που περιέχει μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στο δέσιμο της σάλτσας που ετοιμάζουμε κάθε φορά.

  2. 2

    Χωρίζουμε το ματσάκι τον βασιλικό σε δύο μισά μέρη. Το ένα μισό το ψιλοκόβουμε. Από το δεύτερο κρατούμε τα φύλλα του, ολόκληρα, για τη συνέχεια.

  3. 3

    Ξεκοκκαλίζουμε τα μπουτάκια και κόβουμε το κρέας τους σε μικρές λωρίδες. Αποφασίστε εσείς το μέγεθός τους, ανάλογα με το πώς το προτιμάτε μέσα στη σαλάτα, σε πολύ μικρά κομμάτια ή κάπως μεγαλύτερα. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε αυτές τις λωρίδες κρέατος και τις ψήνουμε πάνω σε μία πλάκα (ή σε αντικολλητικό τηγάνι) με μία κουταλιά ελαιόλαδο

  4. 4

    Σε ένα μπολάκι, ετοιμάζουμε μία βινεγκρέτ με το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, καθώς και τον ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύοντας όλα τα υλικά πολύ καλά.

  5. 5

    Πλένουμε την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

  6. 6

    Απλά πράγματα, έτσι ; Μέσα σε μία σαλατιέρα ή στο όποιο σκεύος παρουσίασης, ανακατεύουμε τις κρύες πια πέννες, τις ψημένες λωρίδες κοτόπουλου, τα ολόκληρα φύλλα βασιλικού, τo τριμμένο parmigiano, τα κυβάκια της ντομάτας και, τέλος, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

  7. 7

    Ανακατεύουμε και πάλι, να απλωθεί η βινεγκρέτ παντού, και σερβίρουμε.

  8. 8

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, για να ψήσουμε τις πιπεριές.

  9. 9

    Ανακατεύουμε μεταξύ τους όλα τα υλικά της μαρινάδας. Αλείφουμε το κρέας και κατόπιν το αφήνουμε μέσα στη μαρινάδα, να μαριναριστεί για 1 ώρα, μέσα στο ψυγείο.

  10. 10

    Τοποθετούμε τις πιπεριές σε ένα χαμηλό ταψάκι φούρνου, τια καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 1 ώρα, “γυρίζοντάς τους πλευρό” κάθε 15 λεπτά, για να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

  11. 11

    Όσο ψήνονται οι πιπεριές και μαρινάρεται το κρέας, μαλακώνουμε τα αποξηραμένα βερύκκοκα μέσα σε ένα ζωμό χορταρικών, φτιαγμένο με τον σπιτικό κύβο διαλυμένο σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Μόλις μαλακώσουν και φουσκώσουν τα βερύκκοκα, τα αλέθουμε στο blender και παίρνουμε μία ωραία κρεμούλα, ‘ένα “coulis” βερύκκοκου, που λένε και οι Γάλλοι... (δείτε “Μυστικά” [1])

  12. 12

    Βάζουμε τις ψημένες πιπεριές σε χαρτοσακούλα μαναβικής, αυτή την κλείνουμε ερμητικά σε πλαστική σακούλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν και ταυτόχρονα να ιδρώσουν (από τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν). Μετά από αυτό, ανοίγουμε τη σακούλα και τις ξεφλουδίζουμε πολύ-πολύ εύκολα.

  13. 13

    Τις κόβουμε σε λωρίδες, των 2 εκατοστών πλάτους. Ανακατεύουμε στη μαρινάδα και το λιωμένο σκόρδο αλλά και την σκόνη chili (ή το μπούκοβο). Κανονίζουμε σε αλάτι και πιπέρι και κατόπιν περιχύνουμε με αυτήν τις ψημένες και κομμένες πιπεριές. (δείτε “Μυστικά” [2])

  14. 14

    Βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ήδη ζεσταμένο, καυτό, αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) και τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα αφήνουμε στη συνέχεια να ξεκουρασθούν για 2 λεπτά, καλυμμένα με ένα καπάκι (αποφύγετε το αλουμινόχαρτο, για λόγους υγείας) και τα κόβουμε σε λωρίδες, λεπτές (1 – 1 1/2 εκατ.) και μέτριου μήκους (5 -7 εκατ.).

  15. 15

    Σερβίρουμε τις φέτες του μοσχαριού πάνω σε ένα στρώμα από γλασαρισμένες φέτες ψητής πιπεριάς και με τη συνοδεία της σάλτσας (coulis) βερύκκοκου.

  16. 16

    Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά την πράσινη σαλάτα. Την χοντροκόβουμε (ακόμη καλύτερα με το χέρι) και τοποθετούμε τα φύλλα της σε σαλατιέρα ή άλλο σκεύος σερβιρίσματος

  17. 17

    Κόβουμε το πεπόνι στα δύο και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε στη συνέχεια το κάθε μισό σε φέτες, αφαιρούμε και τη φλούδα και τοποθετούμε τις φέτες στη σαλατιέρα, πάνω από τα φύλλα της σαλάτας. Πασπαλίζουμε με τα αρωματικά μας, τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει.

  18. 18

    Σε ένα άλλο μπολάκι, ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ, ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό αλλά και το λίγο νερό. Κανονίζουμε σε αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τις φέτες του πεπονιού.

  19. 19

    Βρίσκουμε εύκολα μαλακό κατσικίσιο τυρί σε κυλινδρική φόρμα, σε όλα σχεδόν τα σουπερμάρκετ. Το κόβουμε σε λεπτές (1 εκατ. πάχος) ροδέλες. Το ζεσταίνουμε για μερικά λεπτά στον φούρνο (ή και στο φουρνάκι μικροκυμάτων, έτσι και το χρησιμοποιείτε).

  20. 20

    Το ρίχνουμε στη σαλάτα μας, και σερβίρουμε. Είναι μια σαλάτα νόστιμη και ελαφριά με την παρουσία του κατσικίσιου τυριού να την κάνει υπερπολύτιμη για “προσεκτική” διατροφή. Έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (ανάλογη εκείνων του κρέατος) και επιπλέον παρέχει στον οργανισμό μας το απαραίτητο ασβέστιο για την ενίσχυση των αποθεμάτων των οστών μας. Και είκαι και απενοχοποιημένο για αντιβιοτικά που λένε ότι υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο αγελαδινό γάλα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens