Ελιόψωμο στολίδι
Η πιο όμορφη και νόστιμη έκδοση ελιόψωμου που έχω δοκιμάσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να φτιάξουμε και τυροψωμάκια. Έχουν πολύ ωραία εμφάνιση και είναι νόστιμα.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι
-
20-30 γρ μαγιά νωπή
-
400 ml νερό (λίγο λιγότερο από 2 ποτήρια)
-
100 γρ ελαιόλαδο
-
15-20 γρ αλάτι
-
40 γρ ζάχαρη
-
λίγο λάδι για να το αλείψουμε
-
φέτες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη και κάνουμε μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσο το νερό όπου διαλύσαμε όλα τα άλλα υλικά.
-
2
Σιγά σιγά αρχίζουμε να ανακατεύουμε και τελικά να ζυμώνουμε έως ότου το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. Δεν κολλάει στα χέρια και δεν υπάρχουν σβώλοι. Γίνεται ωραίο ελαστικό ζυμάρι.
-
3
Το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.Μετά το κόβουμε όλο μικρά μπαλάκι μέγεθος ελιάς ή μικρού καρυδιού. (αυτά με το φούσκωμα παίρνουν το κατάλληλο μέγεθος όπως φαίνεται)Μέσα σε μικρές στρόγγυλες φόρμες, ή ότι έχουμε, στρώνουμε ένα λαδόχαρτο και ρίχνουμε μια στρώση μπαλάκια ζυμαρένια.
-
4
Από πάνω ρίχνουμε λίγες φέτες ελιάς.
-
5
Επαναλαμβάνουμε και ρίχνουμε πάλι τα ζυμαρένια μπαλάκια και πάλι ελιές. Το πόσες ελιές θα βάλουμε εξαρτάται από το γούστο μας.
-
6
Λαδώνουμε από πάνω στο τέλος και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
-
7
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Σχόλια (182)