Ελιοτυρόψωμο ρολό
Αξίζει να το δοκιμάσετε....
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της κ.Βέφας Αλεξιάδου.
Υλικά
-
Για την ζύμη
-
15 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κ.γλ. ξερή
-
2 1/2 κούπες νερό χλιαρό
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.γλ. αλάτι
-
1/3 κούπας ζάχαρη
-
1/4 κούπας σπορέλαιο
-
2-3 κ.σ. σουσάμι
-
Για την γέμιση
-
500 γρ. φέτα τριμμένη
-
1/2 κούπα ελαιόλαδο
-
2 κούπες ελιές πράσινες γεμιστές σε φετάκια
-
1 κροκάδι χτυπημένο με 1 κ.γλ. λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε τη μισή μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. αλεύρι να γίνει χυλός και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 24 ώρες. Αν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο, αφήνουμε τη μαγιά μέχρι να φουσκώσει.
-
2
Διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέσα 2-3 κ.σ. αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει για 15'.
-
3
Κοσκινίζουμε τα 3/4 του αλευριού μαζί με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δυο μαγιές και το υπόλοιπο νερό.
-
4
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 5'.
-
5
Σε ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο πάχους 0,5 εκ. Αλείφουμε καλά με λάδι και πασπαλίζουμε την φέτα και τις ελιές. Τυλίγουμε σε ρολό, κλείνοντας την ένωση με λίγο νερό.
-
6
Αλείφουμε το ρολό με το αραιωμένο κροκάδι και ψήνουμε στους 180-200 οC για 30'-35'. Εάν αρπάξει εξωτερικά, καλύπτουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
Σχόλια (9)