Ελληνικό μακλούμπε
Κρέας με μελιτζάνες και ρύζι. (μακλούμπε= αναποδογυρισμένο)
Λίγα μυστικά ακόμα
Στην ανατολίτικη κουζίνα, τηγανίζουν σε φέτες τις μελιτζάνες και βράζουν μόνο το ρύζι στο ζωμό κρέατος. Κάνουν την ανάμειξη στην κατσαρόλα (κρέας- μελιτζάνα- ρύζι- κρέας) Εγώ το παρουσίασα πιο ελαφρύ. Πολλές φορές παραλείπω το κρέας και είναι πιο υγιεινό αλλά τσιγαρίζω τις μελιτζάνες και προσθέτω το ρύζι.
Υλικά
-
1 κιλό μοσχάρι (σε κυβάκια) ή αρνί (σε μικρά κομματάκια)
-
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα ή κίτρινο
-
6 μελιτζάνες σε κυβάκια
-
1 μέτριο κρεμμύδι
-
αλάτι, πιπέρι
-
γαρύφαλλο, κανέλα
-
άνηθο, δυόσμο
-
λάδι για σωτάρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβω το κρέας σε μικρά κυβάκια.
-
2
Το σωτάρω και ρίχνω τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
-
3
Προσθέτω λίγο νερό και βράζω να μαλακώσει 50 λεπτά περίπου.
-
4
Το βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
-
5
Στο ζωμό του (ίσως χρειαστεί προσθήκη νερού) προσθέτω τις μελιτζάνες και το ρύζι και βράζω 15 -20 λεπτά.
-
6
Σε κατσαρόλα βάζω μια στρώση κρέας.
-
7
Απο πάνω μια στρώση μελιτζάνα - ρύζι.
-
8
Τελειώνω με άλλη μια στρώση κρέατος.
-
9
Βράζω όλα μαζί για 5 λεπτά.
-
10
Αφού φουσκώσει το ρύζι και πιεί το ζωμό αναποδογυρίζω σε πιατέλα.
-
11
Σερβίρω με συνοδεία ψιλοκομμένης ντοματοσαλάτας μέσα σε μια πιπεριά αφού την αδειάσω από τα σπόρια της ή με στραγγιστό γιαούρτι.
Σχόλια (8)