Ένα δροσιστικό cocktail : “Spritz”

ggr
ggr @george
Athens

Ένα δροσιστικό cocktail που ξεφεύγει από τα συνηθισμένο, πολύ απλό στη ετοιμασία του.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι ποσότητες δίνονται “σε μέρη”, έτσι είναι ανεξάρτητες του αριθμού των ατόμων.Το Spritz είναι ένα αλκοολούχο aperitif που τα παλαιότερα χρόνια το έφτιαχναν με νερό και αφρώδη οίνο.Έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας (στο Veneto, δηλαδή) και η “γέννησή” του ανάγεται στα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Περίοδο που η περιοχή του Veneto ήταν κάτω από αυστριακή κατοχή. Πράγματι, ήταν οι αυστριακοί στρατιώτες που το “ανακάλυψαν” και το διέδωσαν, όταν αραίωναν με ανθρακούχο νερό (το seltz) το πολύ καλό κρασί της περιοχής, που όμως για τα δικά τους γούστα ήταν πολύ δυνατό. Το όνομα “spritz”, πράγματι, προέρχεται από το γερμανικό ρήμα "spritzen" που σημαίνει ακριβώς αυτό που κάνουν οι φυσαλίδες του ανθρακικού στο ποτήρι, αφρίζουν, αναπηδούν σε πίδακα. Το spritz σήμερα, γίνεται με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Η συνταγή διαφέρει από πόλη σε πόλη, ακόμη και από μπαρίστα σε μπαρίστα. Πρέπει, βέβαια, να “σέβεται” κάποιους κανόνες, ήτοι να διατηρούνται στις αναλογίες τους το λευκό κρασί και η σόδα. Το υπόλοιπο (1/3 της όλης ποσότητας του ποτού) είναι ένα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά, από απλό Gin, Campari, Aperol, Bitter, Cynar έως κρέμα Marsala, χωρίς να αποκλείεται κανένα ποτό του πλανήτη.Το δικό μας cocktail είναι από τα πιο δροσιστικά, με Aperol, ένα ελαφρά αλκοολούχο ποτό με βάση το πορτοκάλι, πολύ δημοφιλές στην Ιταλία. και είναι τυπικό της περιοχής της Padova. Στο Treviso για κρασί χρησιμοποιούν prosecco, σε αναλογία 1/2 και το υπόλοιπο “μοιράζεται” μεταξύ του αλκοολούχου (Aperol ή Campari) και της σόδας. Στην Τεργέστη (Trieste) αυξάνουν το ποσοστό της σόδας στο 1/2 και ισομοιράζουν το άλλο μισό σε λευκό ξηρό κρασί και σε Aperol. Στη Βενετία (Venezia) επιμένουν σταθερά να το κάνουν με seltz αντί σόδας και με Aperol ή Campari και στην Μπρέσια (Brescia) χρησιμοποιούν Prosecco ή Brut για κρασί και Bitter Campari ή Aperol για το χρώμα. Διαλέξτε ότι σας πάει (ή σας εμπνέει) περισσότερο, οι επιλογές είναι (σχεδόν) αναρίθμητες. Τέλος, για να πετύχουμε τις επιθυμητές φυσαλίδες, θα το αναθέσουμε σε λίγη σόδα, από μπουκάλι που μόλις έχει ανοίξει, για να την πετύχουμε στο μάξιμουμ της δύναμής της.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1/3 Aperol
  2. 1/3 σόδα (ή seltz)
  3. 1/3 κάποιο καλό λευκό ξηρό κρασί (προτιμήστε prosecco)
  4. 1/2 φέτα πορτοκάλι
  5. 6 κυβάκια πάγου

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για αρχή, πλένω καλά εξωτερικά ένα πορτοκάλι. Στη συνέχεια το κόβω σε φέτες. Εάν ετοιμάζετε το ποτό για 1 – 2 άτομα μόνο, αφού κόψετε τις φέτες στύψτε το υπόλοιπο και πιείτε τον χυμό του. Λίγος φυσικός χυμός κάνει πάντα καλό.

  2. 2

    Βάζουμε σε ένα ποτήρι τα παγάκια,

  3. 3

    Γεμίζουμε μέχρι το 1/3 του με το λευκό κρασί,

  4. 4

    Και άλλο 1/3 με Aperol.

  5. 5

    Συμπληρώνουμε το τελευταίο 1/3 με σόδα (για τους “έχοντες τον τρόπο” μπορούν να ψάξουν για seltz)

  6. 6

    Και διακοσμούμε με μία φέτα πορτοκάλι.

  7. 7

    Σερβίρουμε το spritz μας immediately.

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

Ήλβα
Ήλβα @cook_8483840
Εξαιρετικό cocktail και εξαιρετική παρουσίαση.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens